Obrenovac, 26.10.2021

PIRATERIJA U DOBA PANDEMIJE


Izvor: politika.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2020.
Knjige se u najrazli─Źitijim formatima dele na internetu i dru┼ítvenim mre┼żama

Foto:A.Vasiljevi─ç


Udru┼żenje profesionalnih izdava─Źa Srbije podsetilo je kulturnu javnost i nadle┼żne ustanove da je neophodno da knjiga bude istaknutiji i zna─Źaniji element kulturnog delovanja izaštite autorskih i reprografskih prava.

„Pandemija virusa korona s kojom smo se suo─Źili kao pojedinci razli─Źitih zanimanja, ali zajedni─Źkih strahova, ponovo nas je podsetila na to da su dobre i pametne knjige iz savremene ili klasi─Źne knji┼żevnosti i humanistike najsigurnija uporišta, najpouzdanije ta─Źke oslonca, najbolja i najprimenjivija rešenja i za pojedinca i za ─Źitavo društvo. U danima globalnog karantina mnoge mere i preporuke nisu se pokazale kao dobre, ni kao pouzdane i korisne. Nisu se pokazale kao dobre ni mnoge naše navike. Ali su se knjige pokazale kao izlaz koji nije doveden u sumnju. Pandemija nam je potvrdila da je elektronska komunikacija najbr┼ża i najefikasnija, da su se i obrazovani podsticaji preselili u elektronski prostor, ali da je knjiga i dalje neprevazi─Ĺeni prostor za susret s tekstom i najpouzdaniji oslonac u u─Źenju”, istaklo je Udru┼żenje profesionalnih izdava─Źa Srbije, koje smatra i da je neophodno da biblioteke u gradovima Srbije budu opremljenije knjigama u ve─çoj meri nego sada i da budu prilago─Ĺene izazovima novog vremena kako bi izašle u susret ─Źitaocima novih generacija i novog senzibiliteta. Nephodno je da se obnovi mre┼ża školskih biblioteka u Srbiji kao jedan od nezaobilaznih na─Źina da knjige budu dostupne svima, ali i kao dragocen na─Źin za stvaranje novih ─Źitalaca.

Udru┼żenje profesionalnih izdava─Źa Srbije u okviru svojih humanitarnih aktivnosti i dalje ─çe poklanjati knjige i nagra─Ĺivati pojedince i ustanove, ali smatra da sastavni deo kulturne politike i solidarnosti celog društva mora biti osnivanje specijalizovanih biblioteka u bolnicama, domovima za stare, de─Źjim prihvatilištima, sigurnim ┼żenskim ku─çama, kao i u svim drugim socijalnim ustanovama u kojima u kontinuitetu boravi ve─çi broj ljudi.

Ovo udru┼żenje podsetilo je i na to da su autorska i reprografska prava ugro┼żena kao nikada u istoriji knjige, da je pandemija u ─Źijoj senci ┼żivimo pokazala o─Źiglednom još jednu pandemiju: to je pandemija piraterije i kršenja autorskih prava, pri ─Źemu se knjige u najrazli─Źitijim formatima dele na internetu i društvenim mre┼żama. Me─Ĺutim, piraterija nije, kako ka┼żu, samo predmet internet aktivizma, ona je masovno i organizovano prisutna u mnogim obrazovnim i kulturnim institucijama, ─Źime se nanose nesagledive štete autorima i profesionalnim izdava─Źima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE