Obrenovac, 16.10.2021

KULTURNA JESEN


Izvor: blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2020.
Novi termini za Bitef, Bemus, Beogradski džez festival

Foto:Dušan Milenković / RAS Srbija


Važno nam je da manifestacije i festivali budu u dobrom rasporedu, kako jedni drugima ne bi bili konkurencija, kaže Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Prema najnovijim najavama očekuje nas uzbudljiva jesen kada su kulturna dešavanja u pitanju. Pomeranje prolećnih manifestacija zbog virusa korona uz već tradicionalna dešavanja na koja smo navikli od septembra do decembra, ostaviće publici mogućnost da bira između mnogo većeg broja programa koje može da poseti.

- Start Bitefa pomeramo sa polovine na kraj septembra i početak oktobra, Sajam knjiga ostaje u uobičajenom terminu u poslednjoj nedelji oktobra, održavanje Bemusa iz oktobra prebacujemo u prvu nedelju novembra, a Beogradski džez festival umesto u poslednjoj nedelji oktobra biće održan u decembru - izjavio je juče za Tanjug gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. Takođe je najavio i da će odloženi Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, biti održan početkom septembra. Kako saznajemo, festival "Beldoks" je takođe planiran da bude održan u septembru. Tu je i Festival autorskog filma koji se tradicionalno održava krajem novembra. Takođe, kako je ranije najavljeno, odloženi 17. Beogradski festival igre takođe se pomera za septembar, a deo programa će biti organizovan i u novembru.

- Važno nam je da manifestacije i festivali budu u dobrom rasporedu, kako jedni drugima ne bi bili konkurencija. Pretpostavljamo da će u tom periodu i pozorište da se vrati u normalu, da će biti više premijera filmova. Pokušali smo da izbegnemo gužvu u kojoj niko ne dobija, kako bi publika bila u prilici da vidi što više iz bogate kulturne ponude Beograda - kazao je Karl.

Kako je objasnio, namera gradskih vlasti jeste da svi festivali i manifestacije ranije zakazani za drugu polovinu godine budu i održani, ako to prilike dozvole pandemija virusom Covid-19 u Srbiji i svetu bude pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, treba voditi računa o međunarodnom karakteru pobrojanih manifestacija i festivala u Beogradu.

- Kako se budu otvarali Evropa i svet, dolaziće do razmene programa i prisustva važnih umetnika iz inostranstva, na šta je beogradska publika navikla - naveo je Karl.

Kada su u pitanju odložene kulturne manifestacije u ostalim gradovima, zasad je poznato da će ovogodišnje, 65. Sterijino pozorje biti održano od 26. avgusta do 3. septembra u Novom Sadu, dok se za ostale pozorišne festivale još ne znaju tačni datumi za koje su pomereni. S druge strane, pozorišta će tokom leta, od kraja juna i u julu, igrati predstave na stadionu Tašmajdan, kako je najavljeno prošle nedelje.

- Vanredno stanje je tek ukinuto, sledi jedna vrsta prelaznog perioda u svakom pogledu i nije realno da se gledaoci i glumci vrate u sale pre oktobra, ali jeste izvodljivo da se na otvorenom prostoru stvore uslovi za kvalitetno izvođenje predstava - najavio je tada Karl za "Blic".

Velike manifestacije za kraj godine

Bitef - kraj septembra, početak oktobra

Sajam knjiga - poslednja nedelja oktobra

Bemus - prva nedelja novembra

Beogradski džez festival - decembar

Martovski festival - početkom septembra

Beogradski festival igre - septembar i novembar

Sterijino pozorje - 26. avgust - 3. septembar

Festival Beldocs - septembar

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE