Obrenovac, 16.10.2021

KADA KAMEN PROGOVORI


Izvor: espreso.rs/tanjug.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 29.06.2020.
Arheolozi otkrili veliki spomenik ispod zemlje u blizini Stounhendža

Foto:Wikimedia/garethwiscombe


Arheolozi su otkrili veliki praistorijski spomenik ispod zemlje u blizini Stounhendža za koji tvrde da bi mogao da pomogne u rasvetljavanju porekla mističnog kruga kamenja na jugozapadu Engleske, javlja AP, a prenosi Tanjug.

Istraživači sa nekoliko britanskih univerziteta predvođenih Univerzitetom u Bradfordu navode da se nalazište sastoji od najmanje 20 velikih stubova prečnika većeg od 10 metara i dužine pet metara, koji su poređani ukrug prečnika preko dva kilometra. Nalazi se u Darington Volsu, mestu na kojem je otkriveno neolitsko selo, oko dva kilometra udaljenom od Stounhendža.

Naučnici smatraju da su stubovi zakopani pre oko 4.500 godina i da bi mogli da označe granice svetog područja ili granice oko kružnog spomenika poznatog kao Darington Vols hendž.

Britanija ima puno kamenih spomenika kružnog oblika koji datiraju od pre nekoliko hiljada godina, a čija namena još nije otkrivena. Najpoznatiji među njima je Stounhendž, ogroman spomenik napravljen između 3000 i 1600 godina pre nove ere, koji predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija u zemlji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE