Obrenovac, 19.10.2021

ŠEST, PET, ČETIRI, TRI...


Izvor: Blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.07.2020.
Decenije ovdašnje kinematografije

Foto:Arhiv Jugoslovenske kinoteke / Privatna arhiva


Zaviriti unazad u svet filma, makar samo pomenuti neka od ostvarenja koja beleže jubileje, između ostalog, može voditi u zanimljiv susret sa vremenom.

Dobro de, reč je o jugoslovenskoj kinematografiji. No, ime negdašnje nam države - uprkos činjenici da je bila visokopozicionirana u borbi protiv fašizma, a potom za, kakvu-takvu, socijalnu pravdu - danas je prilično okuženo, te je bolje i bez naslova nego sa njom u njemu. Sada se govori region, ovi prostori…

No, mnogi od tih filmova nastalih pre tri, četiri, pet, šest… decenija i danas se pamte. Postali su neretko i svojevrsni simboli, u onom smislu tog pojma koji podrazumeva da samo jedna ili nekoliko reči prepoznatljivo reprezentuje čitav jedan svet, odnosno deo duha trenutka i perioda.

Znalci su sasvim složni u jednom: kad je o umetnosti reč, a to će reći i o filmu, uvek je na prvom mestu umetnički volumen koji čini da delo, kakva god da je tema, (ne) pretraje u vremenu.

Srce puno sna

Te 1960. pred publiku je stigla “Diližansa snova”, film u kome je rediteljka Soja Jovanović angažovala tada veoma mladu Milenu Dravić. I to tako što ju je srela na ulici, i pod utiskom uloge koju je ostvarila u filmu “Vrata ostaju otvorena” - pozvala, danas bi rekli u angažman, rekavši: ”Mala, gledala sam te”.

Film “Zajednički stan” Marijana Vajde (scenario Dragutin Dobričanin) ubrzo je i u ono vreme stekao status hit komedije, a kako i ne bi kad su u toj priči - u kojoj su se u stan u još nezavršenoj zgradi uselili student, samac neotkrivenog talenta, porodica koju čine deda, majka, otac, zgodna ćerka, te tetka sa ljupkom nećakom i kozom - igrali legendarni Čkalja, Bata Paskaljević, Branka Veselinović…

Đuza, Beba Lončar, vespe… ko ne bi pogodio da je to “Ljubav i moda”. Pa čak i ako u sećanju možda ne iskrsava odmah siže - da bi zaradili novac za održavanje aerosmotre, grupa studenata organizuje program modne revije za preduzeće „Jugošik“, služeći se i sitnim prevarama, a budući da je cilj bio plemenit, štete nije bilo ni za koga i nesuglasice su razrešene - svakako u pamćenju zvoni “Devojko mala, pesmo moga grada, što si mi dala srce puno sna…”, koju je u tom filmu sjajno otpevao Vlastimir - Đuza Stojiljković.

Imaju li se u vidu političke (ne)prilike tog vremena, spoljnopolitički kontekst, odnos socijalističkih i kapitalističkih zemalja, nije nezanimljivo primetiti da je film, značenjski vrlo jasnog naslova “Partizanske priče” Stoleta Jankovića rađen u koprodukciji YU i SAD.

“Deveti krug” Franca Štiglica - u kome je mladi par pokušao da pobegne u slobodu penjanjem preko žičane ograde - ostao je upamćen i po izvanrednoj roli Dušice Žegarac, njenom ubedljivom, punokrvnom tumačenju Rut Alkalaj.

Inače, te godine snimljeno je 15 filmova, a među njima i “Bolje je umeti” Voje Nanovića sa Pajom Vujisićem, a za koji je Milena Dravić rekla da je prvi naš mjuzikl, “Kapetan Leši”, “Signali nad gradom”, “Drug predsednik centarfor” sa nezaboravnim Mijom Aleksićem i Oliveroma Marković…

Idu dani

Te 1970, film “Burduš” Miće Popovića, čuvenog slikara ali i filmskog stvaraoca, rađen po scenariju Živorada - Žike Lazića, bio je nastavak veoma gledane TV serije “Muzikanti”, a popularni glumac Jovan Janićijević je zauvek proslavljen kao Burduš.

Naš veliki reditelj Miša Radivojević debitovao je filmom “Bube u glavi” - o duhovnoj teskobi, pravom čoveku u pogrešnom svetu i obrnuto, emocionalnom zanosu i sumnji… - sa Miljom Vujanović i Draganom - Gagom Nikolićem u glavnim ulogama, i legendarnom Rahelom Ferari kao profesorkom.

Zlatnim se slovima Žika Pavlović upisao u istoriju ovdašnje kulture i kinematografije, a 1970. pred publiku je stiglo njegovo “Crveno klasje”, za koje potpisuje i scenario rađen po romanu “Na selu”, slovenačkog pisca Jože Potrča. Poput drugih ostvarenja u Pavlovićevom opusu, film pripada crnom talasu, negdašnjoj muci a današnjem ponosu kinematografije, koji je i višestruko svedočanstvo. Od toga šta znači snaga ideja potpomognuta umetničkom predanošÄ‡u čak i kada su uslovi, kako se to danas kaže, za projekat - nepovoljni, preko slikovite činjenice da je ondašnja država ipak omogućavala filmsko stvaralaštvo i kad joj ne ide u prilog, pa nadalje. A svojevrsno muzičko obeležje filma je muzika Vokija Kostića i pesma “Idu dani”: ”Od života na svi strani, prijatelji razbacani/Idu dani/Dok po noći mrak se rađa, a po vodi tone lađa/Idu dani/ Ode moto da se mota, ode oto da se ota/Idu dani/ Mačka plače za mačetom, majka plače za detetom/Idu dani…”

Čuveni Mladomir - Puriša Đorđević snimio je “Bicikliste” sa Milenom, Čkaljom, Mijom Aleksićem, Sekom Sablić, Radetom Markovićem… a sveukupno kinematografija je te godine dobila 24 naslova.

Majstori

Ah i eh i uh… te osamdesete.

Dakle, 1980. pred publiku je stiglo 26 filmova, a među njima antologijski “Petrijin venac” Srđana Karanovića, “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, “Majstori, majstori” Gorana Markovića, “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana…

Gledaoce je zauvek očarala komedija “Rad na određeno vreme” sa Smokijem Samardžićem, Milenom Dravić, Batom Živojinovićem, Nikolom Kojom kao dečakom, zatim “Avanture Borivoja Šurdilovića” (scenario Siniša Pavić, režija Aleksandar Đorđević) koji je, kako to i danas neretko biva, sniman uporedo sa serijom “Vruć vetar”. Karpo Godina je, malo je reći, privukao veliku pažnju filmom “Splav meduze”, sa Vladicom Milosavljević i Olgom Kacjan.

Bilo je i izuzetnih biografskih ostvarenja.

U središtu filma “Snovi, život, smrt Filipa Filipovića” Miloša Radivojevića je naslovni lik (u vrsnom tumačenju Aleksandra Berčeka) matematičar, političar, jedan od osnivača Komunističke partije Jugoslavije, koji je stradao u staljinističkoj Velikoj čistki (1938).

Eduard Galić je režirao biografski film o znamenitom socijalističkom publicisti i aktivisti čije su ideje, od književnosti do nacionalnog pitanja, i danas više nego vredne pažnje - “Svetozar Marković”, sa ubedljivim Lazarom Ristovskim, a koji je proširen u istoimenu televizijsku mini-seriju koja je početkom sledeće godine emitovana na programu JRT (Jugoslovenska radio-televizija).

Petar Božović je vanredno zaigrao slavnog naučnika u filmu “Tajna Nikole Tesle” Krste Papića.

Iz inače upitne perspektive naknadne pameti, nije nezanimljivo primetiti po principu nomen est omen (ime je znak) da je u etar (među publiku) pristigao naslov “Doviđenja u sledećem ratu” Živojina Pavlovića, koji je sa Vitomilom Zupanom pisao i scenario, a u čijem središtu je, kroz priču o susretu bivšeg partizana i okupacionog nemačkog vojnika na letovanju u Španiji, preispitivanje uloge intelektualca u ratnom haosu.

Poslednji valcer

Te 1990. Dušan Sabo, po scenariju Emira Gengića, uradio je film duhovitog naziva “Seks - partijski neprijatelj br. 1”, između ostalog, o ljubavničkom entuzijazmu zahvaljujući kome se, eto, može živa glava izvući i u mračnim, opakim periodima kakav je bio onaj u doba rezolucije Informbiroa.

Kao svojevrstan nastavak kultne TV serije “Zaboravljeni” (1988), poznati reditelj Darko Bajić je po scenariju Gordana Mihića uradio film “Početni udarac”, za koji je muziku napisao Goran Bregović a Anja Popović je na Pulskom festivalu nagrađena za epizodnu ulogu.

Po romanu Branka Ćopića, veoma značajan reditelj Bahrudin Čengić snimio je film “Gluvi barut”, u čijem središtu je, između ostalog, sudar ideologije četnika i partizana, sa vrsnom glumačkom podelom koju čine Mustafa Nadarević, Branislav Lečić, Fabijan Šovagović, Mira Furlan, Boro Stjepanović…

Snimljena su dva TV filma po delima Dobrice Ćosića: “Kolubarska bitka (po romanu “Vreme smrti”) u režiji Jovana Ristića, u kome su uloge tumačili Miša Janketić (Živojin Mišić), Marko Todorović (Radomir Putnik), Stojan - Cole Dečermić (Stepa Stepanović), Miodrag Radovanović (Nikola Pašić), Aleksandar Berček (poručnik Luka Bog)… I “Valjevska bolnica” u režiji Dejana Mijača.

Ukupno su te 1990, ako je verovati internetu, snimljena 22 filma među kojima i ostvarenje, iz današnje perspektive više nego indikativnog naziva, “Poslednji valcer u Sarajevu (ili Lepa epoha)” Nikole Stojanovića, koji uz Nebojšu Pajkića potpisuje i scenario. Iako je snimljen 1990, premijeru je čekao sve do 2007. na Festivalu u Novom Sadu.

Ukratko, pre tih šest, pet, četiri, tri… decenije - Informbiro i Drugi svetski rat, posle njih raspad YU u kome je biti pripadnik druge nacije (što je, naravno, variralo od područja do područja) bilo otprilike isto kao ‘48. IB-ovac, i opet rat. A onda region. U nekom momentu kultura će krenuti da iznova gradi krvavo porušene mostove, zaživeće i filmske koprodukcije. O onome što bude pretrajalo u vremenu možda će se pisati za tri, četiri, pet, šest decenija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE