Obrenovac, 26.10.2021

ZBOG KORONE OSTALI BEZ PRIMANJA


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2020.
Umetnicima i radnicima u kulturi jednokratno 30.000 dinara

Foto:Profimedia


Fond solidarnosti kulturnih radnika Srbije pozvao je danas sve pandemijom socijalno ugro┼żene umetnike i radnike u kulturi da se do 6. avgusta prijave za dodelu jednokratne pomo─çi od 30.000 dinara.

Poziv je upu─çen jer su mnogi umetnici i kulturni radici zbog posledica pandemije i nemogu─çnosti rada tokom i nakon vanrednog stanja ostali bez ve─çeg dela ili ─Źak svih prihoda.

Pravo na 30.000 bruto imaju svi umetnici i kulturni radnici bez obzira na ─Źlanstvo u udru┼żenjima, samo što je u tom slu─Źaju potrebna potvrda o saradnji koju im mogu izdati udru┼żenja koosniva─Źi Fonda, institucije kulture, kao i udru┼żenja za ─Źiji kredibilitet garantuju koosniva─Źi Fonda solidarnosti.

Novac uz potvrdu mogu tra┼żiti drugi kulturni radnici od ─Źijeg neposrednog rada zavisi produkcija kulturnih i umetni─Źkih doga─Ĺaja, poput modela, statista, tehni─Źara, pomo─çnog osoblja.

Pomo─ç nije namenjena slobodnim umetnicima, onima koji su registrovani kao privrednici, kojima su po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomo─çi lokalne samouprave i onima u stalnom radnom odnosu.

Do sada su sredstva prikupljena putem donacija Fonda za otvoreno društvo, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i FundAction platforme, kao i Fondacije Hajnrih Bel koja je podr┼żala pripremu Fonda solidarnosti.

Ina─Źe, inicijativa za osnivanje Fonda solidarnosti potekla je od Udru┼żenja likovnih umetnika Srbije, Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Saveza udru┼żenja likovnih umetnika Vojvodine, Servisa za savremeni ples, Me─Ĺunarodnog udru┼żenja likovnih kriti─Źara AICA - Sekcije Srbija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE