Obrenovac, 26.10.2021

MARTOVSKI FESTIVAL


Izvor: Nova.rs/Jelena Koprivica/Lokalne novine | Obrenovac, 28.02.2021.
Duplo izdanje Martovskog festivala od 22. do 28. marta

Foto:Promo/Martovski festival


Martovski festival održaće se od 22. do 28. marta u Domu omladine i to u duplom izdanju, s obzirom da 67. manifestacija po redu nije održana prošle godine zbog pandemije koronavirusa, saopštili su organizatori.

Tokom festivala biće prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala, dodaje se u saopštenju.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – sedam dana, a publici će u izboru umetničkog direktora Dejana Dabića predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Tokom trajanja Martovskog planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.V

Do ponedeljka, 1. marta traje rok za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa, i to dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) za 68. izdanje festivala, putem sajta www.martovski.rs.

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film i to za ostvarenja proizvedena 2019. godine i kasnije. Svi producenti ili autori filmova, koji uđu u selekciju, biće obavešteni najkasnije do 12. marta, preciziraju organizatori Martovskog festivala.

Internacionalni žiri 67/68. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama – Grand Prix Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/komponovanu muziku), radiće u sastavu: Želimir Žilnik, reditelj i scenarista (predsednik žirija), Vera Vlajić, rediteljka, scenaristkinja i animatorka, Igor Bezinović, reditelj, Dimitris Kerkinos, profesor i estetičar filma, Radoslav T. Stanišić, doktor dramskih umetnosti: odsek filmologija i filmski i TV reditelj.

S obzirom da prošle godine festivala nije bilo, već je poznato koji se filmovi iz selekcije 67. Martovskog festivala takmiče u kategoriji kratkog igranog filma – nacionalna selekcija. Filmove je odabrala selekciona komisija koju su činili: Nikola Majdak, direktor fotografije, Milan Nikodijević, profesor produkcije i Vladimir Šojat, autor i montažer.

Publika Martovskog biće u prilici da vidi filmove: “Bambilend” Danila Stanimirovića, u kome igraju Pavle Čemerikić, Teodora Janković i Nebojša Stanimirović, potom “Čelkaš” Ružice Anje Tadić u kome su uloge poverene Nenadu J. Popoviću, Milošu Macuru, Jovanu Veljkoviću (srpska premijera ostvarenja na festivalu), “Jesenji valcer” Ognjena Petkovića, sa Jovom Maksićem, Tanjom Pjevac, Ljubišom Milišićem i Marjanom Apostolovićem, kao i “Matura” Gvozdena Ilića sa Ivanom Zečević, Pavlom Čemerikićem i Pavlom Mensurom.

Takođe, publika će u okviru ove selekcije moći da vidi i ostvarenja: “Najkraći dan” Alekse Mihajlovića (igraju Ivana Vuković, Jovan Belobrković, Sonja Isailović i Draginja Vognjac, “Porajmos” Gorčina Stojanovića (uloge poverene Branislavu Jerkoviću, Vanji Nenadić, Slavenu Došlu i Ervinu Hadžimurteziću) i “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića u kome igraju Igor Benčina, Marko Matić i Marina Redžepović.

Među filmovima koji će biti prikazani u ovoj kategoriji su i “Šerbet” Nikola Stojanović, u kome igraju Jelena Tjapkin, Branko Perišić, Stela Ćetković, Branislav Platiša, Miljana Kravić i Tamara Milošević i ostvarenje Anđelka Beroša “Šum” koji je glavne uloge poverio Elizabeti Đorevskoj i Aleksandru Đurici.

Pored takmičarskog, festival će, shodno tradiciji, ponuditi i bogat revijalni filmski program podeljen u celine “Svetska panorama”, “Regionalna panorama” i “Domaća panorama”. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermonferanu, Drami i Berlinu, saopštili su organizatori iz Doma omladine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE