Obrenovac, 19.10.2021

SRBIJA JE DOMA─ćIN


Izvor: danas.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.06.2020.
Srbija će biti domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade

Foto:Kulturifik


Na nedavno odr┼żanoj Godišnjoj skupštini Svetske mre┼że pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITE┼Ż), Srbija je skoro jednoglasno izglasana za doma─çina najve─çeg svetskog godišnjeg doga─Ĺaja u oblasti pozorišta za decu i mlade 2023. godine.

Tokom prethodnih meseci obele┼żenih pandemijom i vanrednim stanjem, nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITE┼Ż nije mirovao ve─ç je naporno radio da iskoristi va┼żnu priliku za razvoj i afirmaciju doma─çe scene pozorišta za decu i mlade na me─Ĺunarodnom planu.

Tim ASITE┼Ża Srbije, pod vo─Ĺstvom predsednice organizacije – glumice i dramskog pedagoga Diane Kr┼żani─ç Tepavac, tokom prethodnih meseci pripremao je kandidaturu Srbije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kongresnog biroa Turisti─Źke organizacije Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, i mnogim drugim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima kojima zahvaljuje na podršci i saradnji.

Godišnja skupština Svetske mre┼że pozorišta za decu i mlade ASITE┼Ż, koja je trebalo da se odr┼żi u maju mesecu u Tokiju, usled pandemije korona virusom odr┼żana je putem interneta.

Srbija je tom prilikom gotovo jednoglasno izabrana za doma─çina najve─çeg svetskog godišnjeg doga─Ĺaja u oblasti pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ Artistic Gathering, AAG) 2023. godine, nakon Japana (2021.) i Švedske (2022.).

Za kandidaturu Srbije potvrdno je glasalo ─Źak 97 odsto kolega iz globalne mre┼że, odnosno 147 od 151 glasova ukupno. Generalna skupština Assitej International, maj 2020.

Za sada se odr┼żavanje doga─Ĺaja planira za 21 – 26. maj 2023. godine u Beogradu i manjim delom u Novom Sadu. Za dan otvaranja Svetske konferencije izabran je Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji obele┼żava UNESCO.

„Uspeh naše kandidature i organizacija najzna─Źajnijeg godišnjeg doga─Ĺaja svetske asocijacije u našoj zemlji , osim izvanredne prilike da se naša profesionalna izvo─Ĺa─Źka scena za mlade okupi i u punom svetlu predstavi me─Ĺunarodnoj zajednici svu svoju raznovrsnost i kreativnost, ujedno je priznanje našim bri┼żljivo planiranim programa kojima smo tokom protekle decenije uspevali da otvaramo prostor za promociju i afirmaciju naših umetnika i pozorišta u svetu, i naro─Źito podsticali i negovali brojne mlade profesionalce koji danas predstavljaju novu pokreta─Źku snagu i koji ─çe biti aktivno uklju─Źeni u programe ovog kongresa“, rekla je Diana Kr┼żani─ç Tepavac, predsednica nacionalnog centra za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITE┼Ż Srbija.

Ovu uspešnu kandidaturu Srbije je sa Izvršnim odborom ASITE┼Ża Srbije pripremila producentkinja i menad┼żerka u kulturi mla─Ĺe generacije, doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti Tatjana Nikoli─ç, koja ─çe biti jedna od vode─çih organizatorki Konferencije u Srbiji 2023. godine, zajedno sa An─Ĺelkom Jankovi─ç, marketing menad┼żerkom BITEF festivala i direktorkom agencije za marketing u kulturi Kulturifik.

ASSITEJ Artistic Gathering (AAG) je najve─çi i najzna─Źajniji skup umetnika, istra┼żiva─Źa, producenata i selektora u oblasti izvo─Ĺa─Źkih umetnosti za de─Źju i mladu publiku. Odr┼żava se svake godine izme─Ĺu trijenalnih svetskih kongresa u razli─Źitim delovima sveta.

Prvi put u istoriji organizacije od njenog osnivanja 1965. godine Beograd kao doma─çin ovako va┼żnog doga─Ĺaja okupi─çe skoro pet stotina delegata tokom šestodnevnog programa koji ─çe se sastojati od predstava iz zemlje i inostranstva, diskusija i radionica, dve nau─Źne konferencije, rezidencije za mlade umetnike i brojnih drugih sadr┼żaja.

Tokom konferencije u Srbiji ─çe boraviti i celokupni Upravni odbor svetske mre┼że ASITE┼Ż koji ─çe imati priliku da se upozna sa doma─çom scenom i bolje upozna pozorišta za decu i mlade u Srbiji.

Va┼żan cilj je i regionalno povezivanje pozorišne scene za decu i mlade kao i njeno predstavljanje kolegama iz sveta radi ostvarivanja mogu─çih saradnji, koprodukcija, turneja i razmena, te ─çe u pripremi i realizaciji Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade u Srbiji 2023. godine u─Źestvovati i nacionalni ASITE┼Ż centri iz zemalja u okru┼żenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE