Obrenovac, 26.10.2021

DODATNA POMO─ć ZA NAJUGRO┼ŻENIJE


Izvor: danas.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2020.
Do sada obezbe─Ĺena jednokratna pomo─ç od 30.000 dinara za 150 umetnika

Foto:Stanislav Milojkovi─ç


Nedavno osnovan Fond solidarnosti, osmišljen da pomogne svim radnicima u kulturi izostavljenim iz dodele pomo─çi od strane dr┼żave i lokalnih samouprava, pokrenuo je crowdfunding kampanju u saradnji sa donacije.rs da bi se prikupila sredstva za još 20 radnika/radnica u kulturi koji su najugro┼żeniji.

Nastao u saradnji Udru┼żenja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Saveza udru┼żenja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Udru┼żenja likovnih kriti─Źara AICA Srbija, Stanice – Servisa za savremeni ples, BAZAART-a i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Fond solidarnosti je, podsetimo „odgovor na nedostatak sveobuhvatnih mera dr┼żave za pomo─ç razli─Źitim kategorijama kulturnih radnika i radnica“ u kolapsu koji je usledio nakon izbijanja pandemije u oblasti kulture.

Fond je namenjen svim radnicima u kulturi koji su ostali bez ikakvih primanja, bez obzira na to da li su ─Źlanovi udru┼żenja osniva─Źa, „ali i onima od ─Źijeg neposrednog radnog anga┼żovanja zavisi kulturna i umetni─Źka produkcija (u ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehni─Źari, itd.) i koji nemaju nikakvih zagarantovanih radnih prava“.

Prioritet za dodelu jednokratne pomo─çi imaju oni koji se nalaze u najte┼żoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

„Posebno ┼żelimo da pomognemo onim kulturnim radnicima i radnicama koji su nezaposleni, koji pla─çaju rentu za stan, koji imaju penziju ispod proseka i koji izdr┼żavaju porodice bez drugih primanja“, istakli su koosniva─Źi Fonda solidarnosti.

„Za vrlo kratak vremenski period pristiglo je preko 1000 zahteva za jednokratnu pomo─ç“, ka┼że se u saopštenju Fonda i dodaje:

„Zahvaljuju─çi podršci me─Ĺunarodnih donatora, obezbe─Ĺena je pomo─ç od 30 hiljada dinara za 150 umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica koji su ostali bez ve─çeg dela ili svih prihoda u ovom periodu, a nisu obuhva─çeni merama Vlade Republike Srbije i ostalih dr┼żavnih organa“.

Novopokrenuta kampanja treba da obezbedi pomo─ç za bar još 20 najugro┼żenijih.

„Zato pozivamo gra─Ĺane Srbije, pojedince, grupe i pravna lica, da doniraju sredstva koja ─çe biti upotrebljena za ovu namenu. Iznos je manje va┼żan, va┼żnija je spremnost da budemo solidarni. Sredstva mo┼żete donirati preko web stranice Donacije.rs, preko ┼żiro ra─Źuna Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (za FOND SOLIDARNOSTI): Komercijalna banka, broj 205-351975-08, a donacije od 200 dinara preko SMS poruke na broj 7300“, poziva se na kraju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE