Obrenovac, 19.10.2021

RODITELJI, VA┼ŻNO!


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2021.
Da biste platili UPOLA CENE, morate doneti jedan dokaz

Foto:Shutterstock


Na snagu je stupio Pravilnik, na osnovu kojeg ─çe roditelji ubudu─çe malo druga─Źije da pla─çaju boravak dece u vrti─çima, a sve na osnovu toga da li je i zbog ─Źega dete izostajalo, kao i da li je njegov izostanak opravdan kako treba. Tako ubudu─çe u slu─Źaju bolesti deteta, izostanka tokom godišnjeg odmora, ili u slu─Źaju izolacije zbog korona virusa, vrti─ç ─çe koštati upola cene.

Radi se o Pravilniku o merilima za utvr─Ĺivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koje je doneo ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ru┼żi─ç.

Roditeljima, ─Źija deca poga─Ĺaju predškolske ustanove, predo─Źene su novine.

Tako se puna cena od nešto više od 5.000 dinara ne pla─ça u slu─Źaju odsustva deteta zbog bolesti, ali samo ako se dostavi potvrda izabranog lekara, odnosno pedijatra. U tom slu─Źaju pla─ça se 50 odsto od cene.

Upola cene pla─ça se i tokom odsustva za vreme godišnjeg odmora.

- U slu─Źaju odsustva deteta u vreme koriš─çenja godišnjeg odmora roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta, a na osnovu uvida u rešenje o koriš─çenju godišnjeg odmora za roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika pla─ça se 50 odsto - navodi se u obaveštenju za roditelje.

Ovu cenu roditelji mogu da ostvare i u slu─Źaju odsustva deteta zbog iskazane potrebe porodice da ono ne poha─Ĺa vrti─ç u trajanju ne du┼żem od 10 radnih dana u toku godine.

Izuzeci tokom korone

S obzirom na to da je u toku epidemija korona virusa, upola cene se pla─ça i ako je dete odsutno zbog karantina odnosno samoizolacije ili ako dete ne ide u kolektiv sve do prestanka epidemioloških mera.

- Definisano je i da u slu─Źaju epidemija kada nadle┼żni organ nalo┼żi mere koje iziskuju organizaciju neposrednog vaspitno-obrazovnog rada u ograni─Źenim kapacitetima, kao i mere povla─Źenja deteta iz kolektiva (samoizolacija) zbog procene rizika od širenja zaraze za dane odsustva deteta usluga se ne napla─çuje. 50 odsto od utvr─Ĺene mese─Źne cene pla─ça se kada se roditelj sam opredeli da dete ne dolazi u kolektiv sve do prestanka va┼żenja preporu─Źenih epidemioloških mera - navodi se u saopštenju roditeljima i dodaje kako pravdaju izostanke dece:

- Potrebno je da navedene dokaze u slu─Źaju odsustva deteta dostavite vaspita─Źu grupe najkasnije do poslednjeg dana u mesecu, a radi pravovremenog ispravnog obra─Źuna.

Kako je re─Źeno u nadle┼żnom ministarstvu, predvi─Ĺena rešenja treba da doprinesu racionalnom i celishodnom obezbe─Ĺivanju neophodnih materijalnih uslova za ostvarivanje delatnosti predškolskih ustanova, u skladu sa zakonom.

Najva┼żnija novina je da roditelji ubudu─çe moraju vaspita─Źici doneti rešenje o godišnjem odmoru, kako bi im se umanjio ra─Źun za vrti─ç. Do sada je sve bilo "na re─Ź".

Novina je što ─çe, u toku godine, mame i tate mo─çi li─Źno da opravdaju 10 dana i da plate polovinu pune cene. Kao i do sada, uz lekarsko uverenje, ra─Źuni ─çe i dalje biti umanjeni.

Mame i tate, koje imaju "baka servis" ili nekog drugog da ─Źuva decu, upisom u vrti─ç samo ─Źuvaju mesto, a dovedu ih tek ponekad u obdanište. Tako, mališani koji su upisani, a ne idu u vrti─ç, samo zauzimaju mesto nekom mališanu koga zaista nema ko da ─Źuva, ali nije primljen u obdanište. Ako bi deca koja idu u vrti─ç samo "na papiru", ustupila mesto vršnjacima koji su ostali "ispod crte", liste ─Źekanja bi bile potpuno ukinute.

Statisti─Źari su izra─Źunali i da vrti─ç redovno poha─Ĺa tek nešto više od polovine upisanih mališana, odnosno oko 59,6 odsto njih. Ta brojka se tokom leta smanjuje, pa je u junu u beogradskim vrti─çima boravilo tek svako drugo dete. Zabele┼żena je prose─Źna prisutnost od samo 57,54 odsto. Aktuelna epidemija kovida 19 dodatno je smanjila broj prisutne dece u predškolskim ustanovama.

Pravilnikom je predvi─Ĺeno da se, u slu─Źaju zatvaranja obdaništa zbog više sile, ratnog i vanrednog stanja, za dane odsustva deteta usluga ne napla─çuje. Roditelji su oslobo─Ĺeni ra─Źuna za vrti─ç i kada se ustanova renovira, a detetu nije obezbe─Ĺen boravak u drugom objektu, kao i kada se zbog epidemije radi u ograni─Źenom kapacitetu ili je dete u samoizolaciji.

Ina─Źe, zbog korona virusa deca iz vrti─ça se šalju u ku─çni karantin od 14 dana ukoliko su bila u kontaktu sa detetom kojem je potvr─Ĺen kovid 19. Neretko se dešava da se zbog toga, otpuste cele vrti─çke grupe.

Kako je ranije objašnjeno u Gradskom zavodu za javno zdravlje mera karantina sprovodi u skladu sa „Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, ─Źlan 31 i 31a i sa Stru─Źno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i spre─Źavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u Srbiji Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanovi─ç Batut.

- Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je prele┼żalo kovid u prethodna tri meseca mo┼że da ide u kolektiv - objašnjavaju za Telegraf.rs u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slu─Źaju ostali uku─çani ne stavljaju u karantin.

- Ukoliko dete nema ko da ─Źuva, jedan od roditelja ima pravo na bolovanje - dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Roditelji ─Źija deca treba da budu u karantinu dobijaju rešenja od sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, a u njima se navodi da je roditelj du┼żan svakodnevno u periodu trajanja nalo┼żene mere da se javlja nadle┼żnom zavodu, institutu za javno zdravlje, prema mestu boravka, radi pra─çenja zdravstvenog stanje.

Kako je prošle nedelje izjavio sekretar za obrazovanje i de─Źiju zaštitu Beograda Slavko Gak, u poslednjoj nedelji septembra kovid 19 potvr─Ĺen je 78 dece u beogradskim vrti─çima.

Tokom septembra, dolaznost dece je u proseku bila 48,7 odsto, ta─Źnije u više od 300 beogradskih vrti─ça bilo je prisutno 28.220 dece.

- To zna─Źi da je manje od polovine dece dolazilo redovno, što je i o─Źekivano u vreme epidemije - naveo je Gak, dodaju─çi da je u normalnim okolnostima prose─Źna dolaznost u septembru oko 60 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE