Obrenovac, 29.09.2022

SVI ┼ŻELE OVAJ POSAO U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2022.
Konkuriše ih po 2.000 ali ne zbog plate!

Foto:Carina Srbije


Uprava carine je i prošle godine napunila dosta dr┼żavnog bud┼żeta, a njeni prihodi su u 2021. bili ve─çi za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Toliki rast je postignut, pre svega, sna┼żnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa, ali i uz pomo─ç carinskih slu┼żbenika. Evo kako je to danas biti carinik u Srbiji.

Carinici su u ovu godinu ušli sa ve─çim platama, a prose─Źna ispla─çena zarada u Upravi carina za decembar 2021. godine iznosila je 61.635 dinara.

Razlog što je to tako je ─Źinjenica da od oko 2.700 zaposlenih, gotovo polovina radi u operativi i administraciji sa srednjom stru─Źnom spremom ─Źija prose─Źna zarada iznosi 46.918 dinara, otkrivaju sagovornici Telegraf Biznisa.

Skok zarada ovog meseca

Zakonom o bud┼żetu Republike Srbije za 2022. godinu, predvi─Ĺeno je pove─çanje zarada od januara 2022. godine za 7 odsto, pa se prva isplata uve─çane zarade o─Źekuje u februaru ove godine, odnosno ovog meseca.

- O tome da se stvari kre─çu na bolje govori i podatak da je tokom 2021. godine 1.449 carinskih slu┼żbenika nagra─Ĺeno napredovanjem u viši platni razred, ─Źime su obuhva─çeni svi slu┼żbenici koji su za to ispunili uslove iz ─Źlana 16. Zakona o platama dr┼żavnih slu┼żbenika i nameštenika - ka┼żu u Upravi carine.

Na osnovu broja prijavljenih kandidata na raspisanim konkursima Uprave carina vidi se da zarada ne mora uvek biti odlu─Źuju─çi faktor pri odabiru budu─çeg zanimanja.

- Naime, na dva konkursa raspisana tokom 2021. godine za prijem 86 slu┼żbenika, prijavilo se više od 2.000 kandidata - otkrivaju sagovornici.

Pritom je, tokom prethodne godine, elektronskim putem više od 200 gra─Ĺana tra┼żilo informaciju o zaposlenju u Upravi carina, uz dostavljanje motivacionog pisma i radne biografije, što tako─Ĺe govori o velikoj zainteresovanosti za rad u carinskoj slu┼żbi.

Carinicima nekada nije lako, putnici se na razli─Źite na─Źine dovijaju da preko granice prenesu ono što ┼żele, a švercuje se od deviza, zlata, pa sve do zašti─çenih vrsta ptica.

Zbog toga je i Instagram profil Uprave carine, jedan od najzanimljivijih profila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE