Obrenovac, 26.10.2021

NAJSTARIJI ZAPIS STIŽE NAZAD U SRBIJU


Izvor: Sputnik,Lokalne novine | Obrenovac, 25.06.2020.
Rusija vraća list Miroslavljevog jevanđelja

Foto:anonimus - [1], ŠˆŠ°Š²Š½Š¾ Š²Š»Š°ŃŠ½ŠøштŠ²Š¾, Š’ŠµŠ·Š°


Ruska Duma je ratifikovala sporazum sa Srbijom koji omogucĢava da se Srbiji vrati 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja. Srbija cĢe Rusiji zauzvrat vratiti sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. veka.

Rerihove slike se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu.

Prethodno je u januaru ove godine Narodna skupština Srbije usvojila Zakon o potvrđivanju Sporazuma izmedu Vlade Srbije i Vlade Rusije o primopredaji lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Reriha Rusiji.

Sporazum o tome postigli su predsednici dve zemlje tokom posete Vladimira Putina Srbiji januara prošle godine.

Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani srpski rukopis na cĢirilici, a 166. stranica je jedina nedostajucĢa stranica.

Stranica se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Miroslavljevo jevanđelje

Reč je o neprocenjivoj dragocenosti, najstarijem i najvrednijem sačuvanom srpskom cĢiriličnom spomeniku.

Reč je o stranici koju je Porfirije Uspenski isekao i poneo sa sobom tokom boravka na Hilandaru, na Svetoj gori, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

Na toj stranici se nalaze čtenija za 20. januar, praznik Jovana Krstitelja. Ukrašena su inicijalom s likom vavilonske bludnice, što je metafora za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja je od muža zahtevala glavu Svetog Jovana. List se od 1846. do 1883. nalazio u Kijevu, a zatim je prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, današnju Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu.

Miroslavljevo jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku. Ono je zapravo jevanđelistar, bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja raspoređene prema redosledu čitanja u toku crkvene godine. Knjigu krasi čak 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom i ukrašenih zlatom. Ono je 2005. godine upisano u Uneskovu listu „PamcĢenje sveta“, prenosi Sputnik.

Miroslavljevo jevanđelje koje se i danas čuva u Narodnom muzeju zbog izuzetne vrednosti i posebnog načina zaštite i čuvanja javnosti, pokazuje se samo u retkim prilikama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove koriŔćenja portala pročitajte OVDE