Obrenovac, 26.10.2021

DESANKA OSTAJE U PROGRAMU GIMNAZIJE


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.06.2020.
Buran protest profesora, pesnika, ─Źitalaca, dr┼żava reagovala

Foto:Printscreen


Burne reakcije na vest o izbacivanju poezije Desanke Maksimovi─ç iz nastavnog programa za više razrede gimnazije, susti┼żu jedna drugu. Studenti, univerzitetski profesori, knji┼żevni kriti─Źari, pisci vode rasprave i pokre─çu peticije, dok ─Źitaoci preplavljuju društvene mre┼że ogor─Źenim reakcijama i izra┼żavanjem podrške Desanki, ka─Źe─çi njene slike i stihove. Odlu─Źno je reagovala i premijerka Srbije Ana Brnabi─ç, koja je sa svog tviter-naloga ju─Źe poru─Źila: "Nikada se Desanka Maksimovi─ç ne─çe izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Ta─Źka".

Svi odreda svrstali su se na stranu zadu┼żbine koja nosi ime velike pesnikinje, a koja se najoštrije suprotstavila "novitetima" u nastavi, prispelim iz Zavoda za unapre─Ĺivanje obrazovanja i vaspitanja.

Studenti IV godine Srpske knji┼żevnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuli su peticiju naslovljenu prema tekstu u broju "Ve─Źernjih novosti" - "Tra┼żimo pomilovanje za Desanku Maksimovi─ç", koju je za vrlo kratko vreme potpisalo više od 5.000 ljudi.

- Nakon što je Zadu┼żbina reagovala na ovakvu izmenu, komisija je predlo┼żila da se zbirka "Tra┼żim pomilovanje" obra─Ĺuje u okviru nastave za prvi razred gimnazije, gde bi se to delo predstavilo kao "odjek knji┼żevne epohe srednjeg veka" - ka┼że se u peticiji: - Ovakvi argumenti su poni┼żavaju─çi. Upravo vanvremenost jeste kvalitet zbirke "Tra┼żim pomilovanje". Njena knji┼żevna vrednost je ogromna i kao takva ona se ne sme isklju─Źiti iz programa, ali se ne sme ni svrstati u poetiku srednjeg veka. Ideja da u─Źenici mogu pogrešiti u vrednovanju a priori je poni┼żavaju─ça i za u─Źenike i za nastavnike.

Potpisnici peticije tra┼że i mole komisiju Zavoda da promeni svoju odluku i vrati pomenute nastavne jedinice, kao i da se pri svim narednim izmenama konsultuje sa univerzitetskim stru─Źnjacima.

Povodom teksta u našem listu, ju─Źe smo iz Zavoda dobili saopštenje koje je potpisala koordinator komisije Dejana Miliji─ç Subi─ç, profesor knji┼żevnosti.

- Ne ┼żele─çi da marginalizujemo delo voljene srpske pesnikinje, morali smo da uzmemo u obzir odre─Ĺeni broj ─Źasova koji je namenjen obradi knji┼żevnog dela, kao i savremeni koncept nastave - navodi se u pismu. - Tako─Ĺe, u dosadašnjem programu nije bilo mesta za pesnika Ivana V. Lali─ça, kao ni za zna─Źajan ciklus Stevana Rai─Źkovi─ça "Zapisi o crnom Vladimiru". Nije bilo mesta ni za velikog Borislava Peki─ça, a ta "nepravda" ispravljena je predlogom novog programa. S obzirom na to da se u ─Źetvrtom razredu gimnazije obra─Ĺuju kanonska dela srpske i svetske knji┼żevnosti, bili smo prinu─Ĺeni da ponešto iz programa odstranimo. Uzeli smo u obzir ─Źinjenicu da je Desanka Maksimovi─ç veoma prisutna u osnovnoj školi. Predlo┼żili smo tako─Ĺe da se "Tra┼żim pomilovanje" obradi u prvom razredu gimnazije u okviru teme "Dijalog knji┼żevnih epoha", kako bi u─Źenici mogli da shvate kako to knji┼żevna dela iz dalekih epoha mogu uticati na savremene tokove.

U komisiji koja je, vo─Ĺena ovakvim argumentima, donela odluku koja je u javnosti do─Źekana kao skandalozna, jesu prof. dr Zona Mrkalj (Filološki fakultet), dr Sla─Ĺana Ja─çimovi─ç (U─Źiteljski fakultet), dr Dragan ─Éor─Ĺevi─ç (13. beogradska gimnazija) i troje uposlenika Zavoda: Kata Miši─ç, dr Nataša An─Ĺelkovi─ç i Dejana Miliji─ç Subi─ç.

Dobitnik Desankine nagrade, akademik Milovan Danojli─ç, za "Novosti" ka┼że da ga više ništa ne ─Źudi, i objašnjava:

- ┼Żivimo u takvom vremenu, i takav je pravac obrazovanja. U TV kvizovima mladi ljudi ne znaju kako se prezivao Hajduk-Veljko, ali zato mogu pobrojati nazive svih ameri─Źkih bejzbol klubova. Epidemija anglicizama je nadmašila nasrtljivost kovida 19. Treba videti ko te programe sastavlja, a pre svega ko sastavlja─Źe pla─ça. Dobro je da nisu uneli Šarlotu Bronte, ili ┼Żor┼ż Sand. Desanka je naša, rodom iz Rabrovice, ona mo┼że da ─Źeka. A i mi sa njom, da se opametimo, da do─Ĺemo sebi.

Univerzitetski profesor, ─Źlan UO Zadu┼żbine "Desanka Maksimovi─ç" dr Boško Suvajd┼żi─ç isti─Źe da je Desanka neizostavni deo kanona srpske knji┼żevnosti, i za "Novosti" ka┼że:

- Upravo zbirka "Tra┼żim pomilovanje" pokazuje do koje je mere Desanka Maksimovi─ç moderan pesnik, i koliko je zna─Źajna za srpsku kulturu, ne samo 20. veka. Katedra za srpsku knji┼żevnost sa ju┼żnoslovenskim knji┼żevnostima Filološkog fakulteta u Beogradu sna┼żno je podr┼żala inicijativu da se ova zbirka najve─çe srpske pesnikinje 20. veka vrati u nastavni plan i program za IV razred gimnazija, tamo gde joj je i mesto.

Profesor Filološkog fakulteta u Novom Sadu, pesnikinja i kriti─Źar dr Bojana Stojanovi─ç Pantovi─ç, ka┼że za naš list da sa svojim kolegama piscima i stru─Źnjacima deli ogor─Źenje zbog isklju─Źivanja poezije Desanke Maksimovi─ç iz gimnazijskih programa, ali da je još više brine nemušto i neprofesionalno obrazlo┼żenje komisije Zavoda:

- "Tra┼żim pomilovanje" je strukturno slo┼żena, politi─Źki provokativna, ┼żenskim glasom ispevana i eti─Źki beskompromisna zbirka zbog koje je, davne 1964, i sama Desanka bila u nemilosti u ondašnjim Titovim krugovima politi─Źara. Pobuna protiv svake autoritarnosti upravo je ona dimenzija koja ovu suptilnu i u─Źenu liriku mo─çno umešta u savremenost. Tako─Ĺe, brine me nepoštovanje struke i kompetencije nas koji se profesionalno bavimo srpskom knji┼żevnoš─çu, kao i samih pesnika.

Šar─Źevi─ç: Ne─çemo dozvoliti

Odluka Zavoda za unapre─Ĺivanje obrazovanja i vaspitanja nije kona─Źna, kazao je za Tanjug ministar prosvete Mladen Šar─Źevi─ç i dodao da Ministarstvo ne─çe dozvoliti da se ni na koji na─Źin smanji u─Źeš─çe Desankine poezije u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i knji┼żevnost. Kako je objasnio, procedura je da predlog Zavoda ide Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu. - Zavod je stru─Źno telo, njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sede struka i stru─Źna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem - objasnio je Šar─Źevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE