Obrenovac, 29.09.2022

ZA UPAD NA OVE FAKULTETE DOVOLJNO JE NULA BODOVA?!


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2022.
A ovi su najtra┼żeniji! ┼ákolarine idu od 50.000 do 243.000 dinara

Foto:Profimedia


Srednjoškolci završne godine pred sobom imaju va┼żan zadatak, uskoro ─çe morati da donesu jednu od najte┼żih odluka do sada - da odaberu fakultet koji ─çe studirati i koji ─çe im i te kako uticati na dalji ┼żivot i njegov kvalitet.

Iako su mnogi ve─ç odlu─Źili koje ─çe to studije biti, ima i onih koji su i dalje u dilemi. Pored fakulteta za ─Źija se mesta studenti ve─ç godinama "otimaju", postoje i oni koje mo┼żete upisati sa nula ostvarenih bodova, jer je potra┼żnja jako slaba, te mesta ostaju prazna. Evo koje su to najtra┼żenije studije me─Ĺu mladima u Srbiji, a koje najmanje po┼żeljne, te zašto je to tako.

Iako mnogi studenti upisuju studije zbog ljubavi prema odre─Ĺenoj profesiji, to je poslednjih par godina poslednji bitan element kojim se vode pri odabiru fakulteta, piše Blic.

Naime, s obzirom na ┼żivotni standard koji vlada u zemlji, mnogi budu─çi akademski gra─Ĺani vrše izbor imaju─çi u vidu trenutnu porodi─Źnu finansijsku situaciju, ali i razmišljaju─çi koje sve mogu─çnosti imaju nakon studiranja, gde ─çe sve mo─çi da se zaposle sa dobijenom diplomom i kojim zaradama mogu da se nadaju.

Školarine od 50.000 do 243.000 dinara

Kada je o beogradskom Univerzitetu re─Ź, Elektrotehni─Źki fakultet i dalje je prvi na listi po pitanju visine školarine, pa za smer softversko in┼żenjerstvo na tom fakultetu treba izdvojiti pove─çu svotu novca - 243.000 dinara. Samo tri hiljade dinara jeftinija je školarina na Arhitektonskom fakultetu i iznosi 240.000 dinara. Ipak, cena obrazovanja za neke je i mnogo ve─ça, posebno za one koji ┼żele studije na engleskom jeziku koje su na Medicinskom fakultetu 7.000 evra, 5.000 evra na Stomatološkom i 3.000 evra na Faramaceutskom.

Za one koji ipak nemaju ili ne ┼żele da daju ovolike svote novca na svoje studiranje tako─Ĺe postoje i druge povoljnije mogu─çnosti i to upravo na Tehni─Źkom fakultetu u Boru, koji spada u Beogradski univerzitet, i ─Źija cena je samo 50.000 dinara. Sedam hiljada dinara skuplji je Rudarsko-geološki fakultet, dok samofinansiraju─çi studenti na Fizi─Źkom fakultetu treba da izdvoje 60.000 dinara.

Najtra┼żeniji stomatologija, FON, elektrotehnika i psihologija

Ukoliko sagledamo situaciju sa prošle godine, vide─çemo da je došlo do ponavljanja scenarija kao i sa prošlim generacijama, barem kada je Beogradski univerzitet u pitanju, pa su tako i u 2021. godini najtra┼żeniji bili Stomatološki fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Filozofski fakultet, odnosno smer Psihologija kao i Elektrotehni─Źki fakultet na kojima se po deset studenata "otimalo" oko jednog mesta i koja su bila popunjena ve─ç u prvom krugu.

Kako procenti pokazuju, na prvom mestu je svakako Stomatološki fakultet za koji se prijavilo ubedljivo najviše kandidata prema broju postoje─çih mesta, ta─Źnije 866 prijavljenih nasuprot 250 omogu─çenih mesta.

Gu┼żve je bilo i na hodnicima sve popularnijeg Fakulteta organizacionih nauka na kom je prošle godine konkurisalo dva i po puta više studenata u odnosu na raspolo┼żiva mesta, te je brojka iznosila 2.253 nasuprot slobodnih 820 koje je fakultet pripremio.

Pored ljubavi prema medicini i programerstvu, izgleda da su naši mladi zaljubljenici i u psihologiju, jer je na tom smeru pri Filozofskom fakultetu u Beogradu ─Źak 6 kandidata konkurisalo za jedno mesto (556 prijavljenih prema 88 predvi─Ĺenih mesta).

I Elektrotehni─Źki fakultet poslednjih godina zauzima sve više mesta, barem kada je interesovanje za njim u pitanju, te je tako 2021. godine 1.135 sve┼że svršenih srednjoškolaca apliciralo na toj instituciji, iako broj i te kako premašuje predvi─Ĺeni broj mesta - 720.

Najviše mesta na Filološkom, Hemijskom i U─Źiteljskom fakultetu

Filološki fakultet izgleda da gubi onaj sjaj koji je davno imao, pa se tako ove godine u Beogradu za Srpsku jezik i knji┼żevnost, Srpsku knji┼żevnost i jezik sa komparatistikom i Srpski jezik i knji┼żevnost prijavio ukupno 101 kandidat, pa je na grupama za knji┼żevnost od ponu─Ĺenih 180 mesta, upisana jedva tre─çina. U Srbiji je situacija na tom fakultetu daleko gora, pa se tako u Nišu prijavilo tek 29 studenata, iako je bilo slobodnih 50 mesta, a u Novom Sadu samo 17, pored 58 mesta koja je fakultet obezbedio.

Pored slabe potra┼żnje za jezicima, ništa bolje prošle godine nije bilo ni na Hemijskom fakulteta, U─Źiteljskom fakultetu, kao i na Filološkom fakultetu koji sem pomame studenata za studiranje Psihologije nije imao sre─çe sa ostalim grupama i smerovima.

Iako velika potra┼żnja za pojedinim fakultetima mo┼żda daje sliku kako je Srbija puna brucoša, izgleda da je u pitanju varka. Kao najbolji primer za trend opadanja broja srpskih studenata jeste paradoksalno ujedno i najpopularniji Univerzitet u našoj zemlji - beogradski, ─Źije zgrade su iz godine u godinu sve praznije.

Ve─ç prethodne tri godine broj upisanih studenata na dr┼żavne i privatne fakultete manji je za 10 odsto, a prema podacima za 2021. godinu od planiranih 9.643 brucoša upisano je svega 8.756, što je najmanji broj bud┼żetskih upisanih studenata u poslednje ─Źetiri godine.

Razlozi za ovakve pora┼żavaju─çe brojke su mnogobrojni, a kako navode iz Univerziteta jedan od njih je taj što studenti ┼żele da upišu fakultete koje su i prvobitno planirali, a ne one na kojima ima slobodnih mesta, dok je neizostavan razlog i ─Źinjenica da u zemlji imamo pad nataliteta, ali i veliki broj mladih koji odmah nakon završene srednje škole odlaze u inostranstvo, ali i zapošljavanje nakon završetka srednjeg obrazovanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE