Obrenovac, 26.10.2021

KULTURNA TITULA


Izvor: N1/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2021.
Titula Evropske prestonice kulture predata Novom Sadu

Foto:Shutterstock


Titula Evropske prestonice kulture predata je Novom Sadu, Ešu iz Luksemburga i litvanskom Kaunasu, gradovima koji će biti njeni nosioci 2022. godine, saopštila je Fondacija Novi Sad -Evropska prestonica kulture.

Titulu su u petak uveče predali hrvatska Rijeka i irski Golvej, a svečana ceremonija je, usled pandemije koronavirusa, bila organizovana onlajn, odnosno emitovana na irskoj televizijskoj mreži TG4.

„Naša krilatica ‘Za nove mostove’ proizlazi iz identiteta Novog Sada, u čijoj su burnoj istoriji upravo njegovi mostovi imali ključnu ulogu. Na tome počiva i program projekta Evropske prestonice kulture, na stvaranju novih mostova, onih neuništivih, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate“, rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Novi Sad je trebalo da bude Evropska prestonica kulture ove godine, ali je sve odloženo za 2022. godinu, zbog pandemije kovid-19.

Svečana ceremonija otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, dok će zatvaranje biti održano 31. decembra 2022. godine.

Novi Sad je prvi grad koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture ,a da je iz zemlje koja nije članica Evropske unije, već iz zemlje-kandidata za članstvo u EU.

Raspisan konkurs „Prestonica kulture Srbije 2023“ za lokalne samouprave

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs "Prestonica kulture Srbije 2023", koji je otvoren za jedinice lokalne samouprave u Srbiji, osim za gradove Beograd i Novi Sad.

„Izabrana jedinica lokalne samouprave poneće titulu ‘Prestonica kulture Srbije 2023’. koja će joj omogućiti da bude prepoznata kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Srbije i Evrope“, navelo je ministarstvo.

Prijave se podnose od 2. avgusta do 2. septembra 2021, na konkursnom upitniku i dostavljaju u štampanoj i elektronskoj formi Ministarstvu kulture i informisanja sa naznakom „Za Ššonkurs – Prestonica kulture Srbije 2023“.

Rešenje o izboru projekata biće doneto u roku od 60 dana od dana okončanja prijema konkursne dokumentacije, a visina dodeljenih sredstava biće opredeljena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove koriŔćenja portala pročitajte OVDE