Obrenovac, 17.05.2022

MUZEJI ZA 10 I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2022


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2022.
Praznik za ljubitelje umetnosti širom Srbije, evo šta vas sve OČEKUJE

Foto:Muzeji za 10 promo


Praznik za sve ljubitelje umetnosti biće održan od 14. do 20 maja, kada će publika moći da poseti manifestaciju "Muzeji za 10" u pedeset gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija.

Manifestacija "Muzeji za 10" nacionalna je muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Ova do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru, osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

Manifestacija Muzeji za 10 i ove 2022. godine, objediniće obeležavanje Evropske noći muzeja (četvrtak, 14. maj), Međunarodnog dana muzeja (sreda, 18. maj), kao i Nacionalne nedelje muzeja (14-20. maj). Ulaz će biti slobodan za sve posetioce.

Tokom sedam dana programa u preko 60 gradova i mesta Srbije, više od 120 učesnika na preko 180 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, MOĆ MUZEJA, fokusiraće se na ulogu muzeja kao jedinstvenih mesta otkrića gde se pored učenja o prošlosti otvaraju vidici za nove ideje, što ujedno predstavlja dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Publika je pozvana da otkrije neverovatnu moć muzeja Srbije.

Po tradiciji, u muzejima i drugim ustanovama kulture u Beogradu i širom Srbije biće organizovani i dodatni, besplatni programi poput: gostujućih izložbi, autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, projekcija arheoloških, etnoloških i dokumentarnih filmova i koncerata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE