Obrenovac, 19.10.2021

NEKO NE RAZUME SVOJ POSAO


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2020.
Razmena optu┼żbi Ministarstva kulture i Jelene Trivan

Foto:Tanjug


Polemika Ministarstva kulture i Jelene Trivan, predsednice UO Filmskog centra, oko smanjenja bud┼żeta. FCS do sada ostao bez zna─Źajnih finansijskih sredstava...

Na izjavu dr Jelene Trivan, predsednice Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, o smanjivanju bud┼żeta ove institucije, neuobi─Źajeno oštro je reagovalo Ministarstvo kulture i informisanja. U saopštenju koje je naslovljeno "Neukost i bahatost Jelene Trivan", a potpisano sa "pres-slu┼żba", ocenjeno je da je ona tokom nastupa na jednoj od televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom "obuzeta ─Źudnom jaroš─çu, bacala na Ministarstvo kulture drvlje i kamenje".

- Doktorka Trivan pokazala je da niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u FCS niti ume da shvati bud┼żetske i finansijske okolnosti koje je okru┼żuju - piše u saopštenju. - Umesto toga, preambiciozna dr Trivan zaprepastila je kulturnu i širu javnost svojom jeftinom parolaškom demagogijom i gnevnim skandiranjem protiv Ministarstva.

U saopštenju se dodaje i da Trivanova ima "teško─çe u razlu─Źivanju ko donosi odluke o bud┼żetu ove zemlje":

- Da razume jezik ─Źinjenica, shvatila bi da je, i pored velikog zalaganja Ministarstva da se obezbede planirana bud┼żetska sredstva, došlo do smanjenja ukupnog bud┼żeta za kulturu.

U Ministarstvu podse─çaju da FCS ima najve─çi bud┼żet, pa je logi─Źno da je došlo do najve─çeg smanjenja upravo kod te ustanove:

- Svako dobronameran, u koje o─Źigledno predsednik UO FCS ne spada, mogao je da sazna da Ministarstvo finansija, iz nepoznatih razloga, nije izvršilo prenos nerealizovanih sredstava u iznosu od preko 250 miliona dinara namenjenih FCS u 2019. Da ima ose─çaj odgovornosti prema onome što radi, doktorka Trivan bi ─Źula brojne kritike koje dolaze na njen ra─Źun, a odnose se na izbor ─Źlanova konkursnih komisija, netransparentan rad i odluke koje one donose, od kojih su najkontroverznije da se na konkursu ne podr┼żi projekat o Jasenovcu Lordana Zafranovi─ça.

Naglašavaju─çi da nijednoj dr┼żavnoj instituciji, a kamoli Ministarstvu kulture, ne dolikuje ovakav na─Źin komunikacije, Jelena Trivan je predlo┼żila da je Ministarstvo demantuje tako što ─çe vratiti oduzeta sredstva na ra─Źun FCS. U odgovoru, predsednica UO FCS je istakla:

- Uz puno poštovanje argumenta da je Ministarstvu nejasan moj apel za zaštitu FCS i filmske industrije, a pošto ono nikada nije stalo iza radnika u kulturi, proba─çu da odgovorim samo ─Źinjenicama, ne ulaze─çi u prosta─Źki jezik koji je verovatno deo nekog predizbornog programa.

- Za prethodnu godinu Ministarstvo je predlo┼żilo smanjenje bud┼żeta FCS za više od 500 miliona dinara, koji smo uspeli da vratimo na pre─Ĺašnji nivo samo zahvaljuju─çi reakciji UO i Ministarstva finansija, navodi Trivanova i dodaje:

- U decembru kada, ─Źini mi se, u Ministarstvu kulture još nije vladala epidemija virusa korona, bud┼żet FCS smanjen je za 12 odsto, a dospele obaveze u visini od 253,551 milion dinara nisu preba─Źene na naš ra─Źun, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo filmad┼żija. Sada smo solidarno sa svim institucijama kulture smanjili bud┼żet FCS za 20 odsto, da bi Ministarstvo samoinicijativno dodatno kaznilo FCS umanjenjem bud┼żeta za još 72,262 miliona dinara. Odgovorno Ministarstvo se, ipak, dosetilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta, pa su smislili da to, verovali ili ne, bude pla─çeno iz bud┼żeta FCS.

Trivanova je zamolila Ministarstvo da se bori za interese ljudi u kulturi, makar za isto bili optu┼żeni. Ona isti─Źe da su dosadašnja ulaganja u film isklju─Źivo rezultat napora premijerke i Vlade da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to uz stalne opstrukcije nadle┼żnog ministarstva.

- Moja borba je principijelna i u njoj nema ni─Źeg li─Źnog pošto nisam deo filmskog esnafa da bih se spuštala na li─Źni nivo i vre─Ĺanja samo zato što obavljam svoj posao - zaklju─Źuje Trivanova, naglašavaju─çi da dalje ne─çe u─Źestvovati u ovom "nepristojnom performansu i besramnoj polemici".

NAJVE─ćI FOND U ISTORIJI

U PRES-slu┼żbi Ministarstva smatraju da Jelena Trivan nije slu─Źajno izostavila podatak da je upravo za vreme trenutnog saziva Ministarstva FCS ostvario najve─çi bud┼żet u svojoj istoriji u iznosu od 1,2 milijarde dinara u 2019. godini:

- Pore─Ĺenja radi, Ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo je za programske aktivnosti Filmskog centra Srbije 361 milion dinara. U istom vremenskom periodu, broj konkursa koje raspisuje Filmski centar utrostru─Źio se.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE