Obrenovac, 29.09.2022

POTPISANI UGOVORI O SUFINANSIRANJU PROGRAMA UGRADNJE SOLARNIH PANELA(VIDEO)


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 07.11.2021.
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovi─ç, uru─Źila je ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za doma─çinstva gradona─Źelnicima i predsednicima 37 gradova i op┼ítina

Foto:obrenovac.rs


Ona je ovom prilikom istakla, da su osnovni ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, kao i ni┼żi ra─Źuni za doma─çinstva, ali i zdravija ┼żivotna sredina.

– Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najve─çi proces koji zna─Źi zdraviju, odr┼żiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To ─çe u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedni─Źko sprovo─Ĺenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sun─Źanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogu─çimo svim gra─Ĺankama i gra─Ĺanima Srbije da postave solarne panele. Nastavi─çemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva doma─çinstva u Srbiji dobiju tu mogu─çnost – rekla je Mihajlovi─çeva.

Mihajlovi─çeva je istakla da je u ranijem periodu bilo potrebno ─Źekati i više od godinu dana za ugradnju solarnih panela, bilo je neophodno prikupiti veliki broj dzvola i dokumenata, a kako ka┼że, danas je procedura pojednosavljnjena, te je potreban jedan korak.

Predrag Mati─ç, direktor Direkcije za investicije EDS, rekao je da je ‚”Elektrodistribucija Srbije‘‘ spremna za sprovo─Ĺenje projekta.

– Nadam se da ─çe se što više potroša─Źa odlu─Źiti za sticanje statusa kupca-proizvo─Ĺa─Źa. Mi smo potpuno spremni za ovaj izazov, pojednostavljena je procedura i svi uslovi su javno dostupni – naveo je Mati─ç.

Obrenovac je jedna od 37 opština u kojoj ─çe biti realizovan ovaj program.

– Obrenovac kao energetska prestonica Srbije od danas ─çe sijati zahvaljuju─çi obnovljivim izvorima energije. U ovom prjektu, opredeljena su sredstva i za opštinu Obrenovac, u iznosu od 5 miliona dinara, me─Ĺutim i Gradska opština iz svog bud┼żeta za realizaciju programa izdvaja dodatnih 5 miliona dinara – naveo je zamenik predsednika opštine Obrenovac Miloš Stanojevi─ç .

S obzirom da se gra─Ĺani ve─ç prijavljuju za subvencije, iz Gradske opštine upozoravaju na još neke dodatne korake.

– Sledi raspisivanje javnih poziva za proizvo─Ĺa─Źe solarnih panela, a nakon toga, bi─çe raspisan javni poziv za doma─çinstva – rekao je Stanojevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE