Obrenovac, 16.10.2021

SREĆAN RODJENDAN


Izvor: danas.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2020.
Beogradska filharmonija obeležila 97. godišnjicu

Foto:Marko Djokovic


Beogradska filharmonija proslavila je 97 godina postojanja, a svoj rođendan obeležila je  onlajn, emitovanjem kratkog dokumentarnog filma sa Američke turneje iz 2014. godine na svom Jutjub kanalu, navodi se u saopštenju.

Mihajlo Savić, autor tog kratkog dokumentarnog filma, pratio je Filharmoniju pre šest godina, kada je i zabeležio „emocije i raspoloženja muzičara prilikom najvažanije turneje u istoriji orkestra“.

„Turneja po Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja pobedu upornosti, volje i optimizma, kao i uspeh i ponos cele zemlje“, ocenjuju u Filharmoniji.

Beogradska filharmonija je osnovana 13. juna 1923. godine, a njen osnivač, umetnički direktor i šef-dirigent, bio je Stevan Hristić, jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata. Njegovu „Ohridsku legendu“ orkestar često izvodi na gostovanjima u svetu, kao deo repertoara kojim predstavlja svoje nasleđe, dodaje se u saopštenju.

„Tako je bilo i prilikom Prve američke turneje u istoriji orkestra, koja je obuhvatila gostovanja u četiri najznačajnije dvorane ovoga kontinenta. Američka publika je na nogama, uz višeminutne ovacije, ispraćala Beogradsku filharmoniju sa koncerata u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans holu u Klivlendu, Muzičkom centru Stratmor u Vašingtonu, a pravi tijumf je obeležio poslednji koncert u Karnegi holu, u srcu Njujorka“, saopštila je Filharmonija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE