Obrenovac, 13.06.2021

POKRENUTA PETICIJA ZA POMOĆ SAMOSTALNIM UMETNICIMA


Izvor: blic.rs/N.Dž.,Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2020.
Kultura izbačena iz planova za budućnost

Foto:Dragan Kujundžić/Tanjug


"Stop zanemarivanju samostalnih umetnika i radnika u kulturi, stop uništavanju umetnosti i kulture" poručili su istaknuti pozorišni umetnici i intelektualci, pokretači onlajn peticije.

Kako se navodi, uredbom Vlade o rebalansu budžeta, kojim je predviđena pomoć u iznosu od 5,1 milijardu evra u cilju saniranja posledica epidemije Covid-19, samostalni umetnici i radnici u kulturi su izbrisani. U peticiji upućenoj predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom i poslanicima Skupštine Srbije, od Vlade je zatraženo donošenje odluke o podršci u iznosu od po 30.000 dinara samostalnim i nezaposlenim umetnicima za sve mesece u kojima zbog pandemije nisu i neće biti u mogućnosti da radom zarade za život, kao i usvajanje predloga umetničkih udruženja.

"Poštovani građani, poštovani umetnici i radnici u kulturi, ne smemo ćutati jer "Nije umetnički ćutati, nije ljudski ćutati!" U državi u kojoj živimo, naši sugrađani, naše kolege samostalni umetnici, kao i oni koji imaju status nezaposlenih, zanemareni su. Oni su za ovu vladu nevidljivi. Kultura, umetnost, njeni stvaraoci, nisu im bitni. Čitava jedna oblast života grubo je odstranjena, ponižavajuće, nekulturno, nehumano izbačena iz planova za budućnost", navodi se u peticiji.

"Tražimo da država hitno izdvoji novac, naš novac za rešavanje elementarnog egzistencijalnog opstanka umetnika i radnika u kulturi. Pre uvođenja vanrednog stanja, 11. marta, prvo su zatvorena pozorišta. U našoj zemlji poslednje su zatvorene kockarnice. Ima u tom redosledu postupaka zatvaranja i neke simbolike. Odluka Vlade je jedno veliko kockanje sa smislom, ali kockanje i sa sudbinom kulturnog identiteta naše zemlje. Mnoge države su napravile urgentne programe za spas kulture, naša država nije! U našoj zemlji budžeti za kulturu godinama su među najnižima u Evropi i ne dosežu čak ni do jedan odsto. Ova činjenica svedoči koliko se umetnost i kultura nisko kotiraju na vrednosnoj lestvici vlasti i kad nismo ugroženi virusom", istakli su pokretači peticije - rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, glumice Svetlana Bojković, Nela Mihajlović, Nataša Ninković, Vanja Milačić i Vesna Čipčić, glumci Nenad Maričić i Milutin Milošević, kompozitorka Irena Popović Dragović, scenografkinja i vanredna profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Vesna Popović, pisac i vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Milena Marković, kao i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, tim inicijative Kreni - Promeni i Udruženje Srbija u pokretu. Inače, peticija je za dva dana imala više od 4.000 potpisnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE