Obrenovac, 26.10.2021

ŠTA ČITATI?


Izvor: nova.rs/Matija Jovandi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2020.
Predstavljamo nove naslove u doma─çim knji┼żarama

Foto:nova.rs/Promo


"Imamo novih knjiga kao da nije korona", ka┼że jedan doma─çi izdava─Ź uz osmeh na pitanje šta im je stiglo ovih dana iz štamparija. Takvu sliku potvr─Ĺuje i pogled na police knji┼żara sa novim izdanjima, gde ima i romana, i publicistike, i nau─Źnih studija, i knjiga za decu, i poezije…

Izdava─Źi su najavili vrelu knji┼żevnu jesen i pokazalo se da su bili u pravu. Mini sajmovi umesto Sajma knjiga su završeni, a nova izdanja nesmanjenim tempom sti┼żu i nakon toga. Finiš godine i isticanje ugovora po┼żurili su i prevodioce, objašnjavaju u jednoj beogradskoj izdava─Źkoj ku─çi, dok sa druge strane ni ponuda novih knjiga doma─çih autora ne zaostaje.

Laguna

Iz izdava─Źke ku─çe “Laguna” za sutra najavljuju izlazak knjige “Drugi ma─Ź” Petera Handkea i romana “Hrast je i dalje tu” Sofije Lundberj, do vikenda i novi roman Fredrika Bakmana “Medvedgrad”, “Bajke nad bajkama – Tre─ça no─ç” Nenada Gaji─ça, “Staško Nestaško” Ane ─Éoki─ç i “Kreiraj sopsvenu krizu srednjih godina” Mari Filips, a do kraja meseca još 17 knjiga, me─Ĺu i kojima su “Tito i ja” reditelja i pisca Gorana Markovi─ça, “Jebo sad hiljadu dinara” Borisa De┼żulovi─ça i “Ja to tamo pevam” Dušana Kova─Źevi─ça.

Najve─çi doma─çi izdava─Ź objavio je nedavno i triler skandinavskog pisca “An─Ĺeo u šumi” Samuela Bjerka, te “Prvu damsku detektivsku agenciju” Aleksandra Mekol Smita, a od doma─çih autora su na policama novo izdanje “Grešnika” Dobrice ─ćosi─ça, prvi roman iz trilogije “Vreme zla” ovog pisca po kojoj se trenutno snima serija, pri─Źe Vladislave Vojnovi─ç “Epizodisti i junaci”, roman Mirjane Bobi─ç Mojsilovi─ç “Srce moje” i nedavno objavljena antologija pri─Źa o putovanjima “Zov daljine”. Nedavno su objavljene i muzi─Źke biografije “D┼żenis: Njen ┼żivot i muzika” Holi D┼żord┼ż -Voren i “Biti Elvis” Reja Konolija.

Vulkan

Na policama knji┼żara pojavili su se “roman koji je stvorio Hanibala Lektera i njegovo zaveštanje zla” Tomasa Harisa pod nazivom “Crveni zmaj”, istorijski triler “Vitez Malte” Stiva Berija, bestseler Šanel Klinton smešten u vreme Kubanske revolucije nazvan “Kuba u mom srcu”.

Ovaj izdava─Ź pre nekoliko dana objavio je i studiju “Tiranin – Šekspir o politici” Stivena Grinblata, publicisti─Źku knjigu “Okru┼żeni lošim šefovima” Tomasa Eriksona o glavnim razlozima nezadovoljstva na poslu, “Ishrana zapisana u genima”, kao i nova izdanja klasika doma─çe knji┼żevnosti Ive Andri─ça “Na Drini ─çuprija” i “Travni─Źka hronika”.

Geopoetika

Izdava─Źka ku─ça “Geopoetika” upravo je objavila tri nova naslova: ogled “Bajkovita ─Źudovišta” Alberta Mangela sa podnaslovom “Drakula, Alisa, Supermen i drugi knji┼żevni prijatelji” i sa autorovim ilustracijama (za srpsko izdanje je dodao i Kraljevi─ça Marka), roman “Jugosloveni” Borisa Miljkovi─ça, smešten u šezdesete i sedamdesete godine u Beogradu, Dalmaciju i San Pedro, kao i “The Gorgons”, engleski prevod romana “Gorgone” Mire Otaševi─ç.

Nešto ranije, ovaj izdava─Ź objavio je i “─îoveka u crvenom kaputu” D┼żulijana Barnsa, kao i romane “Poodmaklo” Nine Like i “Liga bezo─Źnih” Branke Krilovi─ç.

Clio

U izdanju izdava─Źke ku─çe “Clio” upravo je objavljena knjiga “Misliti druga─Źije – Filozofija neslaganja” italijanskog filozofa gramšijevske usmerenosti u kojoj autor pri obra─Źunu sa potroša─Źkom kulturom, “profitnom desnicom” i neoliberalizmom ne štedi ni “kulturalnu levicu”.

Samo nekoliko dana ranije izašlo je i drugo izdanje “Intelektualne istorije Evrope” Marvina Perija u prevodu ─Éor─Ĺa Krivokapi─ça. Ovaj izdava─Ź najavljuje i skori izlazak autobiografsko svedo─Źanstvo Dalije Grinkevi─Źjute o sibirskim logorima pod naslovom “Litvanci kraj Laptevskog mora”.

Akademska knjiga

“Mitovi, snovi i misterije” Mir─Źe Elijadea objavljena je prvi put na srpskom jeziku, u prevodu Dušana Jani─ça, po─Źetkom meseca u novosadskoj “Akademskoj knjizi”. U me─Ĺuvremenu su kod istog izdava─Źa izašli i “Tajna mišjesive sobe”, roman poznatog advokata Tibora Varadija u kom su “glavni protagonisti fraze”, roman filmskog i pozorišnog reditelja Milana Belegišanina “─îove─Źuljak u krošnji”, kao i “Triptih o pozorištu” Dejana ─îavi─ça.

Ovaj izdava─Ź najavljuje i skori izlazak iz štampe romana “Odeljenja za rak” Aleksandra Sol┼żenjicina, kao i knjiga “Putinov kontinent?” An Nive i “Kao lopov u no─çi – kako misliti kapital” Slavoja ┼Żi┼żeka.

Slu┼żbeni glasnik

Me─Ĺu novim izdanjima na policama “Slu┼żbenog glasnika” mogu se na─çi “Pisci u bioskopu” Slobodana Šijana, antologija tekstova sa podnaslovom “knji┼żevna istorija naših filmskih do┼żivljaja”, a pored toga i “Jedna mogu─ça istorija umetnosti 20. veka” Ješe Denegrija i knjige “Izgubljena duša” i “Ana In silazi u donji svet” Olge Tokar─Źuk.

Arhipelag

“Antibirokratska revolucija” Nebojše Vladisavljevi─ça upravo je objavljena u ediciji “Kapital” izdava─Źke ku─çe “Arhipelag”, a u pitanju je studija o previranjima na politi─Źkoj sceni koja su u drugoj polovini osamdesetih godina potresla tadašnje srpsko i jugoslovensko društvo. Isti izdava─Ź objavio je još jednu istoriografsku studiju, “┼Żena u okupiranoj Srbiji 1941- 1944. godine” Ljubinke Škodri─ç.

U ediciji “Zlatno runo” objavljen je roman Boška Krsti─ça “Paranoja Barona Aldina” u kojoj se susre─çu “stvarna Subotica i izmaštana Šapata”.

Booka

Pored “Urugvajke” Pedra Mairala, beogradska “Booka” nedavno je objavila “La┼żne bajke” Davida Albaharija i Mirjane Ognjanovi─ç sa ilustracijama Slavka Kruni─ça, kao i prvi deo kvarteta “godišnjih doba” Karla Uvea Knausgora “U jesen”.

“Sandale”, posthumni roman prerano preminulog pisca Bekima Sejranovi─ça, trebalo bi da iza─Ĺe u petak, a ovaj izdava─Ź za decembar priprema i zbirke pri─Źa “Osmica” Rumene Bu┼żarovske i “Mlije─Źni zubi” Lane Bastaši─ç.

Kontrast

Beogradski “Kontrast” upravo je objavio proznu knjigu “Na zemlji smo nakratko predivni” Oušna Vuonga, jednog od najzanimljivijih mladih ameri─Źkih autora, najmla─Ĺeg dobitnika nagrade “TS Eliot” za poeziju, a nešto ranije objavljen je i roman “Ribe i zmajevi” litvanske autorke Undine Radzevi─Źiute.

Pored toga, ovaj izdava─Ź objavio je i više prevoda knjiga doma─çih autora na strane jezike: romane “Jaz” Darka Tuševljakovi─ça i “Prili─Źno mrtvi” Vladana Matijevi─ça na engleski, “Estoril” Dejana Tiaga Stankovi─ça i zbirku pesama Dejana Aleksi─ça na španski, a zbirku pri─Źa Jelene Lengold “Vašarski ma─Ĺioni─Źar” na nema─Źki.

Poezija

Me─Ĺu nedavno objavljenim pesni─Źkim zbirkama su “Ništa nije ni─Źije” Bojana Savi─ça Ostoji─ça (Kontrast), “Isus me─Ĺu dojkama” Vladane Perli─ç (Lom), “Nemaju sve ku─çe dvorište” Katarine Mitrovi─ç i “Kroz visoku travu” Maše ┼Żivkovi─ç (PPM Enklava), a u izdanju Biblioteke u Arilju objavljena je zbirka “Mleko” Dubravke Matovi─ç.

Knjige za decu

Najmla─Ĺi ─Źitaoci u knji┼żarama mogu da prona─Ĺu roman “Pipi Duga ─îarapa u vodama Ju┼żnog mora” (Odiseja), tre─çi nastavak iz serijala objavljen na 75. ro─Ĺendan ─Źuvene devoj─Źice iz pera Astrid Lindgren. Ljubitelji pri─Źa o Disksvetu mogu u knji┼żarama da prona─Ĺu roman Terija Pra─Źeta “Sestre po metli” (Laguna) i “Šmrk” (od petka). Isti izdava─Ź objavio je i roman pesnikinje Desanke Maksinovi─ç “Pradevoj─Źice”, namenjen deci od 10 do 12 godina.

“Kreativni centar” ovih dana objavio je “koristan priru─Źnik namenjen celoj porodici” pod nazivom “Nau─Źite jezik svog psa” Miloja Mike Jovi─Źi─ça, a me─Ĺu novim naslovima “Vulkan─Źi─ça” mogu da se prona─Ĺu “Dobri kradljivci” Ketrin Randel, “Mislite kao Leonardo da Vin─Źi” grupe autora, nova knjiga iz serijala “Aca i ─Źudovišta” ─Éaumea Koponsa i Lilijane Fortuni “Šumski rat”, kao i “Velika avantura maloga pingvina” Melani D┼żojs.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE