Obrenovac, 16.10.2021

TANJUG JAVLJA, RAT JE ZAVRŠEN


Izvor: Blic,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.07.2020.
Vi┼íe od 2.000 fotografija sa 184 doga─Ĺaja posle oslobo─Ĺenja na izlo┼żbi u Muzeju Jugoslavije

Foto:Petar Obradovi─ç


Izlo┼żba "Tanjug javlja rat je završen", uz do sad nevi─Ĺene fotografije, donosi pri─Źu o turbulentnom vremenu pre i posle oslobo─Ĺenja Jugoslavije.

U trenutku kada se Srbija suo─Źava s krizom izazvanom "višom silom" i ┼żeljno iš─Źekuje povratak u normalu, dve kutije iz Titovog kabineta, prona─Ĺene sasvim slu─Źajno svedo─Źe da je i 75 godina ranije zemlja bila na sli─Źnoj prekretnici. U te dve kutije bilo je gotovo 20 hiljada fotografija. I to do sad nevi─Ĺenih iz foto-arhiva Tanjuga, koje poti─Źu iz perioda od 1944. do 1947. godine.

─îitavih pet godina ovaj materijal ogromne istorijske vrednosti, koji su na─Źinili Tanjugovi fotoreporteri Petar Obradovi─ç, Branko Savi─ç i Isak Koen, istra┼żivan je, sre─Ĺivan i digitalizovan. Prvi put ─çe fotografije, zašti─çene kao kulturno dobro, biti predo─Źene javnosti na izlo┼żbi "Tanjug javlja rat je završen".

BUGARSKO ISKUPLJENJE

Na izlo┼żbi koja je otvorena od danas, 5. jula u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, predstavljene su fotografije nastale u periodu od oktobra 1944. (oslobo─Ĺenja Beograda) do kraja 1945. (proglašenja FNRJ). Za posetioce su odabrana ta─Źno 184 doga─Ĺaja, koji kroz više od dve hiljade fotografija donose pri─Źu o burnim danima Jugoslavije neposredno pre i posle oslobo─Ĺenja.

Prvi dani slobode u Beogradu predstavljeni su, kako objašnjava jedan od autora izlo┼żbe Radovan Cuki─ç, sa tridesetak fotografija:

- O njihovom ekskluzivitetu svedo─Źi i to što je od ─Źitavog izlo┼żenog seta fotografija samo jedna objavljena. Bilo je to na naslovnoj strani prvog broja "Politike", posle oslobo─Ĺenja. Jedna od najzanimljivijih jeste i slika de─Źaka u uniformi kako pokušava da uspostavi vezu - pri─Źa Cuki─ç, skre─çu─çi pa┼żnju i na set fotografija koji obra─Ĺuje odlazak jugoslovenske dece na oporavak u Bugarsku:

- Od marta do oktobra 1945. oko 12.000 dece palih boraca, izbeglica, onih iz siromašnih porodica, poslato je na oporavak, i to je bila najve─ça akcija na planu socijalne zaštite u socijalisti─Źkoj Jugoslaviji. Ta pri─Źa ima i svoj politi─Źki aspekt. Bugarska je u Drugom svetskom ratu bila na strani Nema─Źke i Italije, da bi u završnoj fazi promenila stranu. Kako bi se delimi─Źno iskupila, primila je veliki broj jugoslovenske dece - podse─ça Cuki─ç.

Koautorka izlo┼żbe Milica Tomi─ç osvr─çe se na osnivanje Zavoda za transfuziju krvi, neposredno nakon oslobo─Ĺenja Beograda.

- U tom trenutku još traju poslednje borbe na osloba─Ĺanju cele zemlje, a davaoci krvi su bili presudni tada za ranjenike. ─îak je krajem decembra, po uzoru na Sovjetski Savez, uvedena nagrada za davaoce, u vidu novca, še─çera, brašna, što fotografije naturalisti─Źki prikazuju.

PRVA ŠTAFETA

Za autore izlo┼żbe, kako naglašava Tomi─çeva, iznena─Ĺenje je bilo otkri─çe seta fotografija dece koja na sebi imaju d┼żakove i limene plo─Źice sa brojevima.

- Istra┼żivanjem smo ustanovili da su u pitanju srpska deca iz logora koja su dovedena u Sisak, avgusta 1942. i da su to, zapravo, Dijanina deca. Na jednoj od fotografija su de─Źak i devoj─Źica, a zahvaljuju─çi kolegama iz Hrvatske po brojevima smo uspeli da identifikujemo de─Źaka - u pitanju je Boro Popovi─ç iz Potkozarja - pri─Źa Tomi─çeva.

Deo postavke posve─çen je prvoj dr┼żavnoj proslavi 1. maja u Jugoslaviji, kada, pored vojske, ulicama Beograda paradiraju i radnici, a u skladu sa tadašnjom akcijom isticanja udarništva u radu, izlo┼żen je serijal portreta radnika razli─Źitih beogradskih preduze─ça koji su se svojim radom izdvojili.

Samo dan nakon što je Nema─Źka kapitulirala, fotografi Tanjuga ovekove─Źili su narodno veselje na Terazijama, Slaviji, širom zemlje, na proslavi Dana pobede, 9. maja, uz foto-dokument Titovog obra─çanja naciji preko radija.

- Ovekove─Źen je i prvi majski pionirski miting u ─Źast Titovog ro─Ĺendana, kao i prva štafeta koja dolazi u Beograd, što ─çe ubrzo postati jedno od obele┼żja socijalisti─Źke Jugoslavije. Tako─Ĺe, i prva proslava Dana ustanka 7. jula u Mladenovcu, i na Kosmaju, gde su se okupili pre┼żiveli borci - objašnjava Cuki─ç, izdvajaju─çi iz obilja i fotografije sahrane Petra Drapšina, ili predaju akreditiva prvog poslanika ─îehoslova─Źke u poratnom periodu Jozefa Korbela, oca nekadašnje ameri─Źke dr┼żavne sekretarke Medlin Olbrajt.

- Zabele┼żeni su i izbori za Ustavotvornu skupštinu, iz novembra 1945, zna─Źajni po tome što su bili prvi na kojima su ┼żene imale pravo glasa - navodi Cuki─ç.

Obele┼żavanje 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, ─Źija je okosnica izlo┼żba "Tanjug javlja, rat je završen", traja─çe do kraja 2020, uz niz programa.

Kako je "Slavica" postala prva

Pored fotografija koje dokumentuju doga─Ĺaje najvišeg dr┼żavnog i diplomatskog nivoa, tu su i one koje svedo─Źe o posleratnom vra─çanju u ┼żivot, kroz pozorišne predstave, gostovanje bugarskih novinara, sovjetskih sportista...

Jedan od zanimljivijih delova izlo┼żbe jeste i foto-reporta┼ża sa snimanja filma "Bura na Balkanu", koji ruši uvre┼żeno mišljenje da je "Slavica" iz 1946. prvi jugoslovenski posleratni film.

- Ove fotografije pokazuju da se na samom kraju rata, 1945. godine na Terazijama snima film jugoslovensko-sovjetske koprodukcije "Bura na Balkanu". To je i prvi igrani film gde se pojavljuje li─Źnost maršala Tita, koga tuma─Źi sovjetski glumac Ivan Persenjev - ka┼że Milica Tomi─ç, uz ocenu da se zbog potonjeg zatezanja sovjetsko-jugoslovenskih odnosa “Slavica” uzima za prvi posleratni film.

Sa "Lajkom" do oslobo─Ĺenja

Foto-aparat "Lajka" bio je dovoljan foto-reporteru Tanjuga Branku Savi─çu da ovekove─Źi prelomne trenutke. Profesionalni fotograf koji je završio Agfinu foto-školu u Nema─Źkoj i radio u o─Źevoj foto-radnji na Terazijama, nakon oslobo─Ĺenja Beograda dobija anga┼żman u Tanjugu. Odmah biva poslat na front da prati poslednje borbe za osloba─Ĺanje zemlje i JNA, dok se kre─çe od Slavonije ka Zagrebu i nastaju njegove foto-reporta┼że, predo─Źene na izlo┼żbi.

"─îuju se topovi... Kapije Jasenovca i leševi", piše u svom dnevniku Savi─ç, koji je prvi foto-reporter koji je ušao u Jasenovac i te do sada nevi─Ĺene fotografije su izlo┼żene, kao i slike osloba─Ĺanja Zagreba, slavlja na ulicama, zarobljenih nema─Źkih oficira...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE