Obrenovac, 26.10.2021

ONLAJN 'SLOBODNA ZONA'


Izvor: nova.rs/Matija Jovandić/Lokalne novine | Obrenovac, 09.11.2020.
63 filma sa 'Slobodne zone' dostupno onlajn

Foto:Printscreen/YouTube/SlobodnaZona/Image Capital Pictures / Film Stills / Sunset Box / Allpix Press / Profimedia


Festival "Slobodna zona" otvoren je projekcijom filma "Nick Cave: Idiot Prayer", a filmofili će od danas osim u bioskopima 46 ostvarenja iz zvaničnih festivalskih selekcija moći da pogledaju i onlajn po ceni od tri dolara, a besplatno i 17 kratkih filmova srednjoškolaca iz programa "Future Is Here".

Publika “Slobodne zone” će šest filmova moći da vidi samo u bioskopskim salama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. To su “Nick Cave: Idiot Prayer” sa snimkom koncerta čuvenog kantautora koji je odsvirao sam letos u Rojal Albert holu, “Ovo je naša zemlja” Lukasa Belvoa o samohranoj majci iz radničke klase koja se kandiduje za gradonačelnicu grada na severu Francuske, “Ponoćni putnik” Hasana Fazilija o ličnom migrantskom iskustvu na krijumčarskoj ruti preko Balkana, igrani film “Nikad, retko, ponekad, uvek” Elize Hitman o dve tinejdžerke u rurualnoj Pensilvaniji, “Kopač” Georgisa Grigorakisa o “savremenom kauboju” na severu Grčke i “O jednoj mladosti” gosta “Slobodne zone” Ivana Ramljaka.

Sa druge strane, 46 filmova koja će biti prikazana u bioskopima u okviru zvaničnih selekcija će, osim u bioskopima, publika moći pogleda onlajn, preko platforme “Kinokauch”, od 6. do 10. novembra, s tim što će za njih plaćati 2,99 dolara.

– Zainteresovani da filmove pogledaju onlajn to mogu da urade tako što uđu na sajt “Slobodno zone”, u programu nađu film i kliknu na njega, nakon čega će odatle biti preusmereni na platformu “Kinokauch”, gde se obavlja registracija preko mejla i karticom se plaća iznos od 2,99 dolara, koliko je okvirno i prosečna uobičajena cena ulaznica u bioskopima. Tada dobiju kod koji važi 24 sata, ali treba imati na umu da on važi samo sa adrese sa koje je obavljena prijava – navode organizatori “Slobodne zone”.

Međunarodna selekcija

U programu okviru međunarodne selekcije filmofili će onlajn moći da pogledaju izuzetan britanski dokumentarac o autizmu “Razlog zbog kog skačem je…” Džerija Rotvela, animirani dokumentac “Moj omiljeni rat” Ilze Burkovske Jakobsen (Norveška, Letonija) zasnovan na njenom odrastanju u SSSR-u, “Epicentro” Huberta Sauperta (Austrija, Francuska) o “postkolonijalnoj” Kubi, dokumentarac “Dobro došli u Čečeniju” Dejvida Fransa (SAD) o grupi aktivista koji se suprotstavljaju anti-LGBTQ kampanji u toj zemlji, igranu francusko-alžirsku koprodukciju “DNK”, nemački biografski dokumentarac “Šlingetif – vrisak protiv ćutanja” i igrani “Jalda, noć za oproštaj” iranskog reditelja Masuda Bakšija.

“Horizonti Balkana”

Regionalna selekcija donosi igranu srpsku političku satiru “Uzidani” Igora Simića, igrani film “Karturan” rumunskog reditelja Livijua Sanduleskua i dokumentarac “Akada, moj dom” njegovog zemljaka Radua Ćornićuka o porodici iz delte Dunava.

Pored njih, publika će u okviru ove selekcije videti i dokumentarce “U slavu ljubavi” rediteljke Tamare Drakulić, hrvatski “Jedna od nas” Đura Gavrana o grupi žena na proslavi 15 godina mature i grčki “Nedelje” Aletee Avramis o svešteniku u SAD koji posle 30 godina napušta službu.

“Ženska linija”

Program “Ženska linija” donosi dokumentarce “Toni Morison: delovi mene” o američkoj nobelovki u režiji Timotija Grinfilda Sandersa, “Euforiju” mađarske rediteljke Reke Sabo o preživeloj logorašici iz Aušvica koja u 90. godini učestvuje u plesnoj predstavi, “Telo ne laže” Evelin Šnels o četiri “politizovane” umetnice među kojima je i Marina Abramović, austrijsko-gruzijsko-srpsku koprodukciju “U slavu kraljici” o četiri legendarne šahistkinje, kao i igrani film “Undine” poznatog nemačkog reditelja Kristijana Pecolda sa Polom Bir u naslovnoj ulozi.

“EU – zona promena”

Ovaj program donosi igrani film “Pad kralja” Rodriga Sorogojena o korumpiranom španskom političaru, francuske dokumentarce “Gagarin” i “Mala devojčica” Sebastiena Lifšica, kao i “Insajder” o čileanskom špijunu u režiji Maite Alberdi.

“Zelena zona”

Program donosi tri ekološka dokumentarna filma: austrijsko-rumunsko-nemačku produciju “Šuma” o “drvnoj mafiji”, “Lepši svet” austrijskog reditelja Ervina Vagenhofera i “Tajni život drveća” nemačkog reditelja Jorga Adolfa o autoru istoimenog bestselera Peteru Volebanu.

“Zona bez granica”

U ovom programu mogu se pogledati pet dokumentarnih i tri igrana ostvarenja. Tu su dokumentarci “Skok” Giedre Žickite o litvanskom mornaru koji je u vreme Hladnog rata skočio sa svog čamca preko zaleđene vode na američki brod i traži azil, holandski “Gospođa F” o borbi za rodnu ravnopravnost snimljen u Maroku, “Ćafir” Nejre Latić Hulusić o mladom Bosancu odraslom u radikalnoj islamskoj komuni optuženom za teroristički napad, češke “Uhvaćene u mreži” Barbore Čalupove i Vita Klusaka o “tri glumice, tri dečje sobe, 10 dana i 2.458 seksualnih predatora”, finski “Alto” o čuvenom arhitekti i hrvatski “Da je meni ono što mi nije” Višnje Skorin o pokušaju Sandre Jurak da se probije kao pevačica sa 50 godina.

U ovoj selekciji su i igrani filmovi “Znoj” švedsko-poljskog seditelja Magnusa fon Horna i “Jelglava ’94” Letonke Janis Abele.

U fokusu: Pjetro Marčelo

Publika će moći da pogleda tri filma poznatog italijanskog reditelja: ekranizaciju romana Džeka Londona “Martin Eden”, te dokumentarce “Čeljusti vuka” o zatvoreniku koji se vraća kući u Đenovu i biografiju jermenskog sineste pod nazivom “Pelešjanova tišina”.

“Kinokauch predstavlja”

Sa ove platforme su se odlučili za igrane filmove: “Mustang” (Turska), “Ovnovi” (Island), “Šaulov sin” (Mađarska) i “Pazolini” Ejbela Ferare sa Vilijemom Defoom u naslovnoj ulozi, kao i za dokumentarce “Demokratija” Dejvida Berneta o političkim zakulisnim radnjama u Evropskom parlamentu i “Slobodni da trčimo” Pjera Morata o vremenu kada je ta fizička radnja bila zabranjena.

Selekcija 14+

Selekcija 14 + donosi tri igrana fima o tinejdžerim: švedski “Sune – dečak za sve” Jona Holmberga, nemački “Roka – devojčica koja će promeniti svet” Katje Benrat i danske “Krvne veze” Žanet Nordal.

U okviru programa “Umetnost sećanja” biće prikazan dokumentarac Jelene Radenović o monumentalnim obeležjima podignutim u vreme socijalizma na području bivše Jugoslavije.

“Future Is Here”

Onlajn može besplatno da se pogleda 17 kratkih filmova iz selekcije “Future Is Here”, u okviru kojih su ostvarenja srednjoškolaca, predstavljenih u saradnji “Slobodne zone” i festivala “Doqufest” iz Prizrena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE