Obrenovac, 16.10.2021

NEŠTO NOVO U BEOGRADU


Izvor: nova.rs/Matija Jovandić/Lokalne novine | Obrenovac, 27.03.2021.
Filmovi sa laserskog projektora

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs


Filmske scene snimljene posebnim kamerama, ogromno platno, laserski projektor, oštrija slika, širi spektar boja i precizan zvuk na 12 kanala koji se širi iz zvučnika postavljenih svuda po sali deo su ajmaks tehnologije pomoću koje će bioskopska publika od sada doživljavati filmove u "Sinepleksu" u Beogradu.

Ovaj multipleks jedini je bioskop u ovom delu Evrope koji je uveo ajmaks (IMAX) tehnologiju za prikazivanje filmova, kaže Aleksandra Garić, iz kompanije “Sinepleks”, uvodeći danas novinare u salu sa platnom ukupne površine od 336 kvadratnih metara ispred 492 sedišta u Tržnom centru “Galerija”.

I platno u ovoj sali, kako navode u “Sinepleksu”, veliko kao dva teniska terena, “najveće je bioskopsko platno u multipleks bioskopu u regionu”.

Ajmaks kamere, predstavljene kao kamere sa do sada najvećom rezolucijom, hvale i reditelji poput Kristofera Nolana, Stivena Spilberga ili Zeka Snajdera. Jasno je da takvi efekti najbolje dolaze do izražaja u spektaklima, a i 4K laserski projektor kreiran je upravo da bi odveo publiku “u najveće blokbastere današnjice”.

Kao prednosti ove tehnologije predstavljene su oštrina slike koja je “realnija od realne” u svim detaljima, bolje svetlo i kontrast u odnosu na dosadašnju standardnu sliku, kao i širi spektar boja.

Doživljaj dvodimenzionalne ili 3D slike na tom projektoru dodatno pojačava i precizan zvuk snimljen na 12 kanala iz zvučnika postavljenih sa svih strana, pa i na plafonu (mogu i da se pomeraju po potrebi), pa on postaje toliko prodoran da povremeno “može i fizički da se oseti”.

Kao prvi film koji će publika moći da vidi u novoj tehnologiji u tom multipleks bioskopu najavljen je “Godzila protiv Konga”, za koji će ulaznice biti puštene u prodaju već od sutra. Na pitanje o ceni ulaznica, u “Sinepleksu” navode da će, pošto je “ajmaks tehnologija premijum format i podiže bioskopsko iskustvo na najviši mogući nivo”, to značiti i skuplje karte nego u drugim bioskopima, odnosno za 3D projekcije 990 dinara, a za 2D projekcije vikendom 790 dinara.

– U ovoj sali prikazivaćemo sve nove filmove dostupne u ajmaks tehnologiji. Počinjemo sa “Godzilom protiv Konga”, prikazaćemo “Mortal kombat” u aprilu, a ako ne bude novih naslova, prikazivaćemo i one starije snimljene u istom formatu. Zamislite “Avatar” na ovaj način – kaže Aleksandra Garić.

U “Sinepleksu” najavljuju i da će u ovom njihovom objektu biti postavljeni i prvi automati za prodaju bioskopskih ulaznica u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE