Obrenovac, 16.10.2021

VANREDNO, ALI KULTURNO


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.03.2020.
Ministarstvo poru─Źuje: Kulturni sadr┼żaji da budu maksimalno dostupni

Foto:Depositphotos, EnginKorkmaz


Kako bi gra─Ĺanima olak┼íalo ovu situaciju, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je preporuku ustanovama kulture da se gra─Ĺanima Srbije omogu─çi maksimalna dostupnost digitalnih sadr┼żaja iz oblasti kulture.                                     

Trenutno je stanovni┼ítvu ote┼żan pristup sadr┼żajima iz kulture, a imaju─çi pre svega u vidu spre─Źenost obavljanja programskih aktivnosti ustanova kulture i zabranu okupljanja u zatvorenim prostorima za vi┼íe od 50 osoba, gde svakako spadaju izlo┼żbe, predstave, tribine i druga de┼íavanja. 

 Preporuka podrazumeva da ustanove kulture materijal u digitalnom obliku (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fotografije, tekstove, 3D skenirane objekte i drugo) postavljaju na internet-prezentacije, dru┼ítvene mre┼że, internet-kanale itd. 

Mera je doneta radi ┼íto bezbolnijeg prevazila┼żenja dru┼ítvene situacije nastale zbog epidemije koronavirusa i prvenstveno je namenjena onima koji su u bilo kojoj vrsti izolacije i gra─Ĺanima koji po┼ítuju meru ostanka kod ku─çe, pi┼íe u saop┼ítenju. 

Umetnici se ujedinjuju i pozivaju kolege

Internet-inicijativa #umetniciprotivkorone ima za cilj da omogu─çi besplatne umetni─Źke i obrazovne sadr┼żaje iz oblasti razli─Źitih umetnosti za sve one koji su u izolaciji i one koji po┼ítuju preporuku Vlade Republike Srbije da se ┼íto manje izlazi iz ku─çe. 

 Na─Źin spre─Źavanja ┼íirenja virusa kovid-19 i posledi─Źno uvo─Ĺenje vanrednog stanja je dovelo da zatvaranja institucija kulture i upravo zbog toga je virtuelni prostor idealan za u┼żivanje u pozori┼ínim predstavama, pantomimi, muzici, umetni─Źkoj igri i plesu, poeziji, filmu, svim vizuelnim umetnostima, knji┼żevnosti, performansu, cirkusu... 

 Kako je Fejsbuk verovatno najrasprostranjenija dru┼ítvena mre┼ża na svetu, napravljena je javna grupa (Facebook Public Group) pod nazivom #umetniciprotivkorone i pozvani su svi umetnici da u njoj objavljuju svoje besplatne umetni─Źke i obrazovne foto, video i audio sadr┼żaje, ali i na drugim mre┼żama sa "tarabom" odnosno ha┼ítagom (hashtag) #umetniciprotivkorone. 

 Umetnici nisu lekari, ali jesu "doktori" za du┼íu. Podarite, u─Źite i u┼żivajte koliko je to mogu─çe u datim okolnostima, pi┼íe u saop┼ítenju. 

 Svetska organizacija pantomimi─Źara (registrovana u Beogradu) je pokrenula me─Ĺunarodnu inicijativu #artistsagainstcorona koja je upu─çena i Me─Ĺunarodnom pozori┼ínom institutu (International Theatre Institute) i organizaciji Unesko. 

 Njena srpska verzija je #umetniciprotivkorone.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE