Obrenovac, 16.10.2021

ONLAJN BIBLIOTEKA ZA VIDEO-UMETNOST


Izvor: B92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2020.
Prva Videomedeja video-art biblioteka počeće da radi u petak 15. maja u 18 časova kada će na svakih 15 minuta biti objavljeni video-materijali, te će u prvoj fazi na sajtu i Fejsbuku Videomedeje biti omogućeno besplatno gledanje više od 100 radova koji se tiču umetnosti

Foto:depositphotos/peus


Kako objašnjavaju iz Udruženja Videomedeja, ova specifična biblioteka biće podeljena u više kategorija.

“Na internetu pod pretragama videa naiđete na more nečega što nema apsolutno nikakve veze sa umetnošću i daleko je od onoga što tražite. Značaj ove Biblioteke, tj. ovih videa će biti u tome što su oni već odabrani od strane stručnjaka iz oblasti savremene umetnosti na osnovu visokih kriterijuma”, kažu autori.

Prioritet će imati radovi koji su prošli selekciju tokom prethodnih godina i kvalitetom su ušli u Takmičarsku selekciju festivala Videomedeja, a jednu od važnih kategorija će činiti nagrađeni i pohvaljeni radovi tokom 25 godina.

Online Videomedeja Video Art Biblioteka bi se svake godine ažurirala sa novim radovima iz takmičarke selekcije Videomedeje i putem prijava umetika koji nisu deo Festivala.

Umetnici koji nisu učestvovali u festivalskom programu takođe mogu postati deo Videomedeja video-art biblioteke, ali je neophodno da ispune formular i doniraju minimalni iznos od 10 evra.

“Ovo je tek početak i trebaće puno vremena da se napravi velika baza podataka sa video radovima, ali sa vremenom će sigurno prerasti u sjajnu biblioteku video-umetnosti koja će postati platforma za obrazovanje i promociju video umetnosti kao i njihovih stvaraoca”, poručuju iz Videomedeje.

Kako ističu, projekat je nastao kao potreba da se svetski umetnički radovi video-arta i digitalnih medija zaštite, sačuvaju i šire svoju vidljivost na najbolji i najsavremeniji način putem internet-platformi koje su dostupne svima.

“Za video-umetnost i nove medije se još nedovoljno zna ili im se ne pridaje adekvatan društveno-kulturni značaj. Na ovaj način stvara se polje za podrobnije upoznavanje, proučavanje i preispitivanje teorije, zaštite i distribucije video-umetnosti i novih medija. Videomedeja VAL je neophodna kako bi se publika bolje upoznala sa video umetnošću koja nije dostupna pri prvoj pretrazi”, poručuju autori.

Međunarodni video-festival Videomedeja je osnovna aktivnost udruženja, a ova u potpunosti neprofitna manifestacija održava se svake godine u trajanju od nekoliko dana.

Festival se sastoji od takmičarskog programa i različitih pratećih programa koji se, u zavisnosti od trenutne produkcije i koncepcije, dešavaju u Novom Sadu.

Program se fokusira na umetničke projekte koji koriste video-radove i nove medije za umetničko izražavanje i komunikaciju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE