Obrenovac, 26.10.2021

HUMOR U SVETU OPIPLJIVE BEDE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 03.02.2020.
'Lažljivica' čeka premijeru u Ateljeu 212

Foto:Printscreen
Pale se svetla, a na sceni Gorica Popović razvukla harmoniku i peva jednu setnu, rusku pesmu. Ulazi Seka Sablić sa ogromnom torbom "krmačom" i vunenom kapom na glavi. A onda, "jedan na jedan", počinju majstorije dve vrsne glumice u duodrami "Lažljivica" - praizvedbi novog komada Nikolaja Koljade, s rediteljskim potpisom Stefana Sablića i prevodom Novice Antića.

Već sam početak predstave obećava "kasa štih" Ateljea 212, čija je premijera u petak, 7. februara. Reč je o crnohumornoj priči čija se radnja dešava u "muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija", a glavni eksponat je u vitrini (na heklanom miljeu): okamenjeni izmet jednog mamuta.

- Ovo je prošlost skupljena na jednom mestu - kaže važno direktorka muzeja, nenadanoj posetiteljki na kraju radnog vremena, spremajući se za proslavu svog rođendana, Prvog maja, Dana pionira i Uskrsa. Za to vreme krompir joj negde u pozadini zagoreva na rešou, dok je posetiteljka drsko zadržava i postavlja neočekivana pitanja, aludirajući da se u muzeju izgleda slavi Dan pobede staračkog alkoholizma.

Reditelj Stefan Sablić, koji je u Ateljeu do sada postavio tri predstave ("Primorje", "DNK", "U poseti kod gospodina Grina"), na jednoj od poslednjih proba novog komada, kaže za "Novosti":

- Koljada kod nas ima svoje duhovne srodnike, obožavaoce. Često je izvođen, jer nam je verovatno najbliži od svih ruskih dramatičara. Komad nije jednostavan kao što možda, na prvi pogled, izgleda. Ipak, zahvaljujući iskustvu glumica uspeli smo da stignemo do dubljih slojeva ove tragikomedije. Dva različita karaktera susreću se, u stvari, u sklepanom, lažnom muzeju koji je metafora za deponiju. Izložena mamutova g... postala su tako priča čitavog sveta obmane, laži, pljačke.

Kako objašnjava reditelj, jedna od junakinja je pobunjena i ogorčena, dok je druga "socijalno neosvešćena". A obe su usamljene:

- Opet je na sceni Koljadin svet moralnog ćorsokaka, provincijskog besmisla, velike i opipljive bede. U ovoj univerzalnoj priči, sve životne situacije su nam prepoznatljive i bliske. Volim dobro napisane komade, sa čvrstom strukturom, a "Lažljivica" je jedan od takvih - kaže Stefan Sablić, čija je predstava "Adresant nepoznat" (s Markom Janketićem i Stefanom Trifunovićem u podeli) premijerno izvedena 27. januara, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta - kao nezavisna produkcija koja traži stalnu scenu.

SRUŠENE ILUZIJE

- Veoma se radujem ovoj predstavi, sve se "sklopilo" za jedan ovakav projekat. Igram direktorku muzeja, ženu koja baš i nije osvešćena kakav joj je život. Pronašla je i ljubavnu "šemicu" u muzeju, ali ova druga joj iznenada ruši sve iluzije o tome kako treba da živi i čemu da se raduje - kaže Gorica Popović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE