Obrenovac, 26.10.2021

IMA NEŠTO PARA I ZA KULTURU


Izvor: danas.rs/FoNet/Lokalne novine | Obrenovac, 16.01.2021.
Ministartsvo kulture poma┼że snimanje filmova i serija u Srbiji

Foto:Pixabay/mohamed_hassan


Vlada Srbije usvojila je Uredbu o podsticajima za investitore da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja, koje ─çe dodeljivati nov─Źane podsticaje u oblasti audiovizuelne proizvodnje.

Cilj uredbe je, kako se navodi u saopštenju, da se pove─ça broj filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, podsti─Źe stvaralaštvo kinematografskih dela, kao i promociju potencijala naše zemlje u ovoj oblasti.

Uredbom je predvi─Ĺeno da se podsticajna sredstva za snimanje dugometra┼żnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova.

Kada je u pitanju audiovizuelno delo za ─Źiju je proizvodnju u bud┼żetu produkcije namenjeno više od pet miliona evra, podsticajna sredstva ─çe se dodeljivati u iznosu od 30 odsto kvalifikovanih troškova.

„Novina je izmena odredaba kojima se ure─Ĺuje minimalni bud┼żet za namenski film i za pojedina─Źnu epizodu u okviru TV serije, koji sada iznosi 150.000 evra, umesto dosadašnjih 300.000 evra, a predvi─Ĺeno je i da animirana serija od 10 epizoda ima ukupno trajanje od najmanje 40 minuta, umesto dosadašnjih 50“, navodi se u saopštenju.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava mo┼że se ostvariti za proizvodnju dugometra┼żnog igranog filma, TV filma i dugometra┼żnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta.

Za sredstva se mo┼że konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje 10 epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

„Podsticajna sredstva ─çe se dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a zahtev ─çe se podnositi stru─Źnoj đÜomisiji koju obrazuje Vlada sa mandatom od godinu dana“, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da su sredstva bespovratna „putem povra─çaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE