Obrenovac, 16.10.2021

NAKON STEFANA NEMANJE I DESPOTA STEFANA, STIŽE I BRANKO PEŠIĆ


Izvor: nova.rs/Jelena Koprivica/Lokalne novine | Obrenovac, 01.06.2021.
Spomenik Branku Pešiću radiće srpski vajar iz Los Anđelesa

Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat


Spomenik beogradskom gradonačelniku Branku Pešiću radiće srpski vajar Marko Kratohvil koji živi u Los Anđelesu, odlučeno je na sednici Odbora za podizanje spomenika kojim je predsedavao istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Spomenik gradonačelniku Beograda, koji je bio prvi čovek prestonice jednu deceniju, u periodu od 1964-1974. godine, tokom kojih su završeni most „Gazela“, petlja „Mostar“, Terazijski tunel, izgrađena Beograđanka, ali i gotovo stotinu hiljada stanova, biće postavljen na jesen.

Umetničko delo biće, kako je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, postavljeno tokom jeseni u pešačkoj zoni u starom gradskom jezgru Zemuna.

Umetnik Marko Kratohvil, koji je izabran da radi spomenik Branku Pešiću, rođen je u Beogradu, gde se i školovao. Ali, 1991. kako stoji u njegovoj biografiji, preselio se u London gde je živeo i stvarao skulpturu, crteže i bavio se arhitektonskim dizajnom 25 godina.

Od 2009. umetnik se nastanio u Los Anđelesu, a kako navodi u svojoj biografiji, izlagao je tokom karijere širom Evrope i Amerike, dok mu se radovi nalaze u privatnim i javnim kolekcijama.

Grad Beograd će finansirati, kako je Vesić napisao na svom Fejsbuk profilu, i dokumentarni film o Branku Pešiću, čiji su autori Duška Jovanić i Vuk Dapčević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE