Obrenovac, 16.10.2021

ŽIVOPISNI LIKOVI I KLASIKA MUZIČKOG TEATRA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2020.
Opereta 'Vesela udovica' 13. februara u Madlenianumu

Foto:Printscreen
Opereta "Vesela udovica" hrvatskog reditelja Roberta Boškovića biće premijerno izvedena 13. februara na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Kako je autorski tim najavio, publika može da očekuje "vrhunsku muziku Franca Lehera, pamtljive melodije koje su klasika muzičkog teatra, sjajne koreografije, živopisne likove i britke i smešne dijaloge", a sve to pod dirigentskom palicom Vesne Šouc.

U fokusu priče je bogata udovica poreklom iz Montenegra, koja dolazi na veliki bal ambasade u Parizu, gde je saleću brojni francuski udvarači. S druge strane, ambasador Zete nema nameru da dopusti da udovičino bogatstvo padne u ruke stranaca i njegov je jedini adut iz rukava dokoni grof Danilo, udovičin bivši verenik...

Šouc je na konfereniciji istakla da se ne razlikuje mnogo opereta od opere u muzičkoj postavci, ali je kraća i ima komičan ton.

- Glumci pevaju, operski pevači glume, svi zajedno igraju, zbog toga je rad na ovoj opereti veoma zahtevan, ali oni to sjajno izvode tako da je pravo uživanje raditi - kazala je dirigent.

Reditelj je izrazio veliko zadovoljstvo što je dobio priliku da radi u Srbiji i istakao da je njegova odluka bila da verzija "Vesele udovice" bude "brza, i režijski bliža mjuziklu".

- Mislim da je neophodno praviti kraće, ali efektnije komade jer živimo u brzom svetu u kojem publika mnogo redje dolazi da sluša operu zbog muzike, već traži spektakl koji će videti" - kazao je Bošković.

On je otkrio da će scenografija biti spektakulrana, u okviru koje će biti tri zasebna dela, a odvijaće se scene letenja, vatrometi, kupanja u jezeru...

- Odlučio sam se da jedan deo scenografije bude i 3D hologram u okviru kojeg će se prikazivati scene između Hane i Danila - scene sećanja koje se spajaju s muzikom. Videćete, ja sam u Hrvatskoj poznat po probijanju rekorda i po veličini scenografije i po broju kostima - najavio je reditelj.

Pomenute kostime radila je Duška Nešić koja je često saradjivala sa velikim svetskim filmskim i televizijskim spektaklima.

U velikom ansamblu u glavnim ulogama su Branislava Podrumac u alternaciji Mirjana Matić, zatim Vasa Stajkić u alternaciji Dimitrije Cicar Kostić, Žarko Stepanov, Mina Gligorić, Nevena Đoković, Marko Živković, te Predrag Miletić i mnogi drugi...

Podrumčeva je istakla ovom prilikom da joj je veoma drago sto ima priliku da igra u komadu koji spaja njenu rodnu zemlju sa Srbijom u kojoj godinama živi.

Komad u dva čina s pauzom će se izvoditi na srpskom, a biće titlovan na engleski jezik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE