Obrenovac, 26.10.2021

5 SRBA, 17 GINISOVIH REKORDA


Izvor: Maša Maksimović/Serbia.com/Lokalne novine | Obrenovac, 24.07.2021.
Ako mogu da obaraju najbolje rezultate, osvajaju medalje, iznenađuju pronalascima i raduju uspesima, zašto bi Ginisova knjiga rekorda bila izuzetak?

Foto:Serbia.com


A Srbi su, kao što ste mogli i sami da pretpostavite, prosto morali da nađu mesto u njoj. Predstavljamo vam pet srpskih Ginisovaca koji su razbili svetske rekorde. Pa, da počnemo!

1.  Novak Đoković, prvi reket sveta

Prvo mesto na ovoj našoj listi pripada, naravno, kome drugom no miljeniku cele države Srbije, Novaku Đokoviću. Novine širom sveta su, 4. septembra 2015. godine,  imale jedan zajednički naslov ,,Najbolji teniser sveta Novak Đoković zvanično je ušao u Ginisovu knjigu rekorda!”. Pored toga što dominira na svetskim teniskim terenima, svetski reket broj 1 trenutno drži i dva Ginisova rekorda.

Prvi rekord je za najveći broj osvojenih Australijan opena, kojih je osvojio sada već ukupno 6, 2011, 2012, 2013, 2015 i 2016. Što se tiče drugog rekorda, njega drži za najduže Gren slem finale u istoriji tenisa. U pitanju je meč protiv Rafaela Nadala, koji je trajao iscrpljujućih 5 sati i 33 minuta. U Ginisovoj knjizi rekorda nalazi se mnogo sportista, tako da je, logički, svoje mesto u njoj morao da nađe i Nole, profesionalni teniser koji zauzima prvo mesto na ATP listi u pojedinačnoj konkurenciji i svakako jedan od najboljih tenisera svih vremena.

2. Sirova snaga Ervina Katone

Ervin Katona iz Subotice je najjači čovek u Srbiji, vodeći StrongMan i redovni takmičar svetskih takmičenja za najjačeg čoveka na svetu. Što se tiče Ginisovih svetskih rekorda, Katona ih drži čak tri.

Prvi rekord je oborio 25. aprila 2009. godine, u Milanu, kada je iscrpljujućih 1 minut i 2 sekunde zadržavao vozilo teško 980 kg. Drugi rekord postavio je 17. avgusta 2011, u Pekingu, u najbržem prelasku 20 metara sa 300 kilograma tegova (8,15 sekundi). Treći Ginisov rekord drži u najbržem (41,18 sekundi) prevrtanju džinovske gume na 20 metara, koji je oborio 5. semptembra 2014. u Sjamenu, u Kini.

3. Nikola Kulezić i umetak u kosi od 820 metara

u Šapcu, 26. juna 2013. godine, srpski frizer Nikola Kulezić, odlučio je da uz pomoć modela Ivane Knežević, sintetičke kose različitih boja i nijansi, kao i tehnikama čvorovanja, pletenja i spaljivanja, uđe u Ginisovu knjigu rekorda za najduži umetak u kosi.

Ova kika je bila dugačka neverovatnih 820 metara!

4. Raznovrsni rekordi Dalibora Jablanovića

Dalibor Jablanović iz Stubice je nekako uspeo da za samo godinu dana obori čak 24 Gnisova rekorda, i to u 9 discipina.

Oborio je rekord za najviše kašika balansiranih na licu (31), rekord za najviše kockica poravnatih na isti broj sa povezom na očima (29), rekord za najbrže vreme da se razmota rolna toalet papira sa jednom rukom (9,80 sekundi), rekord za najviše šnalica stavljenih u kosu za 30 sekundi (54), kao i još par drugih. Zbog ovih dostignuća, ako ih tako možemo nazvati, Dalibor je prozvan Srbinom sa najvećim brojem oborenih Ginisovih rekorda u Srbiji, ali i Balkanu.

5. Slaviša Pajkić zvan Biba Struja

I na kraju imamo Slavišu Pajkića, iz Požarevca, poznatijeg kao Biba Struja. On je zaista fenomen. On je čovek koji golim rukama može da drži žice pod naponom struje. Njegovo telo je takoreći otporno na struju zbog retkog oboljenja zvanog ektodermalna displazija. Zahvaljujući ovoj svojoj “mani” on je uspeo da obori Ginisov rekord 1981. godine tako što je uspeo da dotakne nekoliko hiljada volti. Drugi rekord je oborio 2003. godine tako što je za minut i 37 sekundi zagrejao vodu na neverovatnih 97°C.

Nadamo se da ste uživali u pričama nekoliko Srba koji su uspeli da se izbore za mesto u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda. Ko zna, možda ćete od njih naučiti da uz pomoć talenta, snage, mašte, pa čak i neke mane, i vi možete oboriti neki svetski rekord!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE