Obrenovac, 26.10.2021

NAJZAPADNIJA ZADU┼ŻBINA NEMANJI─ćA


Izvor: Petar Milosavljevi─ç/alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2021.
Vi┼íe od sedam vekova Manastir Krupa svedo─Źi Jevan─Ĺelje, sabiraju─çi pod svojim svodovima, u dobru i zlu, pravoslavne hri┼í─çane

Foto:Profimedia


Manastir Krupu, najstariji manastir u Eparhiji dalmatinskoj, prema predanju je podigao 1317. godine srpski kralj Milutin, u slavu Presvete Bogorodice. Nalazi se podno Velebita, blizu izvora istoimene reke. Predanje ka┼że da su mu temelje postavili monasi iz Manastira Krupe na Vrbasu. I ovaj manastir, kao i Krka i Dragovi─ç, uvek je delio sudbinu sa srpskim pravoslavnim narodom iz tih krajeva, kome je i pripadao. ─îesto je stradao u raznim najezdama. Ipak je posle toga uvek i obnavljan.

Krupa je najzapadnija zadu┼żbina koju su podigli vladari iz roda Nemanji─ça. Nalaze─çi su neprestano na me─Ĺi velikih carstava, u procepu izme─Ĺu Istoka i Zapada, manastir je pre┼żivljavao brojna istorijska iskušenja, koja su na njegovom jevan─Ĺeoskom tkivu ostavljala brojne o┼żiljke. U svojoj bogatoj istoriji predstavljao je va┼żno duhovno uto─Źište i nacionalni bedem srpskog naroda u Dalmaciji. Istovremeno, oduvek je bio i sedište crkveno-prosvetnog ┼żivota u ovom delu Dalmacije.

Prvi put od utemeljenja obnavljan je u vreme cara Dušana, 1345. O tome svedo─Źi zapis na svodu manastirske crkve. Srpski kraljevi Milutin, njegov sin Stefan De─Źanski, kao i unuk Stefan Dušan, izdavali su manastiru darovnice u vidu zemljišta za izdr┼żavanje, a kasnije su to i Turci potvr─Ĺivali fermanima iz Stambola. Manastir je darivala i mati Angelina, srpska despotica, 1494. godine.

Pre┼żiveo brojne ratove i stradanja

Kao najdragoceniji biser krajolika, koji je prava oaza u goršta─Źkom kamenjaru i kršu, manastir je tokom vekova pre┼żiveo brojne ratove izme─Ĺu Turaka, Mletaka, Austrijanaca, nalete hajduka, uskoka, vreme komunizma, „Oluju“…

U mleta─Źko-turskim ratovima Manastir Krupa je teško stradao u više navrata, a naro─Źito 1502. i 1620. U dvadesetom veku desilo se isto u dva navrata: 1941. i 1995. godine. Prvi put su ga oskrnavile Paveli─çeve ustaše, a drugi put je opustošen u poslednjem ratu. Ipak je posle stradanja svaki put obnavljan. Velika i temeljna popravka manastira izvršena je 1855. godine, i to uz pomo─ç Rusije, Srbije i Austrije. Austrijska vlada je obnovu uslovila zahtevom da manastirski prozori moraju biti izvedeni u gotskom stilu.
Jedan mleta─Źki dokument iz prve polovine 18. veka potvr─Ĺuje predanje da je severno od postoje─çeg Manastira Krupe bio i jedan ┼żenski manastir, od kojeg se danas mogu videti samo ostaci zidina. Ima ostataka i isposni─Źkih kelija u bli┼żoj i daljoj okolini.

Manastir Krupa ─Źuva vredna duhovna i kulturna svedo─Źanstva, uprkos ─Źestim pustošenjima u prošlosti. Šezdesetih godina 20. veka otkrivene su freske u manastirskoj crkvi i to one koje je 1622. godine freskopisao hilandarski monah Georgije Mitrofanovi─ç, isti onaj inok koji je oslikao hilandarsku trpezariju. U Krupi su ─Źuvane ikone italo-kritske škole, rad Jovana Apake. ─îuva se i ─Źestica moštiju sv. Jeroteja. Tu je i kivot iz Manastira Rmanj, koji je donesen u Krupu u toku bosansko-hercegova─Źkog ustanka 1875. godine, a u manastirskom arhivu ─Źuvana su i 22 turska fermana, od kojih je zanimljiv onaj koji se odnosi na zaštitu Manastira Krke, a izdao ga turski sultan Mustafa Drugi u Stambolu.

Nekada je bilo više od dve hiljade knjiga, a sada je tu oko tri stotine. Posebno se u Krupi ponose i pergamentom iz 18. veka na gr─Źkom jeziku kao i Jevan─Ĺelistarom, darom ruske carice Jelisavete Petrovne. Tu je i srebrni servis za kafu iz 18. veka iz Rusije, kao i carske dveri Gerasima Zeli─ça iz 1779.

Duhovno uto─Źište srpskim velikanima

Velikani srpske knji┼żevnosti, Dositej Obradovi─ç i Simo Matavulj nalazili su, svaki u svome vremenu, duhovno uto─Źište u ovoj nemanji─çkoj svetinji. Matavulj je u Krupi proveo ─Źetiri godine i po sopstvenom priznanju baš ovde upoznao „skrivene ljepote srpskog jezika“. Li─Źnost krupskog monaha Gerasima Zeli─ça u velikoj meri obele┼żila je istoriju Manastira Krupe. Ro─Ĺen je u obli┼żnjem selu ┼Żegar 1752. godine. Ovaj Dalmatinac, od svoje rane mladosti, sav svoj ┼żivot posvetio je Crkvi Hristovoj i Manastiru Krupa, kojem je pribavio brojne bogoslu┼żbene knjige, utvari i druge vrednosti. Gerasim Zeli─ç bio je prvo svešteno lice koje je bilo ─Źlan Matice srpske, osnovane 1826. godine. Umro je u izgnanstvu, u Budimu, a njegovi zemni ostaci kasnije su preneseni i sahranjeni na manastirskom groblju, gde i danas po─Źivaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE