Obrenovac, 19.10.2021

VELIKI OMAŽ NAJBOLJEM SRPSKOM SCENOGRAFU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2019.
I Džoni Dep u filmu o Miljenu Kljakoviću Kreki

Foto:Printscreen
Veliki broj poznatih i afirmisanih imena govore o Kreki, ali to nije sve… kaže Strahinja Savić, reditelj dugometražnog dokumentarnog filma "Kreka" o Miljenu Kljakoviću Kreki.

Dugometražni dokumentarni film "Kreka" o Miljenu Kljakoviću Kreki, najboljem srpskom i jednom od najboljih svetskih scenografa, u režiji Strahinje Savića i produkciji Centar filma, a podržan od strane Filmskog centra Srbije, završava sa snimanjem početkom sledeće godine na lokacijama u Los Anđelesu.

O veličanstvenom delu Miljena Kljakovića Kreke, scenografa na vrhuncu karijere, u filmu će biti obuhvaćena i svedočanstva Džonija Depa, reditelja Berija Levinsona, Mađida Mađidija, Brajana Helgelanda, direktora fotografije Vitorija Storara, producenta Metija Lešema kao i naša velika rediteljska imena Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Goran Marković i Srđan Karanović.

- Kreka je velika ličnost, privatno i profesionalno, pa film o njemu mora da oslikava grandioznost i monumentalnost njegove umetničke zamisli. Praviti film o umetniku je veliki rediteljski izazov. Zasad mogu da kažem da će to prevashodno biti montažni kolaž filmova, bogatog arhiva, ali i dragocenog materijala koji smo snimali. Veliki broj poznatih i afirmisanih imena govore o Kreki, ali to nije sve… Jedna od osnova filma je i pitoreskno Krekino hodočašće prema Meki i Medini, scenografijama koje nisu porušene i još uvek postoje, stvarnije od stvarnosti - izjavio je reditelj Strahinja Savić, a prenosi Filmski centar Srbije. Da podsetimo, Miljen Kljaković Kreka je dobitnik i ovogodišnje nagrade "Aleksandar Lifka" Festivala evropskog filma Palić, a tom prilikom je naveo da je sve svoje želje, na neki način, ispunio.

- Radio sam dosta ozbiljne filmove i velike scenografije. Uvek priželjkujem velike dekore i pre svega scenografije, filmove i tekstove o vremenu kojeg više nema. Te filmove najviše volim da radim, i nadam se da ću ubuduće samo njih raditi. Ali specijalnih želja nemam, jer mislim da sam dosta toga uradio obuhvatajući praktično sve epohe koje postoje. Kada ozbiljan filmski projekat govori o prošlosti koje više nema, onda je priprema za takav posao dosta dugačka i obimna. Koristi se arhivska literatura i građa, sve što može da pomogne da bi se jedna scenografija napravila što realističnije, da bude što više u funkciji filma. To je dugotrajan proces, zavisno od teme i flmske priče. Nekada se dešavalo da to traje po nekoliko meseci - istakao je Kljaković. Tada je u razgovoru za "Blic" priznao da mu je teško da posebno izdvoji neki naslov.

- Za ovu priliku izdvojiću "Tajni prolaz", gde smo gradili Veneciju XV veka, ili film "Muhamed", čija se radnja odvija u VI veku, za koji smo podizali čitave gradove... Takvi poslovi su za scenografa najveći i najuzbudljiviji izazov.

Internacionalnu slavu stekao je ostvarenjem "Delikatesna radnja", dok je u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio veliki trag scenografijama u filmovima "Specijalno vaspitanje", "Miris poljskog cveća", "Sok od šljiva", "Dom za vešanje", "Andergraund", "Varljivo leto ‘68"... Među mnogobrojnim nagradama koje je dobio su Zlatna arena Festivala u Puli, francuska filmska nagrada Cezar, Evropska filmska nagrada za scenografiju u filmu "Delikatesna radnja", a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo Emi - za scenografiju TV filma "Raspućin".

Premijera filma "Kreka" je planirana za jesen 2020. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE