Obrenovac, 26.10.2021

NAJAVLJEN PROGRAM 13. KUSTENDORFA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2019.
U takmičarskom programu 21 film

Foto:V.Danilov
Srbija je dete razvedenih roditelja, Istoka i Zapada, i sami stvaramo svoj kulturološki kod, kazao je Emir Kusturica.

Predstojeći, 13. međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 13. do 18. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori, u takmičarskom programu je 21 film, a među gostima su Mateo Garone, Paolo Virci, Nadavo Lapid... rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su se obratili osnivač festivala Emir Kusturica i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Predstojeća manifestacija, kako je napomenuo Kusturica, posvećena je rediteljima budući da su oni u savremenoj kinematografiji, odnosno njihovo autorstvo, "ugroženi kao nikad u istoriji filma".

Govoreći o tome, pomenuo je da ključno za rukopise čuvenih reditelja, na čijim su filmovima stasavale generacije, jeste "rediteljski izraz u odnosu na vreme i svet". I to, između ostalog, ilustrovao slikovitim primerima da je Kurosava rezove pravio između udara vlastitog srca, drugi autori u skladu sa krvnim pritiskom...

- Danas, u društvu spektakla, koje nas vuče na dno, preti nestanak ne autorskog filma – biće ih, samo je pitanje koliko će njihovi autori uspevati da opstaju – nego je i pojam autorstva počeo da iščezava - istakao je Kusturica dodajući, između ostalog, da je ogroman broj filmova koji se prave, što čini da su manje vidljivi oni koji imaju umetničke domete, autorsku snagu u esencijalnim stvarima.

Govoreći o duhu vremena, pomenuo je da bi iz perspektive aktuelnih merila "Mikelanđelo bio politički nekorektan tip", odnosno da smo na raskrsnici "da li je Mikelanđelo grandiozan umetnik, a Endi Vorhol anegdota" ili će, ukratko, društvo spektakla prekrojiti istoriju u cilju kontrole sećanja i mišljenja, čemu u prilog ide i činjenica da se, kako je rekao, u Švedskoj sprema zakon po kome istorija počinje od 1800. godine.

Prema njegovim rečima, mladi umetnici su u problemu, jer da bi opstali, moraju pripadati političkoj partiji, klanu...

Kako je saopšteno, na konkurs su pristigla 722 ostvarenja, a takmičarski program obuhvata 21 film (17 kratkometražnih i četiri dokumentarna) mladih režisera iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

U okviru selekcije "Savremene tendencije" biće prikazani: pobednik kanskog programa "Izvestan pogled", film "Nevidljivi život", reditelja Karima Ajnuza, kao i dobitnik Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu, film "Sinonimi", reditelja Nadava Lapida.

Kineski reditelj Djao Jinan predstaviće film "Jezero divljih gusaka", film "Živeti, pevati" predstaviće reditelj Džoni Ma, a biće prikazani i filmovi "Sin" u režiji Mehdija Barsaouija, kao i film "Umrećeš u dvadesetoj", Amžada Abu Alala.

Reditelji ovih filmova biće i gosti festivala i održaće majstorske radionice.

Retrospektiva velikana posvećena je Puriši Đorđeviću ("San", "Jutro", "Podne" i "Kros kontri"), kao i italijanskom reditelju Paolu Virciju koji je (uz Tonina Benkvista i Vladislava Tkačijeva) i član žirija 13. Kustendorfa.

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Selekcija "novi autori" predstavlja Milenu Grujić iz Srbije sa filmom "A. S. (25)", Migela Anhela Mouleta iz Perua sa filmom "Svi smo mi mornari", kao i Ivana Markovića i Vua Linfenga sa filmom "Od sutra počinjem da..." koji je snimljen u koprodukciji Srbije, Kine i Nemačke, dok prateći program obuhvata film rediteljke Ivane Mladenović "Ivana Grozna" i u Andrićgradu izložbu "Moderna" (izbor radova iz Kuće legata).

Kada je o muzičkom delu reč, gosti će moći da prisustvuju nastupima ruske pop-folk-rok grupe "The Hatters", sastava iz Severne Makedonije, "Džambo Aguševi orkestar", zatim francusko/rumunsko/poljskog sastava "Click Here", kao i dva benda iz Srbije, "Dejan Petrović big bend" i "Love Hunters".

Tito, Draža, film o Jasenovcu...

Jedno od novinarskih pitanja, upućeno Kusturici, bilo je kako komentariše aktuelna zbivanja u Crnoj Gori vezana za verska i crkvena pitanja, o čemu je, između ostalog, kazao: "To je sukob između onih koji slave titoizam i onih koji misle da je Draža bio prvi gerilac u Evropi". Upućeno je i pitanje koje je podsetilo da je u istom tom prostoru u aprilu saopšteno da Kusturica radi film o Jasenovcu. Slavni reditelj je rekao da ga neće raditi, napominjući: "Film o Jasenovcu je mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova. Ne govorim ovo želeći da izvrgnem nekoga ruglu, ali te teme se dogovaraju i realizuju na sličan način".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE