Obrenovac, 16.10.2021

BILO JE TO JEDNOM DAVNO...


Izvor: rts.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.08.2020.
Zašto je važno ponovo čitati bajke?

Foto:Printscreen


Bajka večno živi, inspiracija je umetnicima, izazov pedagozima. O njima je i istraživački rad bibliotekarke Branke Alimpijević "Bajke u obrazovanju i vaspitanju" kojim poziva na ponovno čitanje bajki.

Godine čitanja, radionice, predstave, rad sa decom i đačko istraživanje bajki srž su knjige. Tako se drevno povezuje sa savremenim i u novim tvorevinama uočavaju mudrosti bajke.

"Bajke su uvek aktuelne bile a sada su možda posebno aktuelne, prisutne su u filmovima u reklamama, bajke su prisutne u svakodnevnom životu i zato su vrlo značajne za čitanje i za jednu pravu novu obradu u školi da podstakne učenike da čitaju i ostalu literaturu", poručuje autor knjige, bibliotekar OŠ"Nikola Tesla" u Vinči, Branka Alimpijević.

Detaljno je obradila i narodne i umetničke bajke iz nastavnog programa.

"Ovaj priručnik nas upoznaje s beskrajno raznolikim svetom bajki izražavajući kroz umetnički vredne likove najbolje kvalitete junaka i samim tim utiče na razvoj tih kvaliteta kod onih koji vole ili žele da čitaju i da uče", ocenila je dr Tanja Gaev s Filološkog fakulteta u Beogradu.

Autorka nudi nov pristup u učenju, predlaže kako da se izvode časovi. Ne nudi lake i brze odgovore na složena pitanja nastave, već pred decu postavlja zadatke, kaže psiholog Ljiljana Jović.

"Zahteve koji nisu mali, koji nisu tako lako ostvarivi i to je sa moje tačke gledišta najveća vrednost ovog dela, jer verujem da je u današnjem obrazovanju najveći problem što su zahtevi često sniženi, često srozani a to nije dobro, jer nije razvojno podsticajno", smatra psiholog Ljiljana Jović.

Knjiga "Bajke u obrazovanju i vaspitanju" podstiče radoznalost, maštu i želju za saznanjima kod deteta, ali i deteta u čoveku. Namenjena je nastavnicima, bibliotekarima, psiholozima, pedagozima i roditeljima, svima svesnima neophodnosti neprestanog rasta i razvoja.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE