Obrenovac, 16.10.2021

NEKADA I SADA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2020.
Nekad su crtani filmovi stvarali generaciju kulturno pismene dece. A danas?

Foto:depositphotos/chutimakuanamon


Kako su stari crtaći stvorili generaciju kulturno pismene dece...

Generacija koja je odrastala gledajuc╠üi klasi─Źne crtac╠üe poput onih iz produkcije ''Vorner bradersa'' zahvaljujuc╠üi njima stasala je u kulturno pismene ljude, pi┼íe autorka Eni Holmkvist za portal ''Intelek┼íual tejk aut'', a prenosi portal ''Detinjarije''. 

 Ovi crtani filmovi deci su pru┼żali vi┼íe od puke zabave. Upoznali su ih sa klju─Źnim referencama op┼íte kulture, naro─Źito u oblasti literature i muzike

 Iz ''Du┼íka Dugou┼íka'' deca su mogla da saznaju za Stivensonovu pri─Źu o D┼żekilu i Hajdu, da ─Źuju citate i vide scene iz ┼áekspirovih komada, a te┼íko je nac╠üi klasi─Źno muzi─Źko delo koje nije kori┼íc╠üeno kao podloga za neki od crtac╠üa iz tog vremena. 

 Svakodnevno slu┼íanje Listovih rapsodija i ┼áopenovih valcera zauvek je ove melodije urezalo u de─Źije mozgove,prenosi Sputnjik. 

 Crtac╠üi prepunih citata iz klasi─Źne umetnosti pru┼żili su deci okvir, polazi┼íte za kasnije razumevanje knji┼żevnosti i muzike, ─Źak i kada te osnove deca ne bi dobila u ┼íkoli, smatra ona. 

 Danas, nasuprot tome, crtani filmovi ne usmeravaju decu na otkrivanje kulturnog blaga prethodnih generacija, vec╠ü su isklju─Źivo okrenuti fantaziji ili sada┼ínjem vremenu

 ''Ni ┼íkole ni crtac╠üi danas ne predaju baklju znanja i kulturne pismenosti. Da li je to jedan od razloga za apatiju i povr┼ínost savremene generacije?'' pita se autorka. 

                                     

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE