Obrenovac, 26.10.2021

POTVR─ÉUJEMO LI KROZ MUZIKU IDENTITET?


Izvor: Ališer Sijarić/oslobodjenje.ba/Lokalne novine | Obrenovac, 19.02.2021.
─îesto izre─Źene teze o univerzalnosti jezika muzike, kakve ─Źujemo od ljubitelja muzike, kulturnih radnika, promotora koncerata, pa ─Źak i samih muzi─Źara, u potpunosti su pogre┼íne

Foto:oslobodjenje.ba


Naime, razumijevanje odre─Ĺene vrste i/ili stila muzike po─Źiva na mogu─çnosti da predvi─Ĺamo unutarmuzi─Źke doga─Ĺaje (slijedove tonova, ritmova, smjenu instrumenata i sl.), a oni su itekako kulturno determinirani kroz skale, ritmi─Źke obrasce i instrumentarij. Drugim rije─Źima, svaka vrsta muzike ima svoj kulturno determinirani kod. Kad god se slušalac konfrontira sa njemu kulturno ili stilski stranom muzikom, u pogledu emocionalnog anga┼żmana, ona ga ostavlja indolentnim ili ─Źak u njemu izaziva odbojnost.

Kulturno samopotvr─Ĺivanje

U društvenom pogledu, izvo─Ĺenje i slušanje muzike uvijek ima povod, bilo da je to ritual, svadba, vojna muzika ili neki drugi društveni doga─Ĺaj, dok je u kontekstu konzumeristi─Źke kulture društvena funkcija muzike svedena na zabavu. Takav na─Źin u┼żivanja muzike slu┼żi prvenstveno kao na─Źin kulturnog samopotvr─Ĺivanja u kome se vlastita kultura/stil, kao u rijetko kojem drugom mediju, “osje─ça”. Razlog ove posebne senzibilnosti u odnosu na muziku le┼żi u ─Źinjenici da se kulturni kod u muzici posreduje kroz zvuk, neopipljiv i nesimboli─Źki, ostavljaju─çi utisak prividne apstraktnosti i sveprisutnosti. Jedino što je univerzalno je ─Źinjenica da svaka kultura upra┼żnjava neki oblik muzike, odnosno umjetnosti zvuka.

Ovakvo, kulturno-stilsko u┼żivanje/konzumacija muzike svodi funkciju muzike na društveno potvr─Ĺivanje identiteta, tj. zadovoljavanje poznatih kulturno-stilskih odrednica, pri ─Źemu se kreativnost svodi na stilsku varijaciju. Ne treba zbunjivati to što pojedinci mogu preferirati i po nekoliko razli─Źitih stilova/┼żanrova, jer samoidentifikacija nije nu┼żno singularna.

Kada se slušalac konfrontira sa kulturno ili stilski stranom muzikom, ona ga ostavlja indolentnim ili ─Źak izaziva odbojnost/EPA/Robert Ghement

Tek umjetni─Źka muzika prevazilazi okvir ispunjavanja kulturno-identifikacijske funkcije. Svako istinsko umjetni─Źko stvaralaštvo suštinski je zapravo pokušaj (re)kreiranja svijeta. Kroz kreaciju umjetni─Źkih svjetova, koji se prema realnom svijetu uvijek odnose u potenciji, realizira se umjetni─Źka istina, koja se razlikuje od nau─Źne, doktrinarne ili društveno prihva─çene istine. Shodno ovome, filozofska i kulturna stanovišta i vjerovanja u muzici se ostvaruju na razini koda, a ne posredstvom koda kao što je to slu─Źaj u govornom jeziku. Odnos prema tradiciji u umjetni─Źkoj muzici realizira se kroz transformaciju samog muzi─Źkog koda.

Kako onda prosje─Źan slušalac mo┼że prevazi─çi kulturni/stilski okvir i pokušati da razumije vrstu muzike na kakvu nije navikao? Inkulturacija je zapravo navika koja se usa─Ĺuje ponavljanjem i izlo┼żenoš─çu odre─Ĺenim kulturnim obrascima kroz vrijeme. Ispod kulturnih naslaga naslu─çujemo odre─Ĺene egzistencijalne osnove za razumijevanje muzike, koje su po sebi transkulturne, odnosno primordijalne.

Ritam disanja

Naime, svaki muzi─Źki stil zasnovan je na nekom obliku geste, odnosno pokreta. Posebno je zna─Źajan ritam disanja u oblikovanju muzi─Źke fraze (a time i muzi─Źke informacije), koji je transkulturalan. Odre─Ĺeni ritmovi disanja sugeriraju odgovaraju─ça psihofizi─Źka stanja. Tako npr. brz ritam disanja niti u jednoj kulturi/stilu ne mo┼że sugerirati psihofizi─Źko stanje smirenosti.

Dakle, na ovoj primordijalnoj razini u kapacitetu smo da slutimo barem emocionalni “sadr┼żaj” nekog nama stranog muzi─Źkog stila. Da nema ove egzistencijalne osnove za razumijevanje, kulturne okvire bilo bi nemogu─çe prevazi─çi, a pitanje je da li bi i umjetnost zvuka uop─çe bila mogu─ça.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE