Obrenovac, 26.10.2021

NEDOSTAJU─ćI LIST SE VRA─ćA KU─ćI


Izvor: rts.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.02.2020.
Miroslavljevo jevan─Ĺelje je jedan od najzna─Źajnijih i najznamenitijih rukopisa napisanih na ─çirilici...

Foto:Printscreen


Pisano je u 12. veku za crkvu Svetog apostola Petra u Bijelom Polju, a danas se ─Źuva u Narodnom muzeju u Beogradu. O─Źekuje se da iz Nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu, Srbiji bude vra─çen jedan njegov nedostaju─çi list.

Pisano perom u dva stupca, sa 296 minijatura, bojenih ─Źetkicom i ukra┼íenih zlatom, Miroslavljevo jevan─Ĺelje je bilo skuplje od samog hrama Sv. Petra i Pavla za koji je izra─Ĺeno.

"Pisano je na pergamentu, treba ista─çi da se jedino povelje Ujedinjenih nacija jo┼í pi┼íu na pergamentu. Veoma je rijetko i veoma zna─Źajno, mo┼żda najzna─Źajniji ─çirili─Źni rukopisni spis, sa─Źuvan uop┼íte", navodi protojerej stavrofor Darko Peji─ç.

Tu ─çe kasnije biti i episkopsko sedi┼íte Humske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a jevan─Ĺelje, odavde, pre─çi ─Źak oko 15.000 kilometara dele─çi sudbinu srpskog naroda.

Miroslavljeva zadu┼żbina bila je mesto oko koga je pre 800 godina po─Źelo da se razvija naselje, dana┼ínje Bijelo Polje. A Jevan─Ĺelje, za ovaj hram ra─Ĺeno, spasavano je tokom vekova i ─Źuvano kao izuzetna dragocenost.

Na Hilandaru je bilo u bogoslu┼żbenoj upotrebi do sredine 19. veka, a potom ga je u manastirskoj biblioteci, prona┼íao i shvatio o kakvoj se vrednosti radi, Porfirije Uspenski, koji je i odneo 166. list ovog jevan─Ĺelja u Kijev, pa u Sankt Peterburg.

Miroslavljevo jevan─Ĺelje je poklonjeno kralju Aleksandru Obrenovi─çu, i tako stiglo u Beograd. U majskom prevratu 1903. mu se gubi trag, ali ga Dobroslav Ru┼żi─ç, kraljev bibliotekar, slu─Źajno pronalazi 1915. i ┼íalje sa dragocenostima u Gr─Źku.

"U Prvom svetskom ratu, srpska vojska je kao jednu od retkih, svetinja svojih, sa sobom ponela Miroslavljevo jevan─Ĺelje. I prvo ┼íto je uneto u oslobo─Ĺene srpske krajeve bilo je opet, Miroslavljevo jevan─Ĺelje", obja┼ínjava Peji─ç.

I tokom Drugog svetskog rata, ─Źudom je spaseno, kada je, u bombardovanju izgorela narodna biblioteka. Skrivano u manastiru Ra─Źa na obali Drine i tajno, kroz okupiranu Srbiju, vra─çeno u Beograd 1943. gde se i danas ─Źuva, kao na┼í najstariji i najznamenitiji rukopis.

Miroslavljevo jevan─Ĺelje je Unesko, pre petnaest godina, uvrstio u svoju biblioteku "Pam─çenje sveta", me─Ĺu najvrednija dobra ljudske civilizacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE