Obrenovac, 26.10.2021

DRAGOLJUB ZAMUROVIĆ - SRBIJA, ŽIVOT I OBIČAJI


Izvor: serbia.com/Ivona Vračević/Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2021.
Dragoljub Zamurović vrsni je poznavalac naše zemlje i njenih lepota, ali i bogate tradicije i nasleđa

Foto:Dragoljub Zamurović


Upravo taj očuvani tradicionalni život Srbije, umetnik je prikazao fotoaparatom i uveo nas u jedan pomalo tajnovit i zasigurno neodoljiv svet života i običaja u Srbiji.

Dragoljub Zamurović, slikar sa fotoaparatom, doživljava prirodne lepote Srbije i iznenađujuće scene života i svakodnevnice kao neiscrpan izvor inspiracije. Ovaj izvanredni umetnik zabeležio je do sada neviđene prizore Srbije fotografišući iz vazduha uz pomoć jedinstvenog balona.

Dragoljub Zamurović svrstava se među nekoliko najznačajnijih umetnika srpske fotografije danas. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, a gotovo svi značajniji časopisi u svetu objavljuju njegove fotografije. Među mnogim časopisima koji objavljuju njegove fotografije su i “Time“, “Geo”, “Epoca”, “Newsweek”, “Europeo”, “National Geographic“. Legendarni američki časopis “Life” dva puta je njegove snimke svrstavao u rubriku “Big Pictures” (Velike fotografije), a u julu 1991. godine jednu je stavio i na svoju naslovnu stranu.

Dragoljub Zamurović je autor nekoliko velikih fotomonografija koje su, pored naše zemlje, objavljene u Americi, Rusiji, Engleskoj, Nemačkoj, Kazakstanu, Italiji i Japanu. Najznačajnije su “Cigani sveta”, “Kazahstan”, “Međugorje”, “Kazanj”, “Srbija, život i običaji“, “Vojvodina“, “Sarajevo”, “Crna Gora”, “Srbija, dunavski sliv” i fototipsko izdanje “Sarajevske Hagade”.

Godine 1980. primljen je u Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, a 1997. godine dobija zvanje Istaknutog umetnika.

Od 1988. godine započinje saradnju sa francuskom agencijom Gamma radeći pod pseudonimom Art Zamur.

Dragoljub Zamurović rođen je 1947. godine. Posle diplomiranja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, bio je 1977/79. na postdiplomskim studijama fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Preko stotinu kolor fotografija prodajne galerije Dragoljuba Zamurovića dočaravaju ogromno bogatstvo i raznovrsnost predela, mesta, ljudi i običaja mnogih naroda koji od pamtiveka naseljavaju Srbiju.

Fotografije su nastale tokom autorovih putovanja po Srbiji na kojima je snimio više od 104.000 slajdova.

http://www.serbia.com/srpski/dragoljub-zamurovic-srbija-zivot-i-obicaji/

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE