Obrenovac, 26.10.2021

KULTURA NA 'ON'


Izvor: B92/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 14.01.2021.
Nove predstave u pozorištima Srbije tokom 2021. godine

Foto:Profimedia


Osim ambicioznih planova u beogradskim pozorištima koja uveliko spremaju nove projekte za predstojeću sezonu, i teatri širom Srbiji su, prema informacijama Tanjuga, počeli realizaciju novih predstava za celu 2021. godinu.

Tako će Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu tokom februara izaći sa premijerom komada "Osamnaest mačaka i limar Herman Brum" autora Miloša Nikolića, u režiji Ivana Cerovića. U ovoj psihološkoj triler drami igraju Nebojša Savić, Ljubiša Milišić i Sanja Mikitišin, a premijera je planirana na Kamernoj sceni.

Likovi u toj drami o smešnom i gnusnom zasnivaju se potpuno, ili delimično, na stvarnim osobama koje su učestvovale ili imaju posredne veze sa događajima iz Drugog svetskog rata. Radnja predstave smeštena je u Nemačku 1999. godine, kada limar Herman Brum poziva u goste filmskog snimatelja Gerharda Kesela da bi ga profesionalno angažovao. Prima ga u dvorištu svoje kuće, koje je zatvoreno sa svih strana i, uz pomoć Eve Šulc, započinje zavereničku igru.

SNP je tokom pandemije uspelo da izvede dve premijere u sezoni 2020-2021. i to projekat "Velika depresija" u režiji Marka Čelebića, kao i Šekspirovu "Buru" u adaptaciji reditelja Kokana Mladenovića, gde je prvi put u teatru glumio reper Marčelo. Pozorište mladih u Novom Sadu za sada sprema komad "Smrt gospodina Goluže" po motivima istoimene komedije nedavno preminulog pisca Branimira ŠÄ‡epanovića.

Adaptaciju dela napisala je poznata rediteljka Ana Đorđević ("Švabica", "Moje dete"), režija je poverena Patriku Laziću ("Fine mrtve đevojke", BDP) i naslovnu, glavnu ulogu tumači Saša Torlaković, prvak Narodnog pozorišta Sombor. Uz njega igra gotovo čitav ansambl Pozorišta mladih: Slavica Vučetić, Jelica Gligorin, Saša Latinović, Kristina Savkov, Slobodan Ninković, Ivan Đurić, Neda Danilović, Dragan Zorić, Vera Hrćan Ostojić, Saša Stojković, Marija Radovanov i Aleksa Ilić. Poznati istoimeni film (1982) Živka Nikolića sa Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi u pozorišnoj verziji dobiće obrise rijaliti programa, koji se odvija u objektivu neobičnog zapleta: glavni junak stiže u gradić nakon što su ga opljačkali i tamo izgovara laž da će izvršiti samoubistvo.

Tako će nesvesno izazvati lavinu događaja, jer je tim meštanima sada pravi doživljaj to što je on izabrao poslednje dane da provede baš u njihovoj varošici. Predstava je posvećena piscu Branimiru ŠÄ‡epanoviću, koji nije stigao za života da vidi srpsku praizvedbu jedne od svojih međunarodno najznačajnijih pripovedaka. Realizacija projekta se radi u koprodukciji Pozorišta mladih, "Beoarta" i Centra za razvoj vizuelne kulture.

Narodno pozorište Sombor, kao i SNP, takođe je realizovalo dve premijere tokom pandemije - "Predsednice" Vernera Švaba u režiji Jane Maričić i "Ćelava pevačica" Ežena Joneska, rediteljke Ive Milošević. Za sada od najnovijih projekata najavili su još samo čuvenu melodramu američkog pisca Tenesija Vilijamsa "Tramvaj zvani želja" u režiji Juga Đorđevića. Probe su već počele, premijera je planirana za februar, a igraju Milijana Makević, Aleksandar Ristoski, Ivana V. Jovanović i Nemanja Bakić.

Tri nove predstave su u planu Narodnog pozorišta Užice, i prva je već završena, ali je situacija sa kovidom 19 odložila premijeru, jer su glumci bili izloženi pandemiji. Reč je o predstavi "Boli kolo" u režiji Jovane Tomić, koja čeka bolje dane.

Nakon završenog perioda izolacije, u tom pozorištu su počele pripreme za dva nova projekta. U toku su čitajuće probe predstave "I to se zove ljubav" nedavno preminulog američkog dramskog pisca Mari Šizgal (1926-2020), u režiji Ksenije Krnajski, koja potpisuje prevod te drame sa engleskog i izbor muzike. Troje glumaca NP Užice igraju u ovoj romantičnoj komediji - Vahidin Prelić, Dejan Maksimović i Tanja Jovanović.

Autor je najpoznatiji po svojim brodvejskim hitovima "Daktilografi" i "Tiga", kao i scenariju za uspešan holivudski film "Tutsi" sa Dastinom Hofmanom i Džesikom Lang, za koji je bio nominovan za Oskara, Zlatni globus i Baftu. Komedija "I to se zove ljubav" je 1965. godine nominovana za nagradu Toni kao najbolji dramski tekst na Brodveju, a posle toga je doživela veliki broj verzija širom sveta, a snimljen je i istoimeni film sa Džekom Lemonom u glavnoj ulozi.

Osim toga, u NP Užice počeo je i rad na predstavi "Ispovest porno dive", po motivima romana "Pati Difusa" Pedra Almodovara. Španski reditelj je svoju junakinju stvorio u periodu umetničkog procvata nakon Frankove diktature, a njena drskost i duhovitost nimalo ne gubi oštrinu u okolnostima svakodnevice. Filozofija Pati Difuse jednostavno poručuje da sve događaje uvek treba posmatrati sa pozitivne strane, čak i onda kada se sve otme kontroli ili kada se pređe granica "dobrog ukusa". Istovremeno, to je i šarmantna priča o ženi sa društvene margine koja u teškoj sadašnjici odlučuje da se odupre apatiji i pronađe pravu ljubav.

I Narodno pozorište u Nišu vredno sprema tri predstave, posle izvedene drame "Šesti oktobar", a prva je već pri kraju i tokom januara izlaze sa premijerom ruske drame "Lice" Aleksandra Galina, u režiji Vasila Vasileva iz Bugarske. U predstavi igra kvartet glumaca: Miroslav Jović, Ivana Nedović, Marjan Todorović i Maja Vukojević Cvetković, kostime i scenografiju potpisuje Katarina Filipović, dok je za prevod zadužen Novica Antić, aktuelni upravnik Ateljea 212, gde se upravo komad "Lice" igra već nekoliko godina u režiji Jelene Bogavac.

Više puta odlagana premijera "Ane Karenjine" Lava Tolstoja, prema dramatizaciji, scenografiji i režiji glumca Irfana Mensura, biće realizovana u bliskoj budućnosti, u prvim nedeljama 2021. godine. Naslovnu rolu čuvene nesrećne junakinje klasika ruske književnosti tumačiće u alternaciji dve glumice - Dragana Mićalović i Katarina Arsić, dok muziku komponuje Aleksandar Sanja Ilić ("Balkanika").

Treći i za sada poslednji najavljeni projekat NP Niša jeste "Čudo Svetog Đorđa", po tekstu Rusomira Bogdanovskog, u režiji Nikole Zavišića. Reč je o drami koja predstavlja međunarodni projekat u koprodukciji tri regionalna pozorišta: Arad (Rumunija), Pleven (Bugarska) i NP Niš. Probe su uveliko krenule upravo u Plevenu, a u predstavi će igrati glumci iz sva tri pozorišta, dok će NP Niš predstavljati troje glumaca - Dragana Jovanović, Dragiša Veljković i Marko Pavlovski.

Premijera će biti u maju u svim gradovima učesnika. Ostala veća pozorišta u Srbiji (NP Subotica, NP Kikinda, NP Zrenjanin, NP Zaječar, NP Kruševac, NP Vršac, Šabačko pozorište, Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac), iako su imala premijere tokom pandemije, za sada nisu objavila zvanične planove rada na novim predstavama tokom 2021. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE