Obrenovac, 19.10.2021

DAN NARODNOG MUZEJA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2020.
Od osnivanja prošlo 176 godina

Foto:Promo


Narodni muzej u Beogradu danas obele┼żava 176. godišnjicu od osnivanja.

Najstariji dr┼żavni muzej osnovan je ukazom ministra prosvete, knji┼żevnika Jovana Sterije Popovi─ça. Muzej je osnovan bez inicijalne kolekcije, ve─ç samo apelom institucijama i pojednicima da se otpo─Źne sa prikupljanjem starina za "muzeum serbski". Nakon godina trajanja i razvoja, danas Narodni muzej u Beogradu ─Źuva i dokumentuje više od 450.000 muzejskih predmeta koji ─Źine sponu sadašnjosti sa kulturama i umetnoš─çu iz prošlosti.

Prepoznavanje va┼żnosti prikupljanja i ─Źuvanja zna─Źajnih svedo─Źanstva materijalne kulture iz prošlih epoha zajedni─Źki je imenitelj svih 176 godina trajanja, a kontinuirano pronala┼żenje novih saznanja i pristupa, brige i predstavljanja zajedni─Źkog kulturnog nasle─Ĺa još je jedna od osobnosti koje su obele┼żile dugo postojanje Narodnog muzeja u Beogradu.

Narodni muzej u Beogradu je 10. maj naj─Źeš─çe obele┼żavao prire─Ĺivanjem zna─Źajne tematske izlo┼żbe. Ove godine je bilo predvi─Ĺeno da se posetiocima predstavi me─Ĺunarodni izlo┼żbeni i istra┼żiva─Źki projekat Trebenište kojim su nakon više od sto godina od otkri─ça nekropole Trebenite kod Ohridskog jezera, prvi put objedinjeni arheološki nalazi koje ─Źuvaju Arhelološki muzej u Sofiji, Arheološki muzej Republike Severne Makedonije, Muzej u Ohridu i Narodni muzej u Beogradu, kao i istra┼żivanja stru─Źnjaka iz sve tri dr┼żave.

Imaju─çi u vidu da je pandemija Koronavirusa i dalje u toku i da su predvi─Ĺeni planovi odlo┼żeni, istovremeno vode─çi ra─Źuna o prevenciji mogu─çnosti širenja zaraze, povodom obele┼żavanja Dana Narodnog muzeja, a u saradnji i podrškom platforme VR All Art, Narodni muzej je za posetioce priredio virtuenu izlo┼żbu Trebenište, sa eksponatima iz Narodnog muzeja. Izlo┼żba ─çe biti pristupa─Źna od nedelje 10. maja u 12. ─Źasova na veb sajtu Narodnog muzeja.

Pored virtuelne mogu─çnosti obilaska eksponata sa Trebeništa, posetiocima smo pripremili još dve nove virtuelne izlo┼żbe. Jedna je izlo┼żba slika Vlaha Bukovca iz kolekcije Narodnog muzeja, a druga je izlo┼żba Slike Balkana Paje Jovanovi─ça.

Nastavljaju─çi i upotpunjuju─çi programe za posetioce, koji su poslednjih meseci usmereni na virtuelni prostor, nadamo se da ─çemo i na ovaj na─Źin, uz zahvalnost saradnicima zadu┼żenim za platformu VR All Art, omogu─çiti svim zainteresovanima otkrivanje, u─Źenje i u┼żivanje u bogatom nasle─Ĺu koje ─Źuva Narodni muzej u Beogradu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE