Obrenovac, 26.10.2021

JEDINSTVENI I MAGIČNI


Izvor: Serbia.com/Lokalne novine | Obrenovac, 10.07.2021.
14 predela izuzetnih odlika u Srbiji

Foto:Serbia.com/portalmladi.com/www.flickr.com,whl.travel/panoramio.com/www.lazarus.rs/www.flickr.com,Irene Becker/Milan Guzijan,www.flickr.com/www.commons.wikimedia.org


Zamislite mesto koje pored prepoznatljivog izgleda krase i nestvarna prirodna, biološka, ekološka, estetska i kulturno-istorijska bogatstva. Pitate se da li takvo nešto uopšte postoji i kako izgleda? Odmah ćemo vam odgovoriti – postoji. A Srbija može da se pohvali sa čak 16 takvih destinacija! Dobrodošli u magični svet krajolika sa izuzetnim odlikama!

Raj je pronađen! U to ćete se i sami uveriti kada pogledate fotografije koje smo za vas pripremili. Naravno, da biste doživeli i osetli magiju kojom ovi impozantni predeli naprosto odišu, morate ih posetiti.

Zato predlažemo da ne oklevate previše – pogledajte fotke i odaberite prvu destinaciju!

1. Planina Kosmaj

Iako je posle Avale najniža u Šumadiji, Kosmaj je planina koja ima mnogo toga da ponudi. Od nestvarne prirode i zlatnih zalazaka sunca, do fascinantne istorije i bogate kulture.

U bujnim šumama Kosmaja ušuškano je i nekoliko prelepih srpskih svetinja, a na vrhu se nalazi i velelepan spomenik podignut u čast borcima stradalim u Drugom svetskom ratu.

2. Veliko ratno ostrvo

Na samom ušÄ‡u Save i Dunava, smeštena je prava prirodna oaza i svojevrsni ekološki punkt. Naravno, reč je o Velikom ratnom ostrvu koje krasi vodeno srce Beograda.

Sa plaže Lido koja koja se nalazi na severu ostrva pruža se fenomenalni pogled na Zemun, a zbog velikog broja različitih ptičijih vrsta ostrvo je zaštićeno kao prirodni rezervat.

3. Klisura reke Gradac

Da li ste znali da se jedna od najčistijih reka u Evropi nalazi u Srbiji? Ukoliko niste, pravo je vreme da upoznate Gradac, njen fascinantan kanjon i veličanstvenu prirodu koja je okružuje!

Magični spoj izuzetnih prirodnih odlika, visokog stepena očuvanosti i vrednih kulturno-istorijskih spomenika, čini Gradac jedinstvenim mestom za pešačenje, odmor, uživanje i rekreaciju!

4. Vršačke planine

Jedinstveni položaj, raznovrsnost flore i vegetacije, bogati šumski ekosistemi, lepi pejzaži i fascinantni vidikovaci, učinili su da se Vršačke planine u Banatu zaštite kao predeo izuzetnih odlika. Ukoliko budete imali priliku da posetite ovo mesto, shvatićete i zbog čega!

Ono što svakako ne smete da propustite je obilazak glavnog turističkog i izletničkog odredišta – Vršačkog brega. Neizostavni su i čuveni vršački vinogradi, Vršačka kula i brojne svetinje koje su ovde smeštene.

5. Subotička ili Telečka pešÄara

Jedinstvene ekološke prilike, raznovrsno zemljište, poseban režim podzemnih voda, vlažna staništa, visok stepen raznovrsnosti biljnih zajednica, kao i značajno bogatstvo faune, samo su neke od odlika jedinstvenog prirodnog dobra od velikog značaja – Subotičke pešÄare.

U blizini ovog neobičnog prirodnog dobra nalaze se i prelepa jezera koja se jednostavno moraju naći u vašem planu putovanja – Palićko, Ludaško, Krvavo ili Slano, na vama je da odaberete!

6. Vlasina

Da li zbog jedinstvenih plutajućih ostrva, netaknute prirode, čistog vazduha ili posebne energije koja ovde kruži, kada jednom posetite Vlasinu – sigurno ćete poželeti da se vratite!

I kao da je malo sve što smo već nabrojali, magičnoj Vlasini moramo dodati još jedan epitet – carstvo lekovitih biljaka i raznovrsnih rečnih riba. Dođite i doživite njenu magiju!

7. Ovčarsko-Kablarska klisura

Pripremite se za uživanje u impozantnim pejzažima, zaljubljivanje u neobične meandre Zapadne Morave, razgledanje mnogobrojnih manastira i opuštanje u prelepoj netaknutoj prirodi. Jer sve to i mnogo više od toga vas očekuje u nestvarnoj Ovčarsko-Kablarskoj klisuri!

Priroda je ovde poput najumešnijeg umetnika oslikala neke od svojih najlepših dela, i ceo ovaj prostor nadomak Čačka darovala bogatom florom i faunom, pejzažnom raznolikošÄ‡u i brojnim mineralnim izvorima. Zavirite u bajkoviti svet jedne od najživopisnijih klisura Srbije!

8. Avala

Još je knez Miloš 1859. uvideo vrednost i lepotu Avale i doneo odluku da se zaštiti. Ova niska planina nadomak Beograda tako odavnina predstavlja dobro od opšteg značaja, svojevrsnu oazu raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta i jedno od omiljenih izletišta Beograđana.

Guste četinarske šume i svež vazduh idealna su kombinacija za odmor, a Avalski toranj, spomenik Neznanom junaku i drugi kulturni objekti, idealna mesta za razgledanje i šetnju.

9. Lepterija-Sokograd

Nije slučajno što se baš ovo mesto naziva “zelenim srcem Srbije”. Razloga za to ima mnogo – prelepa netaknuta priroda, čist vazduh, povoljna klima, veoma lepo uređeno izletište Lepterija…

U blizini se nalaze i čuvena Sokobanja i srednjovekovni Sokograd, koji predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Sada vam je jasnije zašto morate da posetite ovaj deo Srbije?

10. Zaovine

Gotovo je nemoguće odabrati jedno mesto u Srbiji i proglasiti ga najlepšim ili najvrednijim. Ali kada je reč o Zaovinama jedno je sigurno – ono spada u užu konkurenciju. Zelena brda, visovi, cvetni proplanci, reke, jezera i tako u nedogled. Slika ipak ponekad govori više od 1000 reči…

Zbog svih ovih lepota živopisnih predela, prirodnih staništa kao i izuzetno bogatog i raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, Zaovine je proglašeno predelom izuzetnih odlika.

11. Radan

Jug Srbije krasi planina koju je možda najbolje opisati kao “fascinantan spoj prirode, kulture, misterija i legendi”. Radan je ujedno i dom mnogobrojnim zaštićenim biljkama i životinjama.

Ova tajanstvena planina poznata je i po pričama o vodi koja teče od podnožja ka vrhu i automobilima koji kada isključe svoje motore takođe počinju da se klizaju. Iako ove priče i dalje nisu upotpunosti razjašnjene, ono što je sigurno jeste da u blizini ove planine možete obići neke od zanimljive lokacije poput Đavolje varoši, Prolom Banje, Caričinog grada, Ivanove kule i sl.

12. Klisura reke Đetinje

Na jugozapadnim padinama Tare nastaje reka Đetinja – njena ozbiljna konkurencija kada je lepota u pitanju. Razlozi zbog kojih je proglašena predelom izuzetnih odlika ima mnogo: od dinamične morfologije sa brojnim pećinama, vrtačama i škrapama, preko bogatog spomeničkog nasleđa do raznovrsne flore i faune…

Jedini problem kada je kanjon ove veličanstvene reke nadomak Užica i Mokre Gore u pitanju, leži u tome što se njena nesvakidašnja lepota ne može opisati, već doživeti! Zato dođite!

13. Dolina Pčinje

Na krajnjem jugoistoku Srbije smešten je još jedan predeo izuzetnih odlika i nacionalna prirodna baština – dolina Pčinje. Već pri samom pogledu na fotografiju, biće vam jasni razlozi zbog kojih je ova dolina toliko posebna. Upravo tako! Očuvani prirodni resursi, nezagađeno tlo, bogatstvo šumskih zajednica, životijski svet i manja naselja ruralnog tipa, su samo neki od njih!

Mi smo se u lepotu Pčinje nadomak Vranja već uverili. Ostaje samo da i vi to isto učinite i naravno ne zaboravite da nam javite vaše utiske i doživljaje!

14. Kamena Gora

Verovatno ste pomislili da ne postoji ništa lepše od onoga što smo vam do sada predstavili? Moraćemo da vas razuveremo. Razlog za to je Kamena Gora sa čijim lepotama vas u ovom tekstu još uvek nismo upoznali. Spremni za grandiozni pejzaž neopisive lepote? Izvolite!

Sigurni smo da vam je već sada jasno zbog čega je Kamena Gora zaslužila da se nađe među destinacijama izuzetnih odlika, ali hajde da malo pomognemo: Sveti bor čija se starost procenjuje na 500 godina, mnogobrojne retke biljne i životinjske vrste, planinsko područje koje je autentično po dubokim klisurama i mozaičnom rasporedu šumskih i livadskih zajednica…

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE