Obrenovac, 26.10.2021

NAGRADA ZA NAJBOLJI ROMAN GODINE


Izvor: NIN,Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2020.
U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo 10 romana

Foto:NIN
U trci za najprestižniju domaću književnu nagradu, od ukupno 200 romana koji su pristigli na konkurs, našla su se dela dobitnika NIN-ove nagrade – Vidosava Stevanovića „Paučina“ u izdanju Službenog glasnika i Slobodana Tišme „Grozota ili…“ u izdanju Čarobne knjige, ali i Elvedin Nezirović sa romanom „Ništa lakše od umiranja“ (Laguna), Stevo Grabovac za „Mulat albino komarac“ (Imprimatur).

Među 10 najboljih dela je i „Čvor na omči“ Draška Sikimića (Lom), „Biblija“ Nenada Rackovića (Laguna), „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića (Orfelin), „Pas i kontrabas“ Saše Ilića (Orfelin) i roman Nemanje Jovanovića „Rudi“ (Partizanska knjiga).

U užem izboru je i roman Ane Vučković „Yugoslav“ (Partizanska knjiga).

Ime 66. laureata biće saopšteno 20. januara.

U žiriju NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine su pored predsednika Teofila Pančića, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

NIN-ova nagrada se dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Aktuelni laureat je Vladimir Tabašević za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“.

Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a među dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE