Obrenovac, 26.10.2021

ŠTA JE TO SFRJ?


Izvor: nova.rs/Jelena Koprivica/Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2021.
Kad se generacija Z sretne sa jugo-nasle─Ĺem

Foto:Promo


Susret butovnica iz prošlosti i sadašnjosti, feministi─Źko dekodiranje filmova Makavejeva, Lekcije o slobodi, I ona ima ruke i glavu da se bori, samo su neki od naslova tekstova tinejd┼żera, pripadnika generacije Z nakon prvog susreta sa jugoslovenskim kulturnim nasle─Ĺem.

Više od dva meseca udru┼żenje „Pobunjene ─Źitateljke“ sara─Ĺivalo je sa grupom tinejd┼żerki i tinejd┼żera iz cele Srbije u okviru projekta „Pobunjeno ─Źitam: Mape jugoslovenskog nasle─Ĺa“, a rezultate ovog rada predstavilo je na sajtu Bookvica.net, kroz serijal tekstova ─Źiji su autori mladi, ina─Źe pripadnici takozvane generacije Z.

U okviru projekta mladi uzrasta od 14 do 20 godina sprovodili su sopstvena istra┼żivanja i analize nakon što su se po prvi put upoznali sa kulturnim nasle─Ĺem bivše Jugoslavije, saopštili su organizatori ove akcije.

Radovi objavljeni na sajtu obuhvataju tri tematske celine – jugoslovenske knjige za decu i mlade, otkrivanje jugoslovenskih knji┼żevnica i analiza ┼żenskih likova u nekim od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije. Tako su se pod „pobunjenom“ ─Źitala─Źkom lupom našle knjige iz jugoslovenskih edicija školskih lektira kao što su „Lastavica“, „Vjeverica“, „Plava ptica“, „Raspust“ i „Mladi dani“, izu─Źavano je knji┼żevno stvaralaštvo Biljane Jovanovi─ç, Mirjane Stefanovi─ç, Judite Šalgo i Saše Bo┼żovi─ç, ali i kinematografsko nasle─Ĺe Dušana Makavajeva i jugoslovenskih partizanskih filmova.

– Istra┼żivanje lika i dela Biljane Jovanovi─ç, a zatim i pisanje ─Źlanka upoznali su me sa fascinatnim ostvarenjima autorke romana „Pada Avala“!, ─Źija je analiza bila glavni udeo mog celokupnog rada – re─Źi su Tereze Stefanovi─ç (16) koja se sada prvi put susrela sa opusom Jovanovi─çeve.

Jedna od mentorki na ovom projektu Na─Ĺu Bobi─Źi─ç istakla je kako joj je ovo bilo novo, višestruko izazovno i inspirativno iskustvo:

– Izazovi su se odnosili na to kako tinejd┼żerkama da predstavim umjetnost onoga vremena, da prvo prokljuve šta je to uopšte bila SFRJ. Potom, kada dobiju obrise jugoslovenske umjetnosti kroz analizu konkretne gra─Ĺe, bilo filma, bilo knji┼żevnosti, kriti─Źki osavremene to što su nau─Źile i percipirale. Njihov proces u─Źenja bio je inspirativan i za mene, jer sam i sama istra┼żivala neke nove aspekte, otkrila šta mi je ranije bilo manje poznato. Posebno me je zanimalo da otkrijev šta to novo generacija Z prime─çuje u socijalisti─Źkoj Jugoslaviji. Bio je ovo dvosmeran proces – re─Źi su Bobi─Źi─çeve, koja je dodala:

– Dok su se one upoznavale sa jugoslovenskim umetni─Źkim korpusom, zajedno smo razmenjivale impresije na vreme u kojem nismo mogle da u─Źestvujemo, ali koje nas sve inspiriše zbog neprolaznih vrednosti poput solidarnosti, antifašizma, i jednog višeg kvaliteta ┼żivota.

Kako bi dodatno skrenule pa┼żnju na pomalo zaboravljena dela i njihove autorke, „Pobunjene ─Źitateljke“ pokre─çu i akciju „Jugoslovenski knjiški moljac“, u okviru koje štampanjem i distribucijom posebno osmišljenih bukmarkera ┼żele da animiraju ─Źitateljke i ─Źitaoci svih uzrasta da u lokalnim bibliotekama pozajme neke od jugoslovenskih školskih lektira, podsete se tih dela i na bukmarkerima koje ─çe ostaviti u knjigama dopišu svoje knji┼żevne preporuke. Bukmarkere je mogu─çe preuzeti u beogradskim knji┼żarama (Kreativni centar, Makart i Beopolis), a dobi─çe ih i oni koji kupe aktuelni, junski broj ─Źasopisa Liceulice.

Udru┼żenje „Pobunjene ─Źitateljke“ postoji od 2014. godine a misija mu je ohrabrivanje mladih kriti─Źarki da svojim radom istupe u javnost i intervenišu u post-jugoslovenskom knji┼żevnom polju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE