Obrenovac, 29.09.2022

UTICAJ PANDEMIJE NAD NASILJE NAD ŽENAMA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 17.11.2021.
Tribina 'Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji' održana je danas u velikoj sali opštine Obrenovac.

Foto: lokalnenovine.rs


Kompanija Adria Media Group i udruženje Amikus  u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu realizuju projekat ”Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji”. Tim povodom, u prostorijama Gradske opštine Obrenovac organizovana je tribina na temu Nasilja nad ženama. Na tribini su govorili predsednica Komisije za zdravlje, brigu o deci i porodici, rodnu ravnopravnost i socijalna pitanja, Olga Mirosavljević, doktorka Doma zdravlja Obrenovac Dragana Ognjenović, predstavnica Centra za socijalni rad Ana Zečević Goljić i načelnik policijske stanice Obrenovac Milikić Mirčeta. Nakon izlaganja govornika, prisutni su imali priliku da upute pitanja i eventualno iznesu svoja zapažanja na postavljenu temu.

Prema rečima predsednice Komisije za zdravlje, brigu o deci i porodici, rodnu ravnopravnost i socijalna pitanja Olge Mirosavljević, Komisija ima program rada koji podrazumeva pružanje jednokratne finansijske pomoći najugroženijim pripadnicima društvene zajednice, međutim članovi ove Komisije bave se i temom rodne ravnopravnosti, pa s tim u vezi sprovode mnogobrojne aktivnosti kojima nastoje da ukažu na problem rodno zasnovanog nasilja, porodičnog nasilja i svakog drugog oblika nasilnog ponašanja, koji je prepoznat u široj društvenoj zajednici.

–Komsija podržava i podstiče ženski aktivizam. Tako smo u našem gradu u prethodnom periodu mogli da pogledamo izložbu ”Kada je svet stao, one nisu”, na kojoj su građani imali priliku da pogledaju fotografije žena koje su se istakle svojim aktivizmom u periodu pandemije korona virusa i na taj način ostave neizbrisiv trag na društvo u celini. Izložba je otvorena u saradnji sa Kancelarijom Ujedninjenih nacija za rodnu ravnopravnosti osnaživanje žena i Koordinacionim  telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije – navela je Mirosavljević.

Ona je ovom prilikom posebno naglasila, da je kada se radi o problemu nasilja, od izuzetne važnosti ostvariti saradnju sa nadležnim institucijama koje bi podržale žrtvu, tako što bi sankcionisale nasilje i obezbedile sigurno okruženje za sve društvene aktere.

Na održanoj tribini prisutni su imali priliku da se informišu o aktuelnim zakonskim procedurama koje se sprovode u situacijama nasilja, nadležnostima različitih institucija, te o rasprostranjenosti problema nasilja, kao i o uticaju pandemije virusne infekcije Covid-19 na prijavvljivanje različitih oblika nasilnog ponašanja.


 Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE