Obrenovac, 16.10.2021

DALEKO OD O─îIJU JAVNOSTI


Izvor: blic.rs,Ivana An─Ĺelkovi─ç,Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2020.
Anti─Źko nasle─Ĺe u Ni┼íu zatrpano zbog nemara, grobnice prekrilo smece

Foto:Kostadin Kamenov / RAS Srbija


Jedna grobnica neprocenjive istorijske vrednosti sa Hristovim monogramom nalazi se u podrumu jedne privatne ku─çe. Druga ispod nekada┼ínjeg "Niteksa", tre─çu je prekrilo sme─çe. Ko i kako brine o kulturnom nasle─Ĺu rodnog grada cara Konstantina?                                             

Aleksandar Aleksi─ç, arheolog-konzervator, obja┼ínjava da se na prostoru dana┼ínjeg naselja Jagodin mala u Ni┼íu, izme─Ĺu Tvr─Ĺave na zapadu, Crkve Sv. Pantelejmona na severu, O┼á "Njego┼í" na istoku i Ni┼íave na jugu nalazila glavna gradska nekropola (groblje) anti─Źkog Ni┼ía. Kako ka┼że, ne postoji precizna zvani─Źna evidencija o broju do sada otkrivenih ranohri┼í─çanskih grobnica, jer je naselje formirano jo┼í u 19. veku.                

CRKVA-BAZILIKA                                                    

- Procenjuje se da je prona─Ĺeno vi┼íe desetina zidanih grobnica, kao i vi┼íe stotina pojedina─Źnih grobova anti─Źkih Ni┼ílija. Ovoj nekropoli pripadaju i ostaci najmanje pet ranohri┼í─çanskih crkava koje su otkrivene na ovom prostoru. Danas je mogu─çe videti ostatke samo jedne crkve-bazilike, i to kod jagodin-malskog mosta. Jagodin-malska nekropola sa svojim brojnim ranohri┼í─çanskim grobnicama predstavlja jednu od najzna─Źajnijih arheolo┼íkih lokaliteta Evrope iz ranohri┼í─çanskog perioda, koji svedo─Źe o najranijim oblicima ranohri┼í─çanske umetnosti ne samo u pogledu arhitekture ve─ç i u vidu zidnog slikarstva - obja┼ínjava Aleksi─ç.

Jedna grobnica neprocenjive istorijske vrednosti sa Hristovim monogramom, nalazi se u podrumu jedne privatne ku─çe. Prona─Ĺena je 2006. godine kada je kupac stare ku─çe, prilikom ru┼íenja da bi izgradio novu, slu─Źajno otkrio. U grobnici sa freskoslikama, prona─Ĺena su tri skeleta, kao i komadi svile, ┼íto mo┼że ukazivati da se radi o imu─çnoj porodici. Hristov monogram je od izuzetno kvalitetnog materijala ura─Ĺen i oslikan je na svodu zlatnobraon bojom na plavoj podlozi, sa slovima alfa i omega oko kog je venac od lovorovog li┼í─ça.                                              

FRESKE PETRA I PAVLA               

Prona─Ĺen je i nov─Źi─ç Teodosija Prvog iz 393. godine, ┼íto daje informaciju da se radu o kraju ─Źetvtog i po─Źetku petog veka. Nakon otkrir─ça, obave┼íten je Zavod za za┼ítitu spomenika, arheolozi su odradili svoj deo posla, dobijen je status da je pod za┼ítitom dr┼żave i to je bilo sve. Javnost ovde nema pristup.

Dalje, u Engleskom domu nalazi se istorijsko blago, grobnica sa freskama Petra i Pavla, sa dve kalote, kao i grobnica sever-jug, tako─Ĺe iz 4. i 5. veka. Konzervacija grobnice sa freskama Petra i Pavla je ura─Ĺena ┼íezdesetih godina, kada je sagra─Ĺen i objekat iznad grobnice. Sporna aktivnost koja je dovela do isu┼íivanja fresaka je ura─Ĺena po─Źetkom sedamdesetih, a dvehiljaditih sprovedeni su radovi na rekonstrukciji objekta iznad grobnice i tu je zavr┼íena ─Źitava pri─Źa. Freske se vide u obrisima, a kopije i maketa mogu se pogledati u muzejskoj postavci. Iako je iznad grobnice postavljen objekat za za┼ítitu, on je zaklju─Źan, a unutra se nalazi sme─çe. Danas posetioci ovde nemaju ┼íta da pogledaju.              

Zvani─Źnih odgovora nema, samo su ostala obe─çanja, a o razlozima i planovima niko ili nema odgovor ili jednostavno ne postoje mehanizmi.                                       

KASNOANTI─îKE GROBNICE                

Kada je u Ni┼í 2011. stigao "Beneton", verovatno da nisu ni slutili ─çe kupovinom ÔÇ×NiteksaÔÇť u nasle─Ĺe dobiti i pravo istorijsko blago, jer je ve─ç 2012. otkrivena grobnica na tom prostoru, kada je ÔÇ×BenetonÔÇť po─Źeo da izvodi radove za novi proizvodni pogon.                

U Zavodu za za┼ítitu spomenika Ni┼í objasnili su za "Blic" da su tada prona─Ĺene kasnoanti─Źke ranohri┼í─çanske grobnice, odnosno 13 grobnih celina. Zavod za za┼ítitu spomenika kulture Ni┼í je na osnovu ugovora sa kompanijom "Beneton Srbija" obavljao arheolo┼íko pra─çenje nad izvo─Ĺenjem navedenih radova.

Za┼ítitna arheolo┼íka istra┼żivanja su obavljana u gabaritu projektovanih temelja za izgradnju pogona "Benetona".                           

- Ukupna povr┼íina na kojoj su sprovedena arheolo┼íka istra┼żivanja iznosi preko 820 metara kvadratnih, ┼íto je ─Źinilo manje od 20 odsto od ukupne povr┼íine koja je planirana za izgradnju. Na navedenoj povr┼íini ukupno je konstatovano 75 grobnih celina, od ─Źega je arheolo┼íki istra┼żeno 70. Ovaj broj sa─Źinjavaju 16 zidanih grobnica (od ─Źega tri sa arkosolijama i kupolom), 21 zidani grob, devet grobova sa konstrukcijom i 29 slobodno ukopanih grobova. Sve grobnice datiraju iz perioda izme─Ĺu 4. i po─Źetka 7. veka, od ─Źega se najve─çi broj datuje u period 4. i prve polovine 5. veka - obja┼ínjavaju za "Blic" u Zavodu.              

ZLATNI NAKIT                

Od pokretnih nalaza, naro─Źito se izdvajaju nalazi zlatnog nakita.                

- Nakon sprovedenih arheolo┼íkih iskopavanja, "Beneton Srbija" je odustala od izgradnje navedenog pogona, ┼íto je uslovilo da se iskopavanja na datom prostoru ne nastave. Bitno je napomenuti da su otkriveni arheolo┼íki nalazi, prema Zakonu o kulturnim dobrima, u vlasni┼ítvu Republike Srbije, iako Republika Srbija nije vlasnik katastarske parcele na kojoj su navedene grobnice prona─Ĺene. Svaka aktivnost u smislu za┼ítite i/ili istra┼żivanja na datom prostoru, uslovljene su prethodnom saglasno┼í─çu vlasnika parcele - ka┼żu u Zavodu.

"Beneton" je svoje poslovanje prepustio "Olimpias grupi", sa kojima nismo uspeli da uspostavimo kontakt. Ono ┼íto smo nezvani─Źno saznali jeste da su grobnice u krugu nekada┼ínjeg ÔÇ×NitekstaÔÇť u lo┼íem stanju jer nisu na adekvatan na─Źin za┼íti─çene 2012. godine, a posetiocima je svakako ovo mesto nedostupno.                

Pitanja u vezi sa spomenutom temom postavili smo i Ministarstvu kulture, ali do zaklju─Źenja broja odgovori nisu stigli. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE