Obrenovac, 26.10.2021

ISTRA┼ŻIVANJE


Izvor: danas.rs/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2020.
Mediji oskudno izveštavaju o kulturi

Foto:Shutterstock


Najave doga─Ĺaja i vesti dominantan su oblik izveštavanja o pozorišnoj umetnosti, dok se forme poput ─Źlanaka, reporta┼ża ili kritika prisutne tek povremeno i to samo u jednom broju dnevnih listova, sapštio je list "Danas" na osnovu monitoringa medija koji je sproveo u okviru projekta "Kako mediji izveštavaju o pozorišnoj umetnosti".

Monitoring koji je obuhvatio period od po─Źetka jula do druge nedelje oktobra okriva i da pojedini mediji jedva da izveštavaju o pozorištu, a i kad to ─Źine, njihov sadr┼żaj se svodi na puku informaciju.

U onim medijima u kojima još postoje kulturne rubrike dominiraju vesti ili izveštaji sa konferencije, a tek nekoliko dnevnih listova u zna─Źajnom broju doprinose pisanju o pozorištu kroz intervjue, teme i reporta┼że.

Pozorišna kritika, kao najozbiljnija forma razmatranja ove umetnosti, sam je raritet u dnevnoj štampi, navodi se u izveštaju koji je medijima prosledio list "Danas".

Podaci prikupljeni tokom monitoringa pokazuju da je u periodu izme─Ĺu 1. jula i 30. septembra objavljeno je ukupno 216 sadr┼żaja koji su se odnosili na pozorišta u osam dnevnih listova (Politika, Danas, Ve─Źernje novosti, Blic, Kurir, Alo, Informer, Srpski telegraf).

Me─Ĺu dnevnim listovima, po broju medijskih sadr┼żaja posve─çenih pozorištu izdvajaju se "Ve─Źernje novosti" (55), "Politika" (49) i "Kurir" (34), dok je najmanje prostora pozorišnoj umetnosti posve─çivao "Informer" (9) i "Alo" (jedan).

U listu "Danas" bilo je 33 sadr┼żaja koji su se odnosili na pozorište, u listu "Blic" 25, a u listu "Srpski telegraf" 10.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE