Obrenovac, 29.09.2022

VEĆINA NE ZNA ZA OVO


Izvor: MIRJANA JEMOVIĆ MAČUŽIĆ/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 07.09.2021.
Novi propisi štite učenike mlađih razreda, Prvaci ne mogu da ponavljaju!

Foto:Alo


Jedna učenica prvog razreda tokom školske 2020/21. nije se na nastavi pojavila nijednom, nije se uključivala ni na onlajn časove. Ima sve jedinice, a kada joj je zakazan popravni ispit, ni na polaganje nije došla. Ipak, škola je odlučila da joj dozvoli da upiše drugi razred.

Zato se učiteljica zabrinula i ceo slučaj stavila na javno većanje na Fejsbuk, gde joj je razjašnjeno o čemu je reč.

- Učenica nije dolazila u školu u cele godine, na kraju drugog polugodišta ostala je neocenjena. Organizovano je polaganje razrednog ispita na kojem se nije pojavila. U razgovoru sa sekretarom škole trebalo bi da joj upišem jedinice, uz napomenu da u skladu sa zakonom prelazi u sledeći razred. Da li je neko imao sličan problem? - zapitala je zbunjena učiteljica.

IZNENADILA SE

Na njeno iznenađenje kolege prosvetari spremno su dočekali pitanje, a neki su čak ispričali da su imali i više ovakvih slučajeva.

- Poznati su mi takvi slučajevi. Nažalost, učenik ne može da ponavlja prvi razred, a drugi i treći razred može da ponavlja samo uz pismenu saglasnost roditelja. Takav je zakon - napisala je jedna nastavnica.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja, naime, navodi da razred mogu da ponavljaju tek učenici od četvrtog razreda osnovne škole. Pre toga đak se čak i da se cele godine nijednom ne pojavi u školi, samo prebacuje u sledeći razred i sa njim se onda organizuje individualan rad.

Da su škole upoznate sa ovim pravilom, svedoči Nataša Vasić, direktorka OŠ „Drinka Pavlović“ u Beogradu:

- Po mom mišljenju, u slučaju kada tako mali školarci puno odsustvuju, najveća je odgovornost roditelja, a kada se neko ne pojavi cele školske godine, onda bi tu trebalo da se uključi i socijalni radnik. Čak i kada su deca bolesna, ona imaju neki vid nastave u bolnici - dodaje Vasićeva.

U ovu raspravu uključili su se i brojni roditelji, među kojima je i majka trećaka Ivana Milošević, koja smatra da ovaj propis ugrožava drugu decu.

- Moje dete treba da gleda nepravdu na delu, da se on i druga deca bore da pređu, a pojedinima se tolerišu bahatost i neznanje. Takođe, ako takvi uopšte budu dolazili na časove, usporavaće ostale jer će učiteljica morati da im se posveti - kaže ova majka.

Kako za Alo! objašnjava sociolog Milena Obradović, problem nije samo u tome što deca prelaze razrede nezasluženo, već i što za to vreme uglavnom budu na ulici:

- Retki su slučajevi da uredne, skladne, porodice tako nešto dozvole sebi. Uglavnom su u pitanju deca iz problematičnih porodica, socijalno ugroženi i oni koji ne shvataju značaj škole. Njih verovatno ne bi bilo briga ni da deca ponavljaju ili da budu izbačena iz škole.

Dođu do petog nepismeni

Đaci koji u petom razredu ne znaju da čitaju i pišu, kažu nastavnici i sociolozi, nisu tako retka pojava. 

- Upravo deca koja nemaju kontrolu roditelja nad ovim delom njihovog odrastanja uglavnom budu nepismena i do petog razreda - kaže sociolog Milena Obradović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE