Obrenovac, 16.10.2021

PRVA SALA ZA SRPSKI FILM


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2020.
Domaća nekomercijalna ostvarenja od sada u 'Kombank dvorani'

Foto:K.Mihajlović
Sala srpskog filma u "Kombank dvorani" je svojevrsni kulturni poduhvat nastao u saradnji ove dvorane i Filmskog centra Srbije, a namenjena je prikazivanju isključivo domaćih nekomercijalnih igranih filmova, dokumentarnih i eksperimentalnih, kao i srpskih koprodukcija - kazao je Igor Stanković, direktor "Kombank dvorane".

Prema njegovim rečima, ova inicijativa, koja služi da promoviše srpski film, pokrenuta je pre nekoliko godina, ali je tek sada realizovana. Iako se godišnje snimi oko 60 filmova različitog metra, jedva ih deset stigne do bioskopa, a i njih brzo zamene blokbasteri.

- Zato će u "Kombank dvorani" tri večernja, udarna termina u jednoj od sala biti rezervisana za domaće filmove, one igrane koji su zabeležili ispod 50.000 gledalaca i dokumentarne ispod 10.000 - otkriva Stanković.

Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture pokrenuli su projekat digitalizacije srpskih bioskopa, a kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, do sada su digitalizovane sale u 17 gradova širom Srbije.

- Ukoliko već finansirate taj projekat, onda možete i da ih obavežete da prikazuju domaća ostvarenja. "Kombank dvorana" je prva od, uvereni smo, mnogih bioskopa koji će na svom repertoaru imati nekomercijalne srpske filmove - kazala je Jelena Trivan, predsednica UO FCS.

Ona je izdvojila još jednu važnu funkciju sale srpskog filma, a to je da će autori, pre svega oni mladi, dobiti priliku da na velikom platnu odgledaju radne verzije svojih filmova, da ih pregledaju i potom isprave nedostatke.

- Do sada su ovu privilegiju imali samo afirmisani reditelji i oni koji su u prijateljskim odnosima sa vlasnicima bioskopa, ali sada će i debitanti dobiti mogućnost da svoje delo, umesto u studiju, vide onde gde i pripada, na velikom platnu - dodao je Stanković.

ENGLESKI TITL

Repertoar domaćih filmova praviće Filmski centar, a u prvoj nedelji ove akcije (od 13. do 19. februara) na programu su se našli filmovi "Zaposleni", "Nebeska tema" i "Ederlezi rajzing".

- Svi filmovi imaće engleski titl, tako da će i stranci moći da steknu uvid u srpsku filmsku produkciju. To je prilika i da pokažemo sjajne dokumentarce koje imamo, a koji retko nađu put do bioskopa - kazao je direktor FCS Gordan Matić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE