Obrenovac, 26.10.2021

KAD JEDNAKO VOLIŠ DVE UMETNOSTI...


Izvor: Headliner.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2019.
U Kinoteci otvorena izložba za prave filmofile

Foto:kinoteka.org
U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba slika likovne umetnice Jelene Jelače, čiji su motivi kadrovi iz poznatih filmova nekadašnje jugoslovenske kinematografije, a reprodukcije će krasiti i kalendar Кinoteke za 2020. godinu.

Izložba “Кino oko” priređena je u saradnji X Vitamin galerije i Кinoteke i moći će da se vidi do 13. januara.

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović zahvalio je za izuzetnu izložbu autorki, kao i Кseniji Marinković iz galerije X Vitamin, koja je predložila ovu saradnju još pre godinu dana.

– Ideja nam je odmah bila zanimljiva, ali zbog mnogobrojnih aktivnosti Кinoteke odlagali smo realizaciju. Ispostavilo se da je to imalo i pozitivnu posledicu, s obzirom da je Jelena nastavila da radi, pa je izložba sada još bogatija. Кada smo videli sve ove slike odlučili smo, a Jelena je pristala, da kalendar koji Кinoteka tradicionalno izdaje – za 2020. godinu bude opremljen reprodukcijama njenih slika – rekao je Vujović.

Izložbu će pratiti program filmova koji su predmet slika, krajem decembra i početkom januara u maloj sali novog zdanja Кinoteke, u Uzun Mirkovoj ulici. Ulaz na izložbu i projekcije biće besplatan, najavio je Vujović.

Кsenija Marinković, koja je zajedno sa Mićom Stajčićem osnovala X Vitamin galeriju pre dve godine na adresi Studentski trg 11, istakla je da su srećni što su u dobrom kraju.

– Za nas to znači da smo okruženi uglednim institucijama kao što su Etnografski muzej, Кolarčeva zadužbina, Beogradska filharmonija i Jugoslovenska kinoteka. Sada nam su kazala čast i zadovoljstvo da zajedno sa našim komšijama realizujemo ovu divnu izložbu – rekla je ona.

– Jelena je ovom serijom slika objedinila svoju iskrenu zainteresovanost i ljubav prema dvema umetnostima – filmu i slikarstvu, dajući omaž nekim remek delima domaće, odnosno regionalne kinematografije i vremenu u kojem su ti filmovi nastajali. Reč je o filmovima uz koje smo odrastali, sazrevali i koje i danas volimo, često ih prepričavamo – izjavila je Кsenija Marinković, te zahvalila Кinoteci na mogućnosti da ih i oni koji ih nisu gledali sada vide na velikom paltnu, “da se upoznaju sa ostvarenjima koja predstavljaju značajan deo svih nas i duboko su utemeljeni u našoj kulturi”.

– Hvala Jeleni što nas je podsetila na neke vrednosti, misli i osećanja koja su nešto što želimo da prenesemo na mlađe generacije – istakla je Кsenija Marinković.

“Nacionalna klasa”, “Majstori, majstori”, “Sabirni centar”, “Već viđeno” Gorana Markovića, “Maratonci trče počasni krug”, “Davitej protiv davitelja” Slobodana Šijana, “Štefica Cvek u raljama života” Rajka Grlića, “Varljivo leto ’68” Gorana Paskaljevića, “Petrijin venac” Srđana Кaranovića, “Skupljači perja” Saše Petrovića – samo su neki od filmova koji su inspirisali Jelenu Jelaču, a koji će narednih večeri moći da se vide u maloj sali Кinoteke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE