Obrenovac, 26.10.2021

KONKURS ZA PRVU KNJIGU


Izvor: nova.rs/Aleksandra Petrovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2021.
Odsko─Źna daska za mlade autore

Foto:Pixabay


Mladi knji┼żevni stvaraoci koji do sada nisu objavili nijednu knjigu imaju šansu da njihovi radovi budu objavljeni u ediciji „Prvenac“, koju ve─ç dve decenije publikuje kragujeva─Źki Studentski kulturni centar (SKC). U toku je jubilarni 20. konkurs za mlade pisce, a neobjavljene rukopise mogu da pošalju autori mla─Ĺi od 35 godina. Konkurs je otvoren do 15. aprila.

Pravo u─Źeš─ça na konkursu imaju autori koji se izra┼żavaju u svim knji┼żevnim oblicima, a u obzir dolaze pesni─Źki, prozni, dramski, esejisti─Źki i me─Ĺu┼żanrovski radovi. Jedini uslovi, koje knji┼żevni stvaraoci treba da ispunjavaju su da do sada nemaju objavljenu nijednu knjigu i da su mla─Ĺi od 35 godina.

“Prvenac” je osmišljen kao edicija koja daje šansu mladim piscima iz celog regiona da besplatno do─Ĺu do svoje prve štampane knjige, a konkurs je otvoren za stvaraoce sa govornog podru─Źja Srbije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, kao i za autore iz dijaspore.

Kako do “Prvenca”

Za u─Źeš─çe na konkursu, mladi pisci neobjavljene rukopise mogu da pošalju poštom (tri primerka) ili elektonskim putem (jedan primerak), uz radove je potrebno dostaviti i kra─çu biografiju.

Radovi se šalju na adresu: Studentski kulturni centar, Radoja Domanovi─ça 12, 34000 Kragujevac, ili na adresu elektronske pošte: gile@skckg.com

Konkurs je otvoren do 15. aprila 2021. godine.

Svake godine, stru─Źni ┼żiri SKC-a odabere i objavi po tri najbolja rada, a nagra─Ĺeni autori svoju prvu prvu promociju imaju na Me─Ĺunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Tradicionalno, imena autora koji ulaze u izdava─Źki plan edicije “Prvenac”, SKC objavljuje 21. maja, na dan Univerziteta u Kragujevcu.

Kragujeva─Źki SKC do sada je objavio 58 knjiga mladih i neafirmisanih pisaca, a u toj ustanovi isti─Źu da i u jubilarnoj godini nastavljaju zapo─Źetu misiju “pronala┼żenja kvalitetnih autora i borbu za kvalitetnu knjigu u nepovoljnim vremenima”.

Urednik knji┼żevnog i tribinskog programa SKC-a Nenad Gliši─ç ka┼że za Nova.rs da je edicija “Prvenac” mnogima bila odsko─Źna daska, te da su pojedini autori, upravo za knjige objavljene preko tog konkursa, kasnije dobili brojne knji┼żevne nagrade.

On podse─ça i da je popularna knji┼żevnica Lana Bastaši─ç, ─Źiji se roman “Uhvati zeca” 2018. godine našao u naju┼żem izboru za NIN-ovu nagradu, svoju prvu objavljenu knjigu “Trajni pigmenti” dobila kao nagradu na konkursu “Prvenac” 2010. godine.

Tako─Ĺe isti─Źe i da je pesnikinja iz Slovenije Enesa Mahmi─ç za zbirku poezije „Faustova k─çi“, koju je ┼żiri „Prvenca“ 2015. godine ocenio kao “visoku stvarala─Źku zrelost”, kasnije upravo za te pesme dobila knji┼żevnu nagradu “Aladin Luka─Ź”.

Gliši─ç je zaklju─Źio da su “otvorenost i nepristranost” pravila od kojih u SKC-u ne odstupaju od samog osnivanja edicije “Prvenac”, dodaju─çi da je to jedini put “ka opštoj koristi za mlade autore, ali i za Kragujevac kao jedan od centara knji┼żevnosti na našem jeziku”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE